Image

Για να μη ξεχνιόμαστε …


Μαθαίνουμε τη σημασία κι άλλων ονομάτων 

Τι σημαίνει το όνομα Παρασκευή και τα υποκοριστικά του, όπως Βιβή, Βίκυ, Παρή, Βούλα, Κεβή

Τα υποκοριστικά του ονόματος Παρασκευή είναι αρκετά καθώς φαίνεται, γιατί οι Παρασκευούλες που θέλετε να μάθετε τη σημασία του ονόματος σας, ακούτε σε εντελώς διαφορετικά ονόματα : Βιβή, Βίκυ, Παρή. Υποκοριστικά για το όνομα Παρασκευή είναι ακόμη το Βούλα και το Κεβή. Δεν έχει σημασία όμως αυτό. Σημασία έχει το βαφτιστικό σας. Η Παρασκευή λοιπόν, ως γνωστόν, είναι η έκτη ημέρα της εβδομάδας. Είναι όμως και η Αγία Παρασκευή, που μαρτύρησε στη Ρώμη. Η Παρασκευή είναι ζωντανός και ανήσυχος χαρακτήρας. Δυσκολεύεται να κατασταλάξει κάπου, ακριβώς γιατί δεν ησυχάζει ποτέ. Η δημιουργία οικογένειας αποτελεί για την Παρασκευή παράγοντα ισορροπίας. Η ανάγκη για εμπειρίες, την κάνει να αναζητά συχνά διεξόδους αλλού. Είναι όμως άνθρωπος εμπιστοσύνης και καλός φίλος. Η Παρασκευή είναι οργανωτική και προνοητική. Όπως λέει και το όνομά της, της αρέσει η προετοιμασία, η προπαρασκευή. Σημασία για την Παρασκευή έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Παρασκευή σημαίνει εξάλλου πρόνοια. Πρόνοια γιατί προνοεί πάντα για όλα και για όλους και πρόνοια γιατί είναι καλός φίλος και άνθρωπος που δεν θα αφήσει ποτέ κανέναν αβοήθητο.

Τι σημαίνει το όνομα Παρασκευάς

Το όνομα Παρασκευάς είναι το ανδρωνυμικό του ονόματος Παρασκευή. Έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και οι Παρασκευές και οι Παρασκευάδες. Μόνο που ως συνήθως, οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές και οι άνδρες πιο … άνδρες. Πιο ρεαλιστές και πιο προσγειωμένοι. Εάν τώρα υπάρχει ζευγάρι Παρασκευής και Παρασκευά… τότε πιάσατε το λόττο και ίσως δεν το ξέρετε. Τέλειος συνδυασμός. Ο ένας ξηλώνει ο άλλος ράβει σε τέλεια αρμονία. Προσοχή όμως γιατί παρασύρει ο ένας τον άλλον συναισθηματικά πολύ εύκολα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις ισορροπίες. Όταν ο ένας δεν αισθάνεται καλά, ο άλλος δεν πρέπει να παρασύρεται αλλά να προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία και να φτιάξει το κλίμα. Αντιστοίχως, εάν ο ένας είναι πολύ καλά, ο άλλος θα πρέπει να κρατήσει λίγο τα μπόσικα. Κοινώς όχι υπερβολές, γιατί είστε επιρρεπείς και οι δύο σε αυτές.

Τι σημαίνει το όνομα Πάρις

Εξαιτίας του Πάρι άρχισε ο Τρωικός Πόλεμος. Γιος του Πρίαμου και της Εκάβης, δελεάστηκε από την υπόσχεση της Αφροδίτης, ότι θα του έδινε την πιο ωραία γυναίκα και θεωρώντας την, ωραιότερη από την Ήρα και την Αθηνά, της χάρισε το μήλο της Έριδας. Αργότερα, πήγε στη Σπάρτη κι ερωτεύθηκε την ωραία Ελένη, σύζυγο του βασιλιά Μενελάου. Με την απαγωγή της, ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο Πάρις λατρεύει τη φύση, την ομορφιά και την τέχνη. Θέλει να περιβάλλεται από ωραία πράγματα και δίνει μεγάλη σημασία στην καλοπέραση. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του και συχνά έχει τη φήμη του μισογύνη. Πάρις, σημαίνει παρών. Είναι ο παραστεκόμενος, ο βοηθός, ο προστάτης. Οτιδήποτε ή οποιονδήποτε αποφασίσει να πάρει υπό την προστασία του, δεν θα κινδυνέψει ποτέ. Θα το διαφυλάξει με τη ζωή του. Για αυτό και γίνεται τελικά καλός οικογενειάρχης.

Τι σημαίνει το όνομα Ελένη

Ελένη σημαίνει φωτεινή, γεμάτη φως, αστραποβολούσα. Η Ελένη είναι πνευματώδης. Το όνομα Ελένη προέρχεται από τη λέξη “ελένη”, που σημαίνει λαμπάδα ή από τη ρίζα ελε-, που σημαίνει “κυριεύω, κατακτώ”. Στη μυθολογία υπήρχε η περίφημη ωραία Ελένη, βασίλισσα της Σπάρτης και σύζυγος του Μενέλαου, που η αρπαγή της από τον Πάρι, έγινε αιτία για να αρχίσει ο Τρωικός Πόλεμος. Μία σημαντική τραγωδία με τίτλο “Ελένη” έγραψε κι ο Ευρυπίδης. Έπειτα, υπήρξε η βασίλισσα και Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το όνομα Ελένη το φέρουν γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Διαθέτουν γοητεία, ακόμη κι αν δεν είναι όμορφες. Επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Ακόμη κι όταν φαίνονται ήρεμες, είναι κυριαρχικές. Και είναι πάντα ευαίσθητες στα κοπλιμέντα.

Τι σημαίνει το όνομα Αθανάσιος & Θανάσης

Αθανάσιος σημαίνει αθάνατος, αιώνιος. Ο Θανάσης είναι απλός κι ευγενικός. Χρειάζεται το χρόνο του για να επιβληθεί, αλλά πάντα το πετυχαίνει. Επηρεάζεται εύκολα, αλλά και ασκεί δυνατές επιρροές. Έχει ανησυχίες και ψάχνει τρόπο να τις εκφράσει. Όταν τα καταφέρει είναι απολαυστικός.

Τι σημαίνει το όνομα Πολυχρόνης & Πολυχρόνιος

Πολυχρόνης, από το Πολυχρόνιος, σημαίνει αυτός που διαρκεί πολύ, ο μακρόβιος, ο πολύχρονος. Είναι άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα. Τον διακρίνουν οι σταθερές του αξίες, οι σταθερές του ιδέες, τα σταθερά του συναισθήματα, ο σταθερός του χαρακτήρας. Δίνεται ολοκληρωτικά σε ότι επιλέγει να ακολουθήσει ή να υπηρετήσει στη ζωή του. Μπορεί να είναι μία ιδέα, μία εργασία, ένας στόχος ή ακόμη και μία γυναίκα. Τα ιδανικά του είναι υψηλά και μόνο γυναίκες με αντίστοιχη ανωτερότητα μπορούν να σταθούν δίπλα του… και κυρίως να αντέξουν.

Τι σημαίνει το όνομα Σωτηρία

Σωτηρία σημαίνει σωτηρία, ελευθέρωση, λύτρωση. Η Σωτηρία είναι λυτρωτής, είναι ο άνθρωπος που σώζει από το κακό. Μη ξεχνάμε… Σωτήρα αποκαλούμε Τον Ιησού Χριστό. Η Σωτηρία είναι δυναμική γυναίκα. Ντόμπρα. Δε μασάει τα λόγια της. Λέει ευθέως τα πιστεύω της. Υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς τις απόψεις και τις ιδέες της. Έχει καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και πολλούς φίλους.

Τη σημαίνει το όνομα Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ανδρείος. Είναι ο πραγματικός άνδρας, ο πολεμιστής, ο γενναίος. Ήταν ένας από τους επτά Αφλοφόρους της Χριστιανοσύνης και προστάτης – άγιος της Σκωτίας. Ο Ανδρέας ήταν Απόστολος και ο πρώτος μαθητής Του Χριστού. Το όνομά του σημαίνει θαρραλέος, άφοβος. Του αρέσει η οικογενειακή ζωή και η συμμετοχή του στα κοινά. Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Είναι όμως ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Είναι έξυπνος και έχει πολλές ιδέες, συχνά πρωτότυπες.

Τι σημαίνει το όνομα Ερσαΐα & Έρση

Η ‘Ερση ήταν μία από τις τρεις κόρες του Κέκρωπα. Συμβόλιζε την πρωινή δροσιά. Έρση σημαίνει δροσιά, βροχή, όψιμα γεννημένη. Ο Ερμής την ερωτεύθηκε παράφορα και ζήτησε από την αδελφή της να τον βοηθήσει. Η Αθηνά όμως, για να αποφύγει τη βεβήλωση της Ακρόπολης, όπου έμεναν τα δύο κορίτσια και όπου βρισκόταν το ιερό της, στάλαξε στην ψυχή της τελευταίας, το δηλητήριο της ζήλειας. Η Έρση έχει όμορφο παράστημα και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Ακόμη κι αν δεν γίνει καλλιτέχνης η ίδια, θα εμπνεύσει κάποιον άλλον στο έργο του. Είναι ιδιόρρυθμη, αλλά συμπαθής προσωπικότητα.

Τι σημαίνει το όνομα Δέσποινα

Δέσποινα σημαίνει κυρία, κυρίαρχος, αρχόντισσα. Οι αρχαίοι ποιητές συνόδευαν συχνά τα ονόματα με το επίθετο δέσποινα (κυρία), που προέρχεται από το “δεσπόζω, κυριαρχώ”. Στην Αθήνα, το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την Περσεφόνη. Δέσποινα ονομάζεται και Η Παναγία. Η Δέσποινα είναι θεληματική, ξέρει να παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Μερικές φορές, οι άλλοι υποτιμούν την εξυπνάδα της, αλλά έχει τον τρόπο να επιβληθεί τελικά και να δείξει την ανωτερότητά της. Είναι ιδιόρρυθμη προσωπικότητα.

Διαβάστε για τη σημασία των ονομάτων σε μια σειρά άρθρων που θα βρείτε στα παρακάτω links

Η σημασία των ονομάτων σας

Σημασία ονομάτων (συνέχεια)

Ακόμη περισσότερα ονόματα και η σημασία τους

Για να μην ξεχνιόμαστε … κι άλλα ονόματα (Μόλις το διαβάσατε)

Ονομάτων συνέχεια

Τι σημαίνει το όνομα σου σε αριθμούς

Τι σημαίνει το όνομα Παναγιώτης; (Απάντηση σε αναγνώστρια)

Επεξηγήσεις ονομάτων

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 20 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.