Αρχική » Ομορφιά » Υγεία & Ευεξία » Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού
Image

Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Ποιος είναι ο κίνδυνος της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού; Ποια θεραπεία καρκίνου του μαστού είναι σωστή για εσάς; Τι γίνεται με τα ανθιδρωτικά και τον καρκίνο του μαστού;

Αυτό που δεν ξέρετε, ΜΠΟΡΕΙ να σας βλάψει. Η παραπληροφόρηση μπορεί να σας αποσπάσει από την αναγνώριση και την μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή από το να υιοθετήσετε την καλύτερη δυνατή προσοχή. Εφοδιαστείτε με τα γεγονότα.

Σας παραθέτουμε δέκα κοινές ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού, οι οποίες ακολουθούνται από απαντήσεις για συγκεκριμένους τύπους θεραπειών καρκίνου του μαστού.

1. Ο καρκινοσ του μαστου εμφανιζεται μονο σε γυναικεσ μεγαλυτερησ ηλικιασ

Όχι.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς γινόμαστε μεγαλύτεροι, αλλά ισχύει και ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Από τη γέννηση έως την ηλικία των 39 χρόνων, μία γυναίκα στις 231 θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού (<0.5% κίνδυνος). Από την ηλικία των 40–59, η πιθανότητα είναι μία στις 25 (4% κίνδυνος), ενώ από την ηλικία των 60–79, η πιθανότητα είναι μία στις 15 (σχεδόν 7%). Στην ηλικία των 90 χρόνων, η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα με την ασθένεια είναι μία στις 7, με γενικό κίνδυνο διάρκειας ζωής 14.3%.

2. εαν εχετε καποιο συντελεστη επικινδυνοτητασ για καρκινο του μαστου, θα προσβληθητε απο την ασθενεια

Όχι.

Η εμφάνιση καρκίνου του μαστού δεν είναι πάντα σίγουρη, ακόμη κι αν έχετε έναν από τους δυνατότερους συντελεστή επικινδυνότητας, όπως μια ανωμαλία γονιδίων καρκίνου του μαστού. Από τις γυναίκες με BRCA1 ή BRCA2 κληρονομημένη γενετική ανωμαλία, 40–80% θα νοσήσουν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια ζωής τους, 20–60% όχι. Όλοι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με μια πολύ χαμηλότερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του μαστού.

3. αν ο καρκινοσ του μαστου δεν εχει εμφανιστει στην οικογενεια σασ, δεν θα εμφανιστει και σε εσασ

Όχι.

Κάθε γυναίκα έχει κάποια επικινδυνότητα να προσβληθεί από καρκίνο του στήθους. Περίπου το 80% των γυναικών που νοσούν με τον καρκίνο του μαστού δεν έχουν καμία οικογενειακή ιστορία της ασθένειας. Μεγαλώνοντας, μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του στήθους. Για εκείνες τις γυναίκες που έχουν μια οικογενειακή ιστορία του καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί λίγο, πολύ ή καθόλου. Σε περίπτωση που ανησυχείτε, συζητείστε την οικογενειακή σας ιστορία με τον παθολόγο σας ή έναν γενετικό σύμβουλο. Ίσως να στεναχωριέστε άδικα.

4. μονο το ιατρικο ιστορικο τησ οικογενειασ τησ μητερασ σασ μπορει να εχει επιπτωσεισ σε εσασ

Όχι.

Μια ιστορία του καρκίνου του μαστού στην οικογένεια της μητέρας σας ή του πατέρα σας, σας επηρεάζει ισότιμα. Για το λόγο ότι τα μισά από τα γονίδιά σας προέρχονται από τη μητέρα σας, και τα υπόλοιπα μισά από τον πατέρα σας. Αλλά ένας άνδρας με μια ανωμαλία γονιδίων καρκίνου του μαστού είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει τον καρκίνο του μαστού από μια γυναίκα με ένα παρόμοιο γονίδιο. Έτσι, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την οικογενειακή ιστορία του πατέρα σας, πρέπει να εξετάσετε κυρίως τις γυναίκες από την πλευρά του πατέρα σας, όχι μόνο τους άνδρες.

5. Η χρηση ανθιδρωτικων προκαλει καρκινο του μαστου

Όχι.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι το ενεργό συστατικό στα ανθιδρωτικά, ή η μείωση του ιδρώτα στην περιοχή της μασχάλης, επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Η υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των ανθιδρωτικών είναι βασισμένη στην παραπληροφόρηση για την ανατομία και στην παρανόηση για τον καρκίνο του στήθους.

6. Τα αντισυλληπτικα χαπια προκαλουν καρκινο του μαστου.

Όχι.

Τη σημερινή εποχή, τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν χαμηλή δόση από τις ορμόνες: οιστρογόνο και προγεστερόνη. Δεν έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η χρήση, στο παρελθόν, αντισυλληπτικών χαπιών σε μεγάλες δόσεις συνδέθηκαν με έναν μικρό αυξανόμενο κίνδυνο, μόνο σε μερικές μελέτες. Τα σημερινά αντισυλληπτικά μπορούν να παρέχουν κάποια προστασία ενάντια του καρκίνου των ωοθηκών.

7. Η καταναλωση τροφιμων πλουσιων σε λιπαρα προκαλει καρκινο του μαστου.

Όχι.

Διάφορες μεγάλες μελέτες δεν ήταν σε θέση να καταδείξουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης των τροφίμων πλούσιων σε λίπη και ενός υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Οι τρέχουσες μελέτες προσπαθούν να διευκρινίσουν αυτό το ζήτημα περαιτέρω. Μπορούμε να πούμε ότι η αποφυγή των πλούσιων σε λίπη τροφίμων είναι μια υγιής επιλογή για άλλους λόγους: για να μειωθεί η "κακή" χοληστερίνη (χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών), για να αυξηθεί τη "καλή" χοληστερίνη (υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών), για να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με υγιέστερα τρόφιμα και για να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας. Το υπερβολικό βάρος ΕΙΝΑΙ ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, επειδή το πρόσθετο λίπος αυξάνει την παραγωγή του οιστρογόνου έξω από τις ωοθήκες και προσθέτει οιστρογόνο στο σώμα. Εάν είστε ήδη υπέρβαρη ή έχετε μια τάση να αποκτάτε εύκολα βάρος, η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά είναι μια καλή ιδέα.

8. Μια μηνιαια, δικη σας εξεταση του στηθους ειναι ο καλυτερος τροπος για να διαγνωστει ο καρκινος του μαστου.

Όχι.

Η μαστογραφία είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να βρεθεί ο καρκίνος του μαστού το νωρίτερο δυνατόν, όταν είναι ιάσιμος. Ώσπου να μπορεί να γίνει αισθητός ένας καρκίνος του μαστού, είναι συνήθως μεγαλύτερος από το μέσο μέγεθος ενός καρκίνου που βρίσκεται πρώτα στη μαστογραφία. Η εξέταση στηθών από σας ή τον γιατρό σας είναι ακόμα πολύ σημαντική. Περίπου 25% των καρκίνων του μαστού βρίσκονται μόνο στην εξέταση στηθών (όχι στη μαστογραφία), περίπου 35% βρίσκονται στη μαστογραφία μόνο, και 40% βρίσκονται και από την απλή εξέταση και από τη μαστογραφία. Ακολουθείστε και τις δύο οδούς.

9. Διατρεχω μεγαλο κινδυνο για καρκινο του μαστου και δεν μπορω να κανω τιποτα.

Όχι.

Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι που μειώνουν, αλλά δεν εξαφανίζουν, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες σε υψηλό ποσοστό προδιάθεσης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής (ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ, σταματήστε το κάπνισμα, να ασκήστε τακτικά), την λήψη φαρμάκων, μετά από συνταγή γιατρού και σε περιπτώσεις πολύ υψηλού κινδύνου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφερθεί (προληπτική μαστεκτομή και για μερικές γυναίκες, προληπτική αφαίρεση ωοθηκών). Προτού κάνετε τις δικές σας υποθέσεις σε ποιο επίπεδο επικινδυνότητας βρίσκεστε, συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας ή τον γυναικολόγο σας ή έναν γενετικό σας σύμβουλο.

 

 

 

 

10. Η διαγνωση καρκινου του μαστου οδηγει αυτοματα σε θανατικη περιοδο.

Όχι.

Το 80% των γυναικών που εντοπίζονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα σημάδι μεταστάσεων (κανένας καρκίνος δεν κάνει μετάσταση πέρα από το στήθος και τους λεμφαδένες). Επιπλέον, 80% αυτών των γυναικών ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια και οι περισσότερες ζουν πολύ περισσότερο. Ακόμη και οι γυναίκες με σημάδια μεταστάσεων του καρκίνου μπορούν να ζήσουν ένα μακροχρόνιο διάστημα. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τις ανακαλύψεις που γίνονται καθημερινά στην ιατρική.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.