Σουφλέ τυριών-συνταγή

Σουφλέ τυριών

Το σουφλέ τυριών είναι μια συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε ώστε να συνοδεύει τα κυρίως πιάτα στο τραπέζι σας ή να είναι άλλη μια λιχουδιά στον μπουφέ σας. Αυτό το φουσκωμένο βουναλάκι τυριών γίνεται συνήθως ανάρπαστο όταν κάνει την εμφάνισή του στους καλεσμένους και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Βέβαια είναι ένα φαγητό που επιβάλλεται να σερβίρεται ζεστό μόλις βγει από το φούρνο ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα και τον όγκο του. Είναι ιδανικό για το χειμώνα, καθώς για το καλοκαίρι θεωρείται βαρύ φαγητό λόγω των λιπαρών που έχουν τα κίτρινα τυριά, εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τυριά light, αν και θα χάσει λίγο από την υπέροχη γεύση του.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1/2 λίτρο γάλα
8 κουταλιές αλεύρι
4 αυγά
100 gr τριμμένο gouda

50 gr τριμμένο reggato

100 gr τριμμένη γραβιέρα

50 gr τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι

Μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού)

Δημιουργείστε:

Αυτό που θέλουμε να σας τονίσουμε από την αρχή, είναι να έχετε ελέγξει πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να προσθέσετε τη σωστή ποσότητα αλατιού πριν βάλετε το σουφλέ στο φούρνο.

Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Για τη μπεσαμέλ θα πρέπει να ανακατέψετε το αλεύρι το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα ρευστό χυλό. Στη συνέχεια θα προσθέσετε σιγά , σιγά τα τριμμένα τυριά, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο, όπως κάνετε συνήθως στη μπεσαμέλ που φτιάχνετε για το παστίτσιο και τον μουσακά. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να ανασάνει και να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε μόνο τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε για να διαλυθούν καλά.

Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά στους 180ο C. Προσέχετε το σκεύος να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε το μίγμα να φτάνει το πολύ μέχρι τη μέση του και να έχει το περιθώριο για να φουσκώσει. Θα το δείτε μετά από λίγο να αρχίσει να φουσκώνει, να ροδίζει και να μετατρέπεται σε ένα λαχταριστό σύννεφο. Τότε θα είναι έτοιμο, οπότε το βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως, πριν προλάβει να αρχίσει να χάνει τον όγκο του.

 

Για το www.teleiosgamos.gr

 

Χριστίνα Καραμέρη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.