Αρχική » Beyond Weddings » Τι θα γινόταν αν ο Έλγιν πήγαινε … κάπου άλλου;

Τι θα γινόταν αν ο Έλγιν πήγαινε … κάπου άλλου;

Ο Άρης Καλογερόπουλος (Ares Kalogeropoulos) , μουσικοσυνθέτης και φωτογράφος, που ζει από το 2010 στη Γερμανία, ένιωσε κάποια στιγμή την ανάγκη να μοιραστεί μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook ορισμένες από τις φωτογραφίες, που είχε τραβήξει τον Αύγουστο του 2009 στο Βρετανικό Μουσείο, με τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους (μας).

Είμαι Ελληνίδα και θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου

Όπως αναφέρει και στη σελίδα iamgreek.gr, που υπάρχει πλέον για να υποστηρίζει αυτή την προσωπική κίνηση, η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε ανεξάρτητο κίνημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και καθημερινά δημοσιοποιούσε και άλλες με κεντρικό μήνυμα “I am Greek and I want to go home“. Και όλες οι φωτογραφίες άρχισαν να αναδημοσιεύονται μέσω φίλων και άλλων χρηστών του Intenet, καθώς και blogger, με αποτέλεσμα η κίνησή του να βρει ανταπόκριση και στήριξη και να εξελιχθεί σε συλλογική προσπάθεια πολλών Ελλήνων, που την αγκάλιασαν.

Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα ακόμη, ο Άρης Καλογερόπουλος δημιούργησε μια νέα σειρά με φωτογραφίες, βασιζόμενος σε μια ιδέα που είχε ο Αλέξης Μανθεάκης (Alexis Mantheakis), συγγραφέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (IPSACI – ipsaci.com). Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν γνωστά σύμβολα πολιτισμού από όλο τον κόσμο, όπως θα ήταν σήμερα ΑΝ ο Έλγιν είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι, ή στο Ρίο …

Αν ο Έλγιν ήταν στην Νέα Υόρκη

Αν ο Έλγιν ήταν στο Παρίσι

ή ακόμη και στο Βερολίνο, ή στο Λονδίνο…

Αν ο Ελγιν ήταν στο Βερολίνο

Αν ο Έλγιν ήταν στο Λονδίνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012

Όμως, όπως καταλήγει το μήνυμα στην τελευταία φωτογραφία της σειράς, ο Έλγιν ήρθε στην Αθήνα και άφησε “μισό” τον Παρθενώνα!

Όμως ο Έλγιν πήγε στην Αθήνα

Πρόκειται για μια πολύ εύστοχη ιδέα και υλοποίηση, που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να περάσει ένα σαφές μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για το τι ακριβώς έχει συμβεί με το μνημείο μας και τα γλυπτά, που έχουν κλαπεί και κρατούνται μέχρι σήμερα παρανόμως στο Βρετανικό Μουσείο και τι σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό ενός τόπου.

Αξίζει να προωθήσουμε όλοι μας αυτή την προσπάθεια, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πούμε πρώτα απ’ όλα “ευχαριστώ” σε αυτούς τους δύο ανθρώπους για όσα κάνουν και στον Άρη Καλογερόπουλο που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, τους συγχαίρουμε για την ιδέα και το έργο τους και υποσχόμαστε να κάνουμε ό, τι περνά και από το δικό μας χέρι για να δυναμώσει κι άλλο το κίνημα αυτό.

Μοιραστείτε κι εσείς αυτή την προσπάθεια! Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια!