Image

Η σημασία των ονομάτων σας

Χαίρομαι πραγματικά για το ενδιαφέρον που δείξατε για το θέμα σχετικά με τη σημασία των ονομάτων. Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να το διαβάσετε και κυρίως, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω οι απαντήσεις να σας ικανοποιήσουν.

Για τη Φώφη – Τι σημαίνουν τα ονόματα Φωτεινή, Δημήτρης, Βασιλική & Αλίκη

Φωτεινή έχεις ένα πολύ όμορφο και “φωτεινό” όνομα. Προέρχεται από τη Θεία Φώτιση και το έφεραν πολλοί Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης. Όσοι και όσες έχουν αυτό το όνομα, ακολουθούν την πορεία που έχουν χαράξει, χωρίς να κοιτάζουν δεξιά ή αριστερά. Επικεντρώνονται στο στόχο τους και δεν μπορούν εύκολα να παρεκτραπούν. Θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους, αλλά τους λείπει η διπλωματία.

Ο άντρας σου ο Δημήτρης τώρα, έχει ένα όνομα συνηθισμένο στην αρχαία Ελλάδα και στους χριστιανικούς χρόνους, στο Βυζάντιο. Όχι ότι δεν είναι συνηθισμένο και στις ημέρες μας φυσικά. Ο Δημήτρης είναι πεισματάρης και απαιτητικός, καλός φίλος, αγαπάει τις αντρικές παρέες και το ποδόσφαιρο, αλλά πρωτίστως, επηρεάζεται από τη γυναίκα που αγαπά.

Η κορούλα σας η Βασιλική τέλος, έχει ένα υπέροχο όνομα, που προέρχεται από τη λέξη βασιλιάς. Σε αντίθεση με τον πεισματάρη Βασίλη και τον Δημήτρη τον πατέρα της, είναι πιο συμβατική και πιο διπλωμάτης, σε αντίθεση με τη μητέρα της τη Φωτεινή. Η Βασιλική δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά, είναι φιλόδοξη και ακολουθεί το δρόμο της με ρεαλισμό, χωρίς να παίρνει μεγάλα ρίσκα.

Επειδή τη φωνάζεται Αλίκη όμως, θα πρέπει να σου πω ότι πρόκειται για μία Αγία, που μαρτύρησε στη Νικομήδεια. Η Αλίκη είναι υπεύθυνη και ακούραστη. Αφιερώνει όλες τις δυνάμεις της, για να πετύχει τους στόχους της, ιδιαίτερα αν εξυπηρετούν κάποιο ιδανικό. Έχει μαγνητική προσωπικότητα και ξέρει να επιβάλλεται.

Για τη Γωγώ – Τι σημαίνουν τα ονόματα Γεωργία & Πρόδρομος

Γεωργία έχεις το όνομα πολλών Αγίων και μαρτύρων. Ο πιο γνωστός είναι ο Μεγαλομάρτυρας από την Καππαδοκία, με τις αγιογραφίες που τον παριστάνουν πάνω στο άλογο, να τρυπάει με το δόρυ του, ένα μεγάλο δράκο. Η Γεωργία είναι ενθουσιώδης, ιδεαλίστρια, αναζητάει τις περιπέτειες και τις πνευματικές συγκινήσεις. Είναι αισιόδοξη και αναζητάει πάντα την ευτυχία. Είναι εφευρετική, θαρραλέα και φιλόδοξη.

Για το φίλο σου τον Πρόδρομο τώρα, η σημασία του ονόματός του, κρύβεται πίσω από τα χαρακτηριστικά του Ιωάννη. Ο Πρόδρομος και Βαπτιστής γιος του Ζαχαρία και της Ελισσάβετ, ο γνωστότερος γιος Ιωάννης, ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, τον οποίο και βάπτισε στον Ιορδάνη ποταμό. Είναι δυναμικός, αρκετά αυταρχικός, υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος. Αγαπάει επίσης πολύ την οικογένειά του. Είναι κλειστός χαρακτήρας όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο, αλλά γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος, στον κύκλο των φίλων του. Για το υποκοριστικό του, Μάκης, δεν βρήκα τίποτα. Θα το ψάξω όμως κι άλλο.

Για την Κατερίνα – Τι σημαίνει το όνομα Αικατερίνη

Η Αικατερίνη ήταν χριστιανή σοφή κι ενάρετη, που μαρτύρησε το 307μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Έγινε Αγία, προστάτις των κοριτσιών και των φιλοσόφων. Αικατερίνη σημαίνει “καθαρή”. Η Κατερίνα μοιάζει συνήθως νεότερη από την ηλικία της. Διχασμένη ανάμεσα σε πρακτικές και πνευματικές επιθυμίες, είναι γενναιόδωρη κι έχει το χάρισμα του λόγου. Είναι χαρακτήρας δυνατός, ικανός να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Για τη Βλασια – Τι σημαίνει το όνομα Βλάσια

Ομολογώ ότι με δυσκόλεψε πολύ το όνομα αυτό. Δεν το είχα ξανακούσει κιόλας. Με κέρδισε όμως και τελικά το κατέταξα στα αγαπημένα μου. Η Βλάσια είναι η καλύτερη φίλη που θα μπορούσε να έχει κανείς. Θυσιάζεται για τους φίλους της, οι οποίοι μπορούν σε κάθε περίπτωση να ποντάρουν στη βοήθειά της, την κατανόησή της και φυσικά… την αγάπη της. Έχει επίσης κυκλοθυμικό χαρακτήρα, που την κάνει νευρική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κακία. Ξεσπάει και σε λίγη ώρα όλα αποτελούν παρελθόν και η ζωή συνεχίζεται. Δυστυχώς για το υποκοριστικό, Σίλια, δεν βρήκα κάτι. Θα το ψάξω όμως κι άλλο.

Για τη Μελίνα – Τι σημαίνει το όνομα Μελίνα

Παραδόξως κι αυτό το όνομα με παίδεψε. Δεν το περίμενα. Νόμιζα ότι θα ήταν το πιο εύκολο. Και μόνο λόγω της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, περίμενα να βρω ολόκληρη επιστημονική ανάλυση για το όνομα αυτό. Έπεσα έξω όμως… Δεν πειράζει. Αρκεί που ανακάλυψα κάτι. Η Μελίνα λοιπόν είναι γλυκιά, καλόκαρδη και αξιαγάπητη, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τους φίλους της. Θέλει όμως να βοηθήσει όπως εκείνη νομίζει, χωρίς να ακούει τις ανάγκες των άλλων και γίνεται πεισματάρα, πιεστική και ξεροκέφαλη.  Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική και  συχνά διαθέτει και ωραία φωνή. Πιστεύει επίσης πολύ στις ηθικές αξίες.

Για την Ανθή – Τι σημαίνει το όνομα Ανθή

Ανθούλα το όνομά σου συνηθίζεται πολύ σε ορισμένα νησιά μας. Μήπως είσαι νησιώτισσα; Η Ανθή είναι προσγειωμένη, αλλά ταυτοχρόνως πετάει και στα σύννεφα, γιατί είναι ιδιαιτέρως ρομαντική. Είναι οργανωτική και της αρέσει να βάζει πρόγραμμα. Της αρέσουν πολύ η φύση και ο αθλητισμός.

Για τη μέλλουσα νυφούλα τη Βασιλική – Τι σημαίνουν τα ονόματα Βασιλική & Ευστράτιος

Βασιλικούλα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η ώρα η καλή. Να είσαι πάντα ευτυχισμένη και αγαπημένη με τον άντρα σου. Χαίρομαι που το www.teleiosgamos.gr σε έχει βοηθήσει πολύ για το γάμο σου, αλλά να μην το ξεχάσεις μετά το γάμο. Βλέπεις ότι το teleiosgamos.gr είναι κοντά στη γυναίκα και όχι μόνο κοντά στη νύφη. Για το όνομά σου τώρα, κάνε τον κόπο και διάβασε τη σημασία του πιο πάνω. Έχω γράψει ήδη για το όνομά σου στη Φώφη, της οποίας ονομάζεται Βασιλική η κορούλα της.

Ο μέλλων σύζυγός σου τώρα, ο Ευστράτιος, έχει το όνομα δύο Αγίων της ορθόδοξης εκκλησίας. Δεν ξέρω βέβαια εάν είναι Στρατής και γιορτάζει  με τους Μυτιληνιούς, αλλά δεν έχει σημασία, για τη… σημασία του ονόματός του. Ο Ευστράτιος είναι κυκλοθυμικός, γίνεται εκρηκτικός όταν θυμώνει, ξέρει να ελίσσεται, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του και αυτό καταφέρνει να το περνάει και στους γύρω του, που επίσης εμπιστεύονται την κρίση του και τέλος, χαρακτηρίζεται αρχοντικός.

Για τη Μαρία που έχουμε και το ίδιο όνομα! – Τι σημαίνουν τα ονόματα Μαρία, Μαίρη, Μάρω, Μαρίκα, Μαριάμ & Μύριαμ

Μαρία, Μαριάμ ή Μύριαμ, είναι το όνομα της Θεοτόκου. Είναι η σημαντικότερη ιερή φυσιογνωμία, μετά την Αγία Τριάδα, για τους χριστιανούς. Θεωρείται ότι μεσολαβεί στον Χριστό, υπέρ των αμαρτωλών. Είναι η Παρθένα Μαρία. Η Μαρία έχει την αίσθηση του καθήκοντος και τη μανία της τελειότητας. Της αρέσει να φαίνεται ικανή και οργανωτική. Η γνώμη των άλλων μετράει πολύ γι’ αυτή. Η Μαίρη είναι πιο εγωίστρια, αλλά ζωηρή και κοινωνική. Η Μάρω είναι σοβαρή και αρκετά συχνά διανοούμενη. Η Μαρίκα αγαπάει πάνω από όλα τα παιδιά της.

Για την Αθανασία – Τι σημαίνει το όνομα Αθανασία

Η επικρατέστερη από τις Αγίες που φέρουν αυτό το όνομα, μαρτύρησε επί Διοκλητιανού, μαζί με τις τρεις κόρες της και έμεινε “αθάνατη”. Η Αθανασία είναι σταθερή στα πιστεύω της και στα συναισθήματά της. Δίνει πολλά στους άλλους, χωρίς όμως να ξεχνάει και τον εαυτό της.

Για τον Σπύρο – Τι σημαίνουν τα ονόματα Σπυρίδων & Σπύρος

Ο Αγιος Σπυρίδων έζησε τον 4ο αιώνα και καταγόταν από την Κύπρο. Λίγο πριν την Αλωση, το λείψανό του μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα, όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα, στον ομώνυμο ναό. Ο Σπύρος βλέπει πολύ ρομαντικά τη ζωή και όταν απογοητεύεται κλείνεται στον εαυτό του. Συνήθως ψάχνει να βρει μία ήσυχη δουλειά, που να του εξασφαλίζει κάποια ανεξαρτησία.

Για τη Βίκυ – Τι σημαίνει το όνομα Βίκυ

Βίκυ θα κάνεις κι εσύ τον κόπο, όπως και η Βασιλική, να διαβάσεις τη σημασία του ονόματός σου, στην απάντηση που προηγείται για τη Φώφη. Έχεις το ίδιο όνομα με την κορούλα της.

Διαβάστε για τη σημασία των ονομάτων σε μια σειρά άρθρων που θα βρείτε στα παρακάτω links

Η σημασία των ονομάτων σας (Μόλις το διαβάσατε)

Σημασία ονομάτων (συνέχεια)

Ακόμη περισσότερα ονόματα και η σημασία τους

Για να μην ξεχνιόμαστε … κι άλλα ονόματα

Ονομάτων συνέχεια

Τι σημαίνει το όνομα σου σε αριθμούς

Τι σημαίνει το όνομα Παναγιώτης; (Απάντηση σε αναγνώστρια)

Επεξηγήσεις ονομάτων

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 20 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει  σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.