πως εκφράζετε το θυμό σας;

Εσείς πως εκφράζετε το θυμό σας;

Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους, προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο ευγενικές και υποχωρητικές.

Κάνουν την προσπάθεια αυτή για να μπαίνουν στο ρόλο της αιθέριας τρυφερής ύπαρξης, ένα ρόλο που έχει φτιάξει η κοινωνία στα μέτρα των γυναικών.

Ωστόσο όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να γίνει αγαπητός τόσο περισσότερο κρύβει τη στενοχώρια, την πικρία του και τον εκνευρισμό του. Τα συναισθήματα αυτά αναπόφευκτα ενυπάρχουν στις μεταξύ μας σχέσεις, αφού δεν είναι δυνατόν να είμαστε πάντοτε ικανοποιημένοι με τις συμπεριφορές των άλλων. Επειδή όμως προσπαθείτε να είστε πάντα σωστές, χαμογελαστές, και υποχωρητικές, όποια στενοχώρια, μπορεί να μπει αυτόματα σε αναμονή. Έτσι ο θυμός και η πικρία συσσωρεύονται και ξεσπούν σε απλές συνεννοήσεις της καθημερινότητας κάνοντάς την δύσκολη και βαριά για να την αντέξει κανείς.

Αν ο Θυμός δεν εκτονωθεί.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο ο θυμός να μην εκτονωθεί καθόλου και τότε τα πράγματα είναι αισθητά χειρότερα. Η καλή σας πρόθεση να αποδεχθείτε την συμπεριφορά του συντρόφου σας, απωθώντας τα αρνητικά σας συναισθήματα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Αντί δηλαδή μια τέτοια στάση να σας διευκολύνει για να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις σας βάζει στη δυσάρεστη θέση να «αποθηκεύετε» κακία και αντίστοιχα ο σύντροφος σας, να μην αντιλαμβάνεται τι σας ενοχλεί.

Μήπως μεταφράζετε σε Βία;

Έτσι, αν ένας άντρας χτυπήσει την γυναίκα του και της μελανιάσει το πρόσωπο είναι εύκολο για αυτόν να αποδεχτεί την ευθύνη για το κακό που της έκανε και δεχτεί την κατηγορία αφού τα σημάδια φαίνονται. Αν όμως ο χρόνιος συσσωρευμένος θυμός του της προκαλέσει άγχος με λιποθυμικές τάσεις ή ημικρανίες, αιμορραγία, αναφυλαξία ή οποιοδήποτε άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα, τότε του είναι δύσκολο να αποδεχτεί την ευθύνη του. Είναι αδικαιολόγητο και παράλογο στα μάτια του να φταίει εκείνος για ότι της συμβαίνει.

Μοναδικός υπεύθυνος για όλο αυτό είναι ο θυμός, ο πόνος και η πικρία που δεν εκφράζεται. Τα συναισθήματα αυτά παραμένουν κρυμμένα στην ψυχή του ατόμου, η οποία φορτώνεται και όταν έρθει η στιγμή να εκτονωθούν ίσως να είναι πολύ αργά για την σχέση. Εκφράστε λοιπόν το θυμό σας για τα θέματα που σας απασχολούν. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τον εκφράσετε την στιγμή που πρέπει και χρειάζεστε λίγο χρόνο, επεξεργαστείτε τον, εντοπίσετε τι σας ενοχλεί και μιλήστε για αυτό, όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται.

Παραδεχθείτε τον θυμό σας στον εαυτό σας πρώτα και ύστερα στον σύντροφό σας, για να πάψετε να είστε ένα θύμα δίχως θύτη…

 

 

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.