Αρχική » Δεξίωση » Χώροι Δεξίωσης » Πύργος Πετρέζα, ένας πύργος του σήμερα!
Πύργος Πετρέζα - άποψη εσωτερικού χώρου

Πύργος Πετρέζα, ένας πύργος του σήμερα!

Ένας πύργος στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό. Πόσες φορές έχετε δει σε ταινίες να παντρεύονται οι ήρωες σε έναν ρομαντικό πύργο και πόσες φορές έχετε διαβάσει ότι διάσημα ζευγάρια του Χόλυγουντ ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου, σε έναν υπέροχο πύργο;

Συναντήσαμε τους ιδιοκτήτες του Πύργου Πετρέζα, ενός πύργου που βρίσκεται στην περιοχή των Σπάτων και τους ρωτήσαμε για όλα εκείνα που θέλαμε να μάθουμε, σε μια προσπάθεια για την νοητή εξερεύνησή του.

Teleiosgamos.gr : Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το όνειρο, του οποίου η πραγματοποίηση οδηγεί σήμερα στον Πύργο Πετρέζα.

Κα Μπέλμπα : Η ιστορία του Πύργου Πετρέζα είναι ενδιαφέρουσα και … ιδιόμορφη! Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η προοδευτική, αλλά και αδυσώπητη, ανοικοδόμηση έφτανε στην περιοχή των Σπάτων. Ο Γιώργος Μπέλμπας βλέπει με  λύπη να γκρεμίζονται όλες οι παλιές μονοκατοικίες για να χτιστούν στη θέση τους άχαρες πολυκατοικίες και απρόσωπα κτίρια. Ο πανέμορφος, παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής χανόταν!

Αδυνατώντας φυσικά να αποτρέψει αυτήν την καταστροφή, υλοποίησε μια εντυπωσιακή ιδέα που φώλιασε στο μυαλό του: να διασώσει τα ιδιαίτερα υλικά των κατεδαφισμένων κτιρίων της περιοχής. Άρχισε έτσι να επισκέπτεται χαλάσματα και να συλλέγει ότι έβρισκε ενδιαφέρον, εναποθέτοντάς το στο σχιστήριο μαρμάρων του και αργότερα στο κτήμα του στην Πετρέζα, 18 στρέμματα, τότε, αμπελώνα και ελαιώνα. Η ιδέα έγινε χόμπι και το χόμπι … «μανία», μέχρι που η ιστορία επαναλαμβανόταν τακτικά και συστηματικά.

Παρότι ο Γιώργος Μπέλμπας δεν ήξερε αρχικά τι θα κάνει όλα αυτά τα υλικά, τα πολυποίκιλα ενδιαφέροντά του στάθηκαν οδηγός του. Ένα από αυτά, που στη συνέχεια έγινε πάθος, ήταν και το κρασί. Έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, συνδυάζοντας δύο από τα «μεράκια» του, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεσογείτικο σπίτι, φτιαγμένο με υλικά όλων αυτών των παλαιών κτιρίων, στο οποίο θα στεγάζονταν και ένα οικογενειακό οινοποιείο. Έτσι θα εξυπηρετούνταν οι ανάγκες της οικογένειας και των φίλων της. Με το συνδυασμό αυτό, ο Γιώργος Μπέλμπας θέλησε να εκφράσει την αγάπη του για το κρασί και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ανάμνηση μιας εποχής που έχει σχεδόν σβήσει.

Το 2004 η έκταση του κτήματος ήταν πια 75 στρέμματα. Τότε φυτεύτηκε νέος αμπελώνας 50 στρεμμάτων, ενώ άρχισε να κτίζεται και το οίκημα, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση από πλατάνια, κυπαρίσσια και 17 στρέμματα ελαιώνα. Η κοινή φιλοσοφία της οικογένειας με όσους συνεργάστηκαν για την μελέτη και την κατασκευή του, είχε στόχο την ολοκληρωτική ένταξή του στο φυσικό περιβάλλον. Ο απροσδόκητος όμως θάνατος του Γιώργου Μπέλμπα, το 2006, του στέρησε τη χαρά να δει το έργο του τελειωμένο.

Πύργος Πετρέζα - άποψη φωτισμένου κτιρίου Στο άκουσμα της λέξης Πύργος, έρχονται στο μυαλό εικόνες από ιππότες, πριγκίπισσες, πέτρινες στοές, βαριές πόρτες, μυστικά, έρωτες, μίση και όλα εκείνα που μας γοητεύουν μελετώντας περασμένες εποχές. Πώς θα περιγράφατε το κλίμα, την ατμόσφαιρα, την αύρα, που νιώθει κανείς σε έναν Πύργο του σήμερα και μάλιστα μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από μια πολύβουη πόλη;

Δεν ήταν στις προθέσεις μας να φτιάξουμε κάτι μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, το οποίο να εντυπωσιάζει απλώς τον επισκέπτη μας. Επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ρομαντικό, αλλά ταυτόχρονα φιλικό και άνετο. Το σημαντικό στοιχείο για μας είναι ο συνδυασμός της αισθητικής με την άνεση και τη λειτουργικότητα. Πιστεύουμε όμως ότι ο Πύργος συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής με την άνεση και τη φιλικότητα της δικής μας. Το γεγονός δε ότι όλα αυτά τα συναντάς τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ενδιαφερόμενους.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Πύργο Πετρέζα με μόνο τρεις φράσεις;

Πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά που αποκαλούμε «άψυχα» συχνά και ψυχή έχουν, αλλά και μνήμη. Στην περίπτωσή μας  η «ψυχή» του Πύργου Πετρέζα έχει να κάνει με την αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε πέτρα – πέτρα. Αυτή η αίσθηση του «χειροποίητου», μαζί με την μεγαλοπρέπεια και τη λειτουργικότητα είναι τα στοιχεία που για μας κάνουν τον Πύργο μοναδικό.

Πύργος Πετρέζα - άποψη εσωτερικών χώρωνΠοιοι επιμέρους χώροι απαρτίζουν τον Πύργο Πετρέζα και τι δυνατότητες και υπηρεσίες προσφέρει στον επισκέπτη;

Οι έξι (συν δύο βοηθητικές) ενιαίες – δίχως κολόνες – αίθουσες του Πύργου Πετρέζα (1.100 τ.μ.), η εκπληκτική βεράντα του (500 τ.μ.), αλλά και ο μεγάλος, πανέμορφος κήπος του (1.800 τ.μ.), αποτελούν ιδανικούς χώρους για κάθε εκδήλωση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στον εσωτερικό χώρο μπορούν να γευματίσουν με άνεση 350 περίπου άτομα, στη βεράντα περί τα 200, ενώ στον κήπο έως και 1000. Για την διευκόλυνση των επισκεπτών έχει προβλεφθεί επίσης ένας ικανοποιητικός αριθμός θέσεων στάθμευσης (περισσότερες από 380).

Τα πλεονεκτήματα του Πύργου όμως, δεν εξαντλούνται ακόμη και στις αισθητικά άρτιες υποδομές στις ανέσεις. Διαθέτει ασανσέρ,  τουαλέτες για ΑΜΕΑ (Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες), ενώ οι κουζίνες, τα αποδυτήρια, τα ντους και άλλες εγκαταστάσεις για το προσωπικό, είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες που απαιτεί κάθε εκδήλωση.

Κατά τη γνώμη σας, για ποιους 3 βασικούς λόγους θα επέλεγε κάποιος τον Πύργο Πετρέζα για την εκδήλωσή του;

Επιγραμματικά θα λέγαμε: Φιλοξενία και οικογενειακή ζεστασιά, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών (φαγητό και service) και εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής.  Πάνω από όλα όμως, εμείς πιστεύουμε ότι είναι πάντα οι άνθρωποι που κάνουν διαφορά. Και αυτό ελπίζουμε ότι θα το διαπιστώσουν και όλοι όσοι έλθουν σε επαφή μαζί μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό και να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τον Πύργο Πετρέζα, αν μεταφερθείτε στην καταχώρησή του κάνοντας κλικ εδώ.

Για το teleiosgamos.gr
Επιμέλεια : Βιβή Κωτούλα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.