X

Ανακαλύψτε τις λίμνες της Ελλάδας και κάντε το… χόμπι σας!

Λίμνες Κορώνεια & Βόλβη. Ένα ταξίδι, σκέτη μαγεία!

Τι θα λέγατε να κάνετε χόμπι σας, τις επισκέψεις σας σε λίμνες; Άμα ξεκινήσετε να τις παίρνετε σβάρνα, πιστέψτε με, δεν θα ξεκολλάτε. Η αλήθεια είναι ότι, ούτε εγώ είχα ποτέ φανταστεί, πόσες πολλές και υπέροχες λίμνες υπάρχουν στην Ελλάδα και το συγκλονιστικό είναι, ότι όχι μόνο προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις, αλλά διαθέτουν σπάνια είδη, που ούτε καν ξέραμε ότι υπάρχουν (εγώ πάντως σίγουρα, όχι)!

Ο υγρότοπος των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έντεκα υγρότοπους της χώρας μας που προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση «Ραμσάρ» (Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά).

Βρίσκονται σε μικρή απόσταση ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 12 και 39 χιλιόμετρα αντίστοιχα, διαχωρίζοντας τη χερσόνησο της Χαλκιδικής από τον κορμό της Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας.

Ένας υγρότοπος πολύ μεγάλης αξίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά από τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία διατάραξαν την οικολογική του ισορροπία.

Λίμνη Κορώνεια

Η Κορώνεια, γνωστή κι ως λίμνη Λαγκαδά ή Αγ. Βασιλείου βρίσκεται ουσιαστικά, στο δυτικό τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας. Σας συνιστούμε να πάρετε μαζί σας τηλεσκόπιο ή κυάλια για να παρατηρήσετε τα υπέροχα φλαμίγκο που υπάρχουν εκεί, του οποίου ο πληθυσμός σύμφωνα με καταμετρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Λίμνη Κορώνεια τον Οκτώβριο του 2000, ανερχόταν σε 11.750 άτομα, πληθυσμός που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο μέρος της χώρας μας.

Λίμνη Βόλβη

Η Βόλβη βρίσκεται στα ανατολικά της λεκάνης της Μυγδονίας κι είναι η δεύτερη σε μέγεθος (μετά την Τριχωνίδα) φυσική λίμνη της χώρας και έχει βάθος 20-23 μέτρα. Στη Βόλβη φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών που μπορείτε να τα θαυμάσετε από το παρατηρητήριο που υπάρχει. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 248 είδη πουλιών όπως, τσικνόπαπιες, πρασινοκεφαλόπαπιες, χουλιαρομύτες, χήνες, κύκνοι, βουτηχτάρια με σημαντικότερα είδη πάπιας την Βαλτόπαπια και την Ροπαλόπαπια που ανήκουν στα σπάνια και απειλούμενα είδη τα οποία επίσης προστατεύονται από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Στην περιοχή των λιμνών αναπαράγονται 104 είδη πτηνών, τα θηλαστικά φθάνουν τα 23 είδη και τα ψάρια τα 21 είδη. Επίσης έχουν καταγραφεί 800 είδη φυτών. Αν λοιπόν, σας αρέσει η φύση ή έχετε πάθος με τη βοτανολόγια (ακόμα κι αν δεν έχετε, θα το αποκτήσετε), θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν ελληνικές λίμνες με απίστευτες ομορφιές που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε!

Για το www.teleiosgamos.gr
Ελπίδα Μηναδάκη

Related Post