Ο γάμος, το νυφικό, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι

Ο γάμος, το νυφικό, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι

Αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι πατέρες και οι θείοι κανόνιζαν το γάμο της κοπέλας και συχνά πρόσφεραν προίκα στο σύζυγο της.

Το κορίτσι μπορούσε να μιλήσει μετά τα πέντε του χρόνια και να παντρευτεί στα δεκαπέντε, συχνά ένα μεγαλύτερο μακρινό συγγενή.

Η λαμπαδηφορία συνόδευε τη νύφη από το σπίτι της στο σπίτι του γαμπρού, όπου ολοκληρωνόταν ο γάμος.

Έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, οι συγγενείς τραγουδούσαν και χόρευαν συντροφεύοντας τους νεόνυμφους στην ολοκλήρωση.

Οι γάμοι για τους αρχαίους Έλληνες ήταν μία ακόμα ευκαιρία να δηλώσουν το σεβασμό, την υποταγή και την υποτέλειά τους στους θεούς, αφού ουσιαστικά κάθε στιγμή και εικόνα της τελετής του γάμου ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα είδος δώρου και ευχαριστίας προς τους θεούς.

Ακόμα και τα χτενίσματα ήταν θεϊκά. Το πιο δημοφιλές χτένισμα για τη νύφη αναπαριστούσε έξι κοτσίδες και ένα στεφάνι στολισμένο με κρίνους, σιτάρι και δεντρολίβανο, το οποίο συμβόλιζε την αγνότητα και τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Επιπλέον, στο πίσω μέρος του νυφικού, το οποίο ήταν συνήθως ένας χιτώνας σε λευκό χρώμα για να συμβολίζει τη χαρά, υπήρχε ένας πολύ σφιχτός κόμπος τον οποίο ο γαμπρός έλυνε κατά τη διάρκεια της τελετής.

Αρχαία Ρώμη

Στην αρχαία Ρώμη, η νύφη φορούσε το νυφικό της μόνο μία φορά, όπως κάνουν και οι σημερινές νύφες (και όχι όπως εκείνες του Μεσαίωνα και της Βικτοριανής Εποχής).

Φορούσε στο κεφάλι της ένα πέπλο σε ζωηρό κιτρινοκόκκινο χρώμα, το flammeum, το οποίο ήταν προφανώς το πιο συμβολικό πράγμα πάνω της. Το πέπλο ήταν επίμηκες στενόμακρο, διαφανές και συνδυασμένο με τα παπούτσια της, αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπό της. Φορούσε επίσης και ένα στεφάνι φτιαγμένο με μυρωδάτα λουλούδια.

Το νυφικό της αποτελούνταν από ένα χιτώνα από μουσελίνα ή κάποιο λευκό ύφασμα, tunica rectum και μία ζώνη, cingulum. Υπήρχε και ένας φιόγκος στη μέση του φορέματος για να απομακρύνει τη δυσοίωνη τύχη.

Οι Ρωμαϊκές τελετές μπορούσαν να πραγματοποιούνται ακόμα και όταν ο γαμπρός δεν ήταν παρών. Μπορούσε απλώς να γράψει ένα γράμμα δηλώνοντας την πρόθεσή του!

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.