X

Μερικά σημαντικά σημεία για το μυστήριο της βάπτισης

Ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια της εκκλησίας είναι το βάπτισμα, ή αλλιώς η βάπτιση, κατά τη διάρκεια του οποίου τα στάδια είναι τρία. Οι ευχές πριν την βάπτιση, η ακολουθία της βάπτισης και οι ευχές μετά τη βάπτιση. Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη στάδιο, αυτό που ακολουθεί τις επόμενες μέρες από τη βάπτιση και σε αυτό θα αναφερθούμε στη συνέχεια αυτού του άρθρου.

Κι επειδή δεν έχουμε σκοπό να σας γεμίσουμε με πληροφορίες για το μυστήριο της βάπτισης και το τελετουργικό της μέρος, θα σας παραπέμψουμε σε ένα πλήρες και κατατοπιστικό κείμενο για την βάπτιση, που δημοσιεύεται στο site της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και πιστεύουμε ότι θα το βρείτε αρκετά ενδιαφέρον.

Σκοπός του δικού μας άρθρου είναι να σας επισημάνουμε μερικά σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε για τη βάπτιση.

Τι πρέπει να προσέξουμε για τον νονό

  • Ο ανάδοχος του παιδιού θα πρέπει να είναι ομόθρησκος (και του ίδιου δόγματος) και αν έχει παντρευτεί, θα πρέπει ο γάμος του να ήταν θρησκευτικός. Έχει συμβεί ιερέας να ακυρώσει τη βάπτιση διότι ο νονός ήταν παντρεμένος με πολιτικό γάμο. Λάβετέ το υπόψη λοιπόν, γιατί μάλλον δεν θέλετε να το διακινδυνεύσετε.
  • Επίσης, ένας ανάδοχος είθισται να βαπτίζει παιδιά μόνο του ίδιου φύλου, διότι αυτά μεταξύ τους θεωρούνται πνευματικά αδέρφια και όπως ξέρουμε η ζωή παίζει πολλά παιχνίδια, οπότε καλύτερα να προσέχουμε και αυτό το θέμα.

Και αφού τελειώσαμε με τον νονό πάμε σε μερικά άλλα σημεία που πρέπει να προσέξετε στο μυστήριο της βάπτισης.

Τα μαρτυρικά, τα βαπτιστικά και το λάδι

  • Τα μαρτυρικά μπορεί να είναι τα σταυρουδάκια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά επιτρέπεται από την εκκλησία να είναι και μια μικρή εικόνα της Παναγίας, ή ακόμη κι ένα μενταγιόν που να την απεικονίζει. Δεν γίνεται όμως να είναι κάποιο άλλο αντικείμενο ή κάτι που να μοιάζει με σταυρό.
  • Τα βαπτιστικά ρούχα πρέπει να είναι λευκά, αλλά στους πιο προοδευτικούς ιερείς δεν θα είναι απαγορευτικό και κάποιο άλλο χρώμα, που όμως θα συνδυάζεται μαζί με αρκετό λευκό.
  • Θα φανεί σαν οδηγία για συνταγή μαγειρικής, αλλά το λάδι για τη βάπτιση πρέπει να είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, γιατί αυτό επιβάλει και ο συμβολισμός του στο μυστήριο.

Σας αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το στάδιο που ακολουθεί μερικές μέρες μετά τη βάπτιση. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε αμέσως μετά.

Τι κάνουμε μετά τη βάπτιση

  • Πρώτα απ’ όλα τα λαδωμένα ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες, λαδόπανα θα πρέπει να τα πλύνετε σε μια λεκάνη και να χύσετε το νερό στις γλάστρες σας ή στον κήπο. Αυτή είναι η πιο πρακτική λύση, αφού αυτό το νερό που περιέχει το λάδι, το νερό και το μύρο από τη βάπτιση του παιδιού, δεν πρέπει να πεταχτεί σε βρώμικο μέρος και εσείς μάλλον δύσκολα θα πηγαίνατε στην εκκλησία, για να το αδειάσετε στο χωνευτήρι, εκεί που αδειάζουν και το νερό από την κολυμπήθρα.
  • Το παιδί σας δεν θα το πλύνετε για τρεις ημέρες από τη βάπτιση. Δεν θα το κάνετε ολόσωμο μπάνιο, δηλαδή, και δεν θα το λούσετε. Θα το πλένετε βεβαίως τοπικά, όταν το αλλάζετε και όποτε άλλοτε πρέπει.
  • Μετά από 3 μέρες που θα το κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη, ώστε και αυτό το νερό να το μαζέψετε για το χύσετε στις γλάστρες ή στον κήπο.
  • Για τις 3 επόμενες Κυριακές από τη βάπτιση, ο νονός θα πρέπει να πηγαίνει το παιδί στην εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν και τη βαπτιστική λαμπάδα για να την ανάβουν. Φυσικά μπορείτε και μάλλον θα θέλετε να είστε κι εσείς μαζί. Επειδή στην πράξη ο νονός πολλές φορές δεν μπορεί να είναι συνεπής με αυτό ή μπορεί να διαμένει σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα, μπορείτε να πάτε μόνο εσείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες το παιδί στην εκκλησία για να κοινωνήσει.
  • Την τελευταία Κυριακή, θα αφήσετε τη λαμπάδα να καεί στην εκκλησία, έχοντας βέβαια αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο της.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά είναι στο δικό σας χέρι και στη διάθεση του νονού για το πώς θα μεγαλώσετε το παιδί σε σχέση με τους δεσμούς που θα αναπτύξει με την εκκλησία. Αυτό που παρατηρείται συνήθως είναι οι γιαγιάδες να αναλαμβάνουν τελικά αυτό το ρόλο, ίσως λόγω παράδοσης, ίσως λόγω διαφορετικής αντίληψης για την πίστη και τη θρησκεία, ίσως απλά λόγω περισσότερου χρόνου.

Κλείνοντας, θα σας πρότεινα να διαβάσετε στη Wikipedia σχετικά με το βάπτισμα από τον Ιουδαϊσμό και την Παλαιά Διαθήκη μέχρι και σήμερα.

Για το www.teleiosgamos.gr
Βιβή Κωτούλα

Related Post