X

Γάμοι αλλοθρήσκων

Έχετε εσείς και ο αρραβωνιαστικός σας  διαφορετικό θρήσκευμα; Σας προτείνουμε μερικές συμβουλές για να σας λύσουμε τα χέρια, σε αυτό το «λεπτό» ζήτημα. Το να διοργανώσετε έναν γάμο διαφορετικών θρησκειών μπορεί να είναι περίπλοκο. Θα αντιμετωπίσετε τρεις μεγάλες δυσκολίες:

Να βρείτε τον κατάλληλο κληρικό/ιερομένο, να συνδυάσετε κατάλληλα δυο γκρουπ παραδόσεων χωρίς να αναστατώσετε πολύ τις οικογένειες και να δημιουργήσετε μια γαμήλια τελετή που θα αντανακλά την αφοσίωση και τις κοινές σας αξίες.

Εάν έχετε δυο διαφορετικές θρησκείες, μπορεί να μπλέξετε σε επίπεδο συνόδου κορυφής! Πως θα αποτρέψετε ένα θρησκευτικό εμπόδιο; 

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια μακρόχρονη σχέση. Προσπαθήστε να κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο τουλάχιστον ή και περισσότερο και «δουλέψτε» κάποια καθημερινά θέματα που θα προκύπτουν, με σκοπό την καθημερινότητα, ακόμα και στον γάμο. Το θέμα της θρησκείας, είναι ρόλος για τον γάμο, την τελετή αλλά και για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή σας και πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή. Συζητήστε θρησκευτικές πρακτικές που θα πρέπει να παρακολουθείτε ή και να κάνετε και ιδιαίτερα μετά τον ερχομό των παιδιών. Τίποτα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του, αλλά θα πρέπει να είστε και ανοιχτεί για τις προσδοκίες σας στο μέλλον. Πάρτε ορισμένα μαθήματα ο ένας στον άλλο για τα θρησκευτικά του ήθη. Ακόμα και εάν δεν επιθυμείτε να ασχοληθείτε ιδιαίτερα, είναι καλό να δώστε κατανόηση στα πιστεύω και τις πεποιθήσεις του συντρόφου σας. Συμβουλευτείτε τους ιερωμένους σας, ο καθένας από την μεριά του, επιλέγοντας κάποιον με εμπειρία στα οικογενειακά ζητήματα, για να σας βοηθήσει να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν. Μπορείτε επίσης να επευνθειτε και σε συμβούλους γάμου ή κοινωνικούς λειτουργούς για μια περισσότερο αντικειμενική παροχή πληροφοριών. 

Να είστε υπομονετικοί με τους γονείς σας. Εάν οι δικοί σας περνούν δύσκολες στιγμές με θρησκευτικές διάφορες, προσπαθήστε να τους καταλάβετε ότι μουρμουρίζουν για τα «προδομένα» τους όνειρα. Δώστε τους τον χρόνο να συνηθίσουν την ιδέα και προσπαθήστε να μην είστε αντιδραστικοί. 

Να επισκέπτεστε πολύ συχνά τις οικογένειες σας. Να τους βλέπετε τακτικά. Ένας τέτοιος γάμος έχει ανάγκη από μια φαινομενική μεταφορά της μιας θρησκείας μέσα στην άλλη για την ανταλλαγή συνηθειών και πολιτισμού. Ξοδεύοντας χρόνο με τους γονείς του συντρόφου σας είναι ένα εισαγωγικό μάθημα για το τι θα περιμένουν.  

Βρείτε τους κατάλληλους ιερομένους/κληρικούς που ταιριάζουν σε εσάς  και σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας πιστεύουν ως οντότητες. Ρωτήστε στον κοινωνικό σας περίγυρο για άλλα ζευγάρια που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα και που σίγουρα οι συμβουλές τους θα σας είναι χρήσιμες. Συμπεριλάβετε και τις δύο θρησκείες. Ακούστε και τις δύο οικογένειες για το τι έχουν να πουν και τι πιστεύουν για την μεγάλη ημέρα.

Εσείς και ο αγαπημένος σας θα πρέπει να αποφασίσετε για το τι τελικά θα πραγματοποιήσετε αλλά τουλάχιστον με όμορφο τρόπο θα πρέπει να τους αφήσετε να σας πουν, πως έχουν ονειρευτεί τον γάμο σας. Πολλά ζευγάρια δημιουργούν ένα «πρόγραμμα» γάμου που περιλαμβάνει επεξηγήσεις για τις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας, ώστε η οικογένεια και οι καλεσμένοι να καταλαβαίνουν και να συμμετέχουν στην διαδικασία.   

Related Post