φωτογράφοι γάμου συμβουλές για να διαλέξετε

Πρώτο ραντεβού: Τι πρέπει να ξέρω και τι να ρωτήσω τον φωτογράφο του γάμου;

Από τους πιο βασικούς συντελεστές ενός γάμου είναι οι φωτογράφοι γάμου (wedding photographers) και οι βιντεολήπτες (wedding videographers). Θα συνεργαστείς μαζί τους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον γάμο, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι σίγουρη για την επιλογή σου.

Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να ξέρεις, για να είσαι έτοιμη να απαντήσεις στις ερωτήσεις του φωτογράφου και του βιντεολήπτη.

  • Θα πρέπει να έχεις κατασταλάξει στην ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που θα γίνει ο γάμος, να γνωρίζεις αν θα ακολουθήσει δεξίωση και αν ναι, πού θα γίνει αυτή (τουλάχιστον γεωγραφικά).
  • Θα πρέπει να έχεις απάντηση για το αν θα χρειαστείς τις υπηρεσίες του φωτογράφου και του βιντεολήπτη για την ημέρα που θα «στρώνετε το νυφικό κρεβάτι» ή που θα κάνετε κάποιο γλέντι ή που θα τηρήσετε κάποιο τοπικό έθιμο.
  • Θα πρέπει να έχεις αποφασίσει αν θα εμπλέξετε τον φωτογράφο ή τον βιντεολήπτη στη δημιουργία προσκλητηρίων, save the date, βιβλίου ευχών κλπ, για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες για μια ειδική φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση πριν τον γάμο, ώστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό για τις ανάγκες της οργάνωσής του.
  • Θα πρέπει να έχεις αποφασίσει αν θέλεις να έχεις αναμνηστικές φωτογραφίες ή και βίντεο από την προετοιμασία της νύφης, από την προετοιμασία του γαμπρού ή από την προετοιμασία και των δύο την ημέρα του γάμου, καθώς και να γνωρίζεις πού θα βρίσκεστε (γεωγραφικά) για να ντυθείτε με το νυφικό και το γαμπριάτικο αντίστοιχα.
  • Θα πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να κάνετε καλλιτεχνική φωτογράφηση την επόμενη μέρα (next day shooting) σε κάποιο μέρος που θα διαλέξετε.

φωτογράφοι γάμου ti na rotiseis ton fotografo tou gamou sou

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να τα απαντήσεις, για να μπορέσει ο επαγγελματίας να σου προτείνει μια σειρά υπηρεσιών και παραδοτέων προϊόντων και να διαμορφώσει το κόστος, αναλόγως των επιλογών σου. Βέβαια, μπορείς να προσθέσεις κάποιες υπηρεσίες και αργότερα, αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι διαθέσιμος ο επαγγελματίας ή το κόστος να διαφέρει από την τιμή που θα μπορούσατε να πετύχετε αν κλείνατε όλες τις υπηρεσίες από την αρχή.

Πάμε να δούμε όμως και ποιες ερωτήσεις θα πρέπει να είσαι έτοιμη για να κάνεις εσύ στο πρώτο ραντεβού, με σκοπό να διευκρινήσεις κάθε σημείο της προσφοράς και των πακέτων που σου προτείνει!

  • Πόσα και ποια άτομα θα καλύψουν τον γάμο σου, τι εξοπλισμό θα έχει καθένα από αυτά μαζί του (για φωτογραφίες και video) και αν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον εξοπλισμό ασφαλείας (extra μπαταρίες, φώτα, φακούς, επιπλέον σώμα μηχανής, κάμερα κλπ).
  • Με ποιο τρόπο δουλεύουν, πώς θα επικοινωνείτε μεταξύ σας γενικά, αλλά και ειδικότερα την ημέρα του γάμου (με ποιο τρόπο θα συνεννοείστε…), και τι άλλο χρειάζονται εκείνοι από εσάς,… πέρα από τα χρήματά σας.
  • Αν τα κόστη που συζητάτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, αν θα υπάρχουν επιπλέον κόστη σε κάποια περίπτωση, όπως αν χρειαστεί να παραμείνουν περισσότερο χρόνο στη δεξίωση, και με ποιούς τρόπους μπορείς να πληρώσεις.
  • Τι υλικό θα παραλάβεις ακριβώς (πόσα album, τι είδους, πόσες φωτογραφίες κλπ) και τι είδους αρχεία θα παραλάβεις για το video (DVD, blue ray, avi; κλπ), πότε θα τα παραλάβεις και υπό ποιες προϋποθέσεις (εντός ποιου χρονικού διαστήματος, μετά την πλήρη εξόφληση ή όχι κλπ), και πόσο θα συμμετέχεις εσύ στην παραγωγή του τελικού υλικού (θα διαλέξεις φωτογραφίες ή όχι, θα έχεις λόγο στο «στήσιμο» του album ή όχι, θα προτείνεις μουσική για το video ή όχι; κλπ).
  • Αν θα παραλάβεις όλο το φωτογραφικό υλικό – και όχι μόνο αυτό που επέλεξες για τα album – αν θα υπάρξει επιπλέον κόστος γι’ αυτό και ποια ακριβώς θα είναι η συμφωνία σας για την χρήση του (όλες οι φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, επεξεργασμένες ή όχι, υδατογράφημα ή όχι, υποχρεωτική αναφορά φωτογράφου ή όχι κλπ).
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα να έχεις ένα προσχέδιο του συμφωνητικού, ώστε να το μελετήσεις με την ησυχία σου και να εξετάσεις αν καλύπτεστε δίκαια από αυτό, και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (το ζευγάρι και ο επαγγελματίας).

Τα παραπάνω αποτελούν ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο μπορείς να στηριχτείς αρχικά για να κάνεις ένα επιτυχημένο πρώτο ραντεβού. Στην πορεία της συνάντησης, θα μπορείς να εμπλουτίσεις τη συζήτηση με ερωτήσεις που έχουν άμεση σχέση με τις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες ή απαιτήσεις.

Καλό είναι βέβαια να είστε και οι δύο μαζι στο πρώτο ραντεβού, και αν είναι δυνατό και σε όλα τα επόμενα.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στον άνθρωπο – επαγγελματία που έχετε απέναντί σας, να αποφασίσετε αν σας εμπνέει εμπιστοσύνη για να συνεργαστείτε μαζί του και να σιγουρευτείτε ότι η δουλειά του σας ικανοποιεί και ανταποκρίνεται στο είδος φωτογράφησης που σας αρέσει για τον γάμο σας.

Αν αυτά παίρνουν καλή βαθμολογία, τότε δεν πρόκειται να τα χάλασετε για τον αριθμό των DVD ή των albums… Και οι δυο πλευρές θα έχετε την καλή διάθεση για να βρείτε την καλύτερη λύση σε όλα!

Για το TeleiosGamos.gr

Βιβή Κωτούλα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.