Αρχική » Ομορφιά » Υγεία & Ευεξία » Αντιμετωπίζοντας το φόβο της διάγνωσης….
Image

Αντιμετωπίζοντας το φόβο της διάγνωσης….

Ο φόβος του καρκίνου του μαστού είναι διαφορετικός από οποιουσδήποτε άλλους…ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό. Ο φόβος μπορεί να λάβει πολλές και διαφορετικές μορφές, ανάλογα με το ποσοστό εμπειρίας που διαθέτετε για τον καρκίνο του μαστού. Ίσως να είσαστε έντρομη όταν εμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού για πρώτη φορά από τη λήψη μιας διάγνωσης μετά από μια μαστογραφία ή άλλες εξετάσεις της θεραπείας της επανεμφάνισης του καρκίνου ή ακόμα και της απώλειας της μάχης.

Μην αφήσετε το φόβο να σας κυριεύσει. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είσαστε μόνη σας και ότι, ενώ ο φόβος σας είναι φυσικός, μπορείτε να τα καταφέρετε, αντί να αφήσετε αυτόν να σας διαχειρίζεται.


«Ο φόβος της διάγνωσης που κατακλύζει την ασθενή
είναι μοναδικός στον καρκίνο του μαστού», βεβαιώνει ένας ψυχίατρος. «Δεν είναι εκεί για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Σκέφτομαι ότι μέρος του αφορά την εκστρατεία δημόσιας υγείας για να αυξηθεί η πληροφόρηση των γυναικών για αυτήν την ασθένεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν έχω ανθρώπους να ξεκινούν θεραπεία επειδή είχαν μια σοβαρή καρδιακή προσβολή. Έχω όμως γυναίκες που έρχονται σε μένα τακτικά με το φόβο καρκίνου του μαστού».


Ειρωνικά, η καρδιαγγειακή πάθηση είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρα από τον καρκίνο του μαστού. Αλλά οι καρδιακές προσβολές δεν είναι αυτό που οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο
. Οι γυναίκες μπορεί να ζήσουν με το φόβο του καρκίνου του μαστού για χρόνια, υποθέτοντας ότι είναι καλύτερο να αγνοήσουν ή να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Στην πραγματικότητα, ισχύει συχνά το αντίθετο. Εκφράζοντας τα συναισθήματά σας, προσπαθώντας να κατανοήσετε την κατάσταση και διαχειρίζοντας προσωπικά τον κίνδυνο της ασθένειας, είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι να αντιμετωπιστεί ο φόβος.


Ο φόβος της παραμόρφωσης αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του φόβου του καρκίνου του μαστού.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες θεωρούν ότι θα χάσουν ένα μέρος του σώματός τους, ένα μέρος που είναι πολύ ορατό και είναι συχνά πολύ δεμένο με τη σεξουαλικότητα της γυναίκας και την γυναικεία ταυτότητα. «Ο σύζυγός μου ο εραστής μου… ο οποιοσδήποτε θα με βρίσκει ελκυστική και πάλι; Θα είμαι σε θέση να απολαύσω τον έρωτα…χωρίς το ένα ή τα δύο από τα στήθη μου;»


Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές γυναίκες μετά τη διάγνωση, οι αισθηματικές τους σχέσεις γίνονται ακόμα πιο στενότερες αφότου εντοπίζεται ο καρκίνος του μαστού.
Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων αυξάνεται δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν αυτήν την σοβαρή ασθένεια μαζί, και συνειδητοποιούν πόσο εκτιμούν ο ένας τον άλλον.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.