Ti simainei to onoma mou

Ακόμη περισσότερα ονόματα…

Για τη Φαίδρα – Τι σημαίνει το όνομα Φαίδρα

Φαίδρα σημαίνει λάμπουσα, ακτινοβολούσα, λαμπρή. Η Φαίδρα ήταν κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, σύζυγος του Θησέα. Ερωτεύθηκε τον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Για να τον εκδικηθεί, η Φαίδρα είπε στον Θησέα, ότι τάχα αποπειράθηκε να τη βιάσει κι εκείνος έδιωξε τον Ιππόλυτο από τη χώρα. Τελικά σκοτώθηκε όταν τα άλογά του αφηνίασαν, στη θέα ενός τέρατος, που είχε ξεβράσει η θάλασσα. Η Φαίδρα νιώθοντας τύψεις για το θάνατο του Ιππόλυτου, αυτοκτόνησε. Η τραγική ιστορία της ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς, όπως τον Ρακίνα, που έγραψε τη γνωστή τραγωδία Φαίδρα. Η Φαίδρα λοιπόν, αποτελεί έμπνευση και πάθη. Είναι κλειστός χαρακτήρας και δυσκολεύεται στις σχέσεις της με τους ανθρώπους. Ζει σε ένα δικό της κόσμο, στον οποίο αφήνει λίγους να μπουν. Όσοι τα καταφέρουν όμως, συνειδητοποιούν πόσο ξεχωριστή γυναίκα είναι. Η Φαίδρα είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της και στον άντρα της, στον οποίο επιβάλλεται.

Για τη Σεβαστή – Τι σημαίνει το όνομα Σεβαστή 

Σεβαστή σημαίνει σεβάσμια. Είναι άξια σεβασμού και λατρείας. Ξέρει να επιβάλλεται, έχει δυναμικό χαρακτήρα, βάζει στόχους και δεν υποχωρεί εύκολα. Κάνει φίλους εύκολα και συνήθως έχει το ρόλο του ηγέτη της παρέας. Είναι φιλόδοξη και αγωνίστρια, αλλά δεν ικανοποιείται εύκολα από τη ζωή και τους γύρω της και κυρίως από τον εαυτό της. Η Σεβαστή βάζει ψηλά τον πήχυ σε όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολείται και αγαπά. Μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της, αλλά η ίδια δύσκολα το αποδέχεται.

Για τη Μαλαματένια – Τι σημαίνει το όνομα Μαλαματένια

Μαλαματένια σημαίνει φτιαγμένη από χρυσάφι. Είναι αγαθή και ευγενική. Η Μαλαματένια είναι γλυκιά και ρομαντική. Μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης των γύρω της, που μπορούν εύκολα να την προσεγγίσουν και να την πείσουν να τους βοηθήσει. Η Μαλαματένια είναι αυτό που λέμε “καλό παιδί”. Στήριγμα για την οικογένειά της και για τους φίλους της. Δεν κάνει πολλές σχέσεις , αλλά όταν ερωτευτεί δίνεται ολοκληρωτικά.

Για τον Ζαφείρη – Τι σημαίνουν τα ονόματα Ζαφείρης & Ζαφειρός

Το όνομα Ζαφείρης είναι παραλλαγή του ονόματος Ζαφειρός. Σημαίνει Σάπφειρος, πολύτιμος λίθος με χρώμα βαθύ γαλάζιο. Πιθανόν το όνομα Ζαφείρης, μαζί με τα συγγενή του, να προέρχεται από το τουρκικό zafer, που σημαίνει νίκη, θρίαμβος. Είναι δανεικό από το αραβικό zafir, που σημαίνει νικητής, θριαμβευτής, κατακτητής. Ο Ζαφείρης, σαν το ζαφείρι, λάμπει με την παρουσία του. Είναι φιλόδοξος και αγαπά την καλοπέραση. Είναι εκδικητικός στα λόγια, αλλά όχι στις πράξεις.

Για τον Κωνσταντίνο – Τι σημαίνει το όνομα Κωνσταντίνος

Κωνσταντίνος στα λατινικά σημαίνει “ευσταθής, βέβαιος”. Αν και κοινωνικός, ο Κωνσταντίνος είναι κατά βάθος κλειστός χαρακτήρας. Συχνά είναι υποταγμένος ψυχολογικά σε μία γυναίκα, τη μητέρα του ή τη γυναίκα του. Στη δουλειά του διαπρέπει, γιατί είναι εργατικός και επίμονος.

Για την Ειρήνη – Τι σημαίνει το όνομα Ειρήνη

Η Ειρήνη ήταν Θεά των αρχαίων Ελλήνων, κόρη του Δία και της Θέμιδος, που προσωποποιούσε την Ειρήνη. Η Ειρήνη είναι χαριτωμένη και φιλόδοξη. Είναι κοινωνική, αλλά ξέρει να κρατάει αποστάσεις. Καθοδηγείται από τα συναισθήματά της, με αποτέλεσμα να οδηγείται συχνά και σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Δίνει σημασία στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για εκείνη και θέλει να φαίνεται πιο ανεξάρτητη από ότι στην πραγματικότητα είναι.

Για τον Αθανάσιο – Τι σημαίνουν τα ονόματα Αθανάσιος & Θανάσης

Αθανάσιος σημαίνει αθάνατος, αιώνιος. Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν Αρχιεπίσκοπος της Αλεξάνδρειας. Ο Θανάσης είναι απλός και ευγενικός. Μπορεί να επιβληθεί αλλά χρειάζεται το χρόνο του για να τα καταφέρει. Επηρεάζεται εύκολα, έχει ανησυχίες και ψάχνει τρόπους για να τις εκφράσει.

Για τον Νικόλαο – Τι σημαίνουν τα ονόματα Νικόλαος & Νίκος

Νικόλαος σημαίνει νίκη του λαού. Το όνομα είναι αρχαίο ελληνικό και όχι μετακλασσικό, μεταχριστιανικό. Νικόλαος ήταν ο πατέρας αλλά και ο γιος του Σπαρτιάτη Βούλιδος που οι Σπαρτιάτες τον έστειλαν μαζί με τον Σπερθία στον Ξέρξη, για να θανατωθεί, ώστε να ξεπλυθεί το έγκλημα των εφόρων της πόλης που στο παρελθόν είχαν πετάξει στον Καιάδα τους κήρυκες των Περσών. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ήταν ένας από τους πρέσβεις των Λακεδαιμονίων που πήγαν στην Ασία και προσπάθησαν να πείσουν τον βασιλιά να τους δώσει χρήματα και να πολεμήσει μαζί τους.

Ο Νίκος είναι ιδιαίτερα καλόκαρδος. Μπορεί να χαρίσει ακόμη και τα ρούχα του, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια. Είναι γλυκομίλητος και συνήθως είναι η αδυναμία της μητέρας του. Το μόνο του ελάττωμα είναι ότι δεν θέλει να στεναχωρεί αυτούς που αγαπάει και αναγκάζεται να λέει πολλά ψέματα.

Διαβάστε για τη σημασία των ονομάτων σε μια σειρά άρθρων που θα βρείτε στα παρακάτω links

Η σημασία των ονομάτων σας

Σημασία ονομάτων (συνέχεια)

Ακόμη περισσότερα ονόματα και η σημασία τους (Μόλις το διαβάσατε)

Για να μην ξεχνιόμαστε … κι άλλα ονόματα

Ονομάτων συνέχεια

Τι σημαίνει το όνομα σου σε αριθμούς

Τι σημαίνει το όνομα Παναγιώτης; (Απάντηση σε αναγνώστρια)

Επεξηγήσεις ονομάτων

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 20 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.