Αρχική » Ομορφιά » Υγεία & Ευεξία » Εξέταση-ψηλάφηση των μαστών από εσάς την ίδια
Image

Εξέταση-ψηλάφηση των μαστών από εσάς την ίδια

Ψηλαφώντας τα στήθη σας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να ανακαλύψετε έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού, όταν υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτεί. Όλα τα είδη καρκίνου δεν μπορούν να βρεθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα που μπορείτε και πρέπει να ακολουθήσετε. Πολλές γυναίκες δεν θέλουν να εξετάζουν τακτικά τα στήθη τους μόνες τους και να ανακαλύπτουν πράγματα που δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν. Εντούτοις, όσο περισσότερο εξετάζετε τα στήθη σας, τόσο περισσότερο θα μάθετε για αυτά και θα είναι ευκολότερο για εσάς να αναφέρετε αν κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει. Η εξέταση-ψηλάφηση των μαστών σας από εσάς την ίδια είναι πολύ σημαντικό μέρος της φροντίδας του εαυτού σας και μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

 

Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να εξετάζετε μόνη σας το στήθος σας μία φορά το μήνα για να εξοικειωθείτε με το πως φαίνονται κανονικά τα στήθη σας και πως τα αισθάνεστε. Ψηλαφίστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά από το τέλος της περιόδου σας, όταν το στήθος σας δεν θα είναι πρησμένο. Εάν δεν έχετε πλέον περίοδο, επιλέξτε μια ημέρα η οποία θα είναι εύκολο να την θυμόσαστε, όπως η πρώτη ή η τελευταία ημέρα του μήνα.

Μην πανικοβληθείτε, αν νομίζετε ότι αισθάνεστε ένα εξόγκωμα. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μερικά εξογκώματα ή περιοχές αυτών στα στήθη τους όλη την ώρα.  Οκτώ από τα δέκα εξογκώματα στήθους που αφαιρούνται είναι καλοήθη, μη-καρκινώδη.

 

Τα στήθη φαίνεται να έχουν τις διαφορετικές "γειτονιές". Η ανώτερη, εξωτερική περιοχή —κοντά στη μασχάλη σας — τείνει να έχει τις πιο προεξέχουσες περιοχές εξογκωμάτων. Το χαμηλότερο, μισό τμήμα του στήθους σας μπορεί να το αντιληφθείτε όπως μια αμμώδη ή γεμάτη βότσαλα παραλία. Η περιοχή κάτω από τη θηλή μπορεί να την αισθανθείτε ως μια συλλογή μεγάλων σιταριών. Ένα άλλο μέρος μπορεί να το νιώσετε όπως ένα μπολ κουάκερ.

 

Το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να γνωρίζετε και να καταλαβαίνετε την εμφάνιση και την αίσθηση που έχουν οι διάφορες…. γειτονιές των μαστών σας.  Υπάρχει κάτι το διαφορετικό από το υπόλοιπο (όπως ένας βράχος σε μια αμμώδη παραλία); Έχει τίποτα αλλάξει; Πληροφορήστε τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας, όπως:

 

  • •   διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, ή
  • •   φαίνεται να γίνεται χειρότερο ή να είναι πιο εμφανή όσο περνούν οι μέρες.

 

Γνωρίζοντας την όψη των μαστών σας και την αίσθησή τους, έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε άχρηστες βιοψίες, μια διαδικασία στην οποία ο γιατρός παίρνει έναν μικρό δείγμα του ιστού των μαστών και το εξετάζει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

 

Ένα περιοδικό μπορεί να βοηθήσει

Μερικές γυναίκες το βρίσκουν χρήσιμο να διατηρούν ένα αρχείο της ψηλάφησης των μαστών τους σε χαρτί. Αυτό μπορεί να είναι όπως ένας μικρός χάρτης του στήθους σας, με σημειώσεις που αισθάνεστε εξογκώματα ή άλλες διαφορές. Ειδικά στην αρχή, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε, από μήνα σε μήνα, τι είναι  "κανονικό" για τα στήθη σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα εξογκώματα να εμφανιστούν τον ένα μήνα, αλλά μετά να εξαφανιστούν, όπως οι αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σας με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Μόνο αλλαγές που διαρκούν πέρα από έναν πλήρη κύκλο, ή φαίνονται να γίνονται μεγαλύτερες ή πιο προεξέχουσες, χρειάζονται την προσοχή του γιατρού σας.

 

 

Φυσική εξέταση μαστού

Ορισμένες γυναίκες αναρωτιούνται γιατί να χρειάζονται την εξέταση του γιατρού τους, όταν μπορούν μόνες τους να εξετάζουν το στήθος τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα εξογκώματα ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες, μια εξέταση του στήθους από τον γιατρό βοηθάει στην ανακάλυψη εξογκωμάτων που έχουν διαφύγει από την προσωπική ψηλάφηση. Μερικές φορές, η μη φυσικότητα μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί και μόνο κάποιος με εμπειρία θα μπορούσε να την αναγνωρίσει. Εξογκώματα, διογκώσεις, ασύμμετρες αλλαγές στο στήθος σας που εσείς μπορεί να μην παρατηρήσετε ή να μην σκεφτείτε ότι δεν είναι κανονικές, να ανακαλυφθούν από ανθρώπους που εξετάζουν πολλά στήθη καθημερινά.  

 

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικές, μηνιαίες εξετάσεις του στήθους σας από εσάς την ίδια, συνδυασμένες με μια ετήσια εξέταση από τον γιατρό,  βελτιώνει τις πιθανότητες να εντοπιστεί νωρίς ο καρκίνος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.