Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου

Σημασία ονομάτων … συνέχεια

Για τον Βέργο – Τι σημαίνουν τα ονόματα Βέργος & Βέργης

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα Βέργος δεν είναι συνηθισμένο. Οτιδήποτε ασυνήθιστο όμως, κινεί το ενδιαφέρον. Έψαξα λοιπόν και βρήκα κάποιες πληροφορίες για το όνομα αυτό, που ελπίζω να βοηθήσουν. Το όνομα Βέργος ή Βέργης, είναι λατινικό και σημαίνει παρατηρητής. Αυτός δηλαδή που ρέπει, κλίνει σε κάτι. Το όνομα αυτό, υποδηλώνει και σωματικές ιδιότητες. Βέργος είναι ο λυγερός άντρας. Οι ρίζες του παππού από την ανατολική Θράκη δεν είναι άσχετες λοιπόν με το όνομα. Η λατινική γλώσσα ήταν η επίσημη γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι τους χρόνους του αυτοκράτορα Ηράκλειου. Εξάλλου, το λατινικό λεξιλόγιο και τα λατινικά ονόματα, μπήκαν στην ελληνική γλώσσα, όχι μόνο κατά τους χρόνους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά κυρίως, κατά την εποχή του Βυζαντίου. Ο Βέργος λοιπόν είναι παρατηρητικός, χαρισματικός, γοητευτικός και διαθέτει ταλέντα που πρέπει να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί. Ειδικότερα για το υποκοριστικό, δεν βρήκα κάτι παραπάνω.

Για την Ανδρονίκη – Τι σημαίνουν τα ονόματα Ανδρονίκη & Νίκη

Η Ανδρονίκη έχει ήρεμο και σταθερό χαρακτήρα. Είναι αφοσιωμένη στην οικογένεια, αγαπάει τη φύση και τα ζώα και της αρέσει η μοναξιά. Η Νίκη, ελληνική θεότητα, είναι προσωποποίηση της νίκης. Στη Ρώμη, τη λάτρευαν από τους αρχαίους χρόνους. Η Νίκη διαθέτει ισορροπημένο χαρακτήρα, είναι εύκολη στη συμβίωση, της αρέσουν οι απολαύσεις της ζωής και η “αχίλλειος πτέρνα” της, είναι η οικονομική ανασφάλεια. Αισθάνεται καλύτερα όταν μεγαλώνει ο λογαριασμός της στην τράπεζα και επηρεάζεται πολύ από τη μητέρα της.

Για τη Βαρβάρα – Τι σημαίνουν τα ονόματα Βαρβάρα & Θεόδωρος

Το όνομα Βαρβάρα, προέρχεται από την αρχαία λέξη “βάρβαρος”. Είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προστάτις του Πυροβολικού. Η Βαρβάρα είναι έξυπνη, ρεαλίστρια και χωρίς εξάρσεις, αγαπάει τα παιδιά, τα ζώα και τη φύση. Είναι οργανωτική και της αρέσει να προγραμματίζει τα πάντα και το πετυχαίνει. Είναι ακόμη πιστή στα συναισθήματά της, ενώ αναζητάει συναισθηματική, αλλά και υλική ασφάλεια.

Ο Θεόδωρος είναι συναισθηματικός χαρακτήρας και πιστός. Αφοσιώνεται στην οικογένειά του, στους φίλους του και στη δουλειά του. Είναι όμως πολύ αγχώδης και πρέπει να μάθει να εξωτερικεύει το άγχος του. Μία χαρά φαίνονται λοιπόν τα πράγματα, Βαρβάρα, μέλλουσα νυφούλα. Είσαστε και οι δύο συναισθηματικοί, ενώ ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.

Η ώρα η καλή!

Για την Τατιανή και την κορούλα της- Τι σημαίνουν τα ονόματα Τατιανή, Τατιάνα, Τάτιω, Μαριαλίνα, Μαρία & Ευθαλεία

Το όνομα Τατιανή είναι λατινικό και αποτελεί εξελληνισμένο τύπο του Τατιάνα. Η δημώδης σύντμηση του Τατιάνα είναι Τάτιω, που χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό. Η Τατιανή λοιπόν, είναι πολύ ανεξάρτητος και λίγο εκκεντρικός χαρακτήρας. Απεχθάνεται τις δεσμεύσεις, λατρεύει τη ζωή κοντά στη φύση, τον αθλητισμό και τα ταξίδια.

Πάμε στην κορούλα σου την Μαριαλίνα ( από το Μαρία και το Ευθαλεία) τώρα. Δεν ξέρω τα στοιχεία ποιου ονόματος θα κυριαρχήσουν στο χαρακτήρα της, αλλά νομίζω πως θα επικρατήσει ο συνδυασμός των καλύτερων. Ευθαλία σημαίνει πλούσια και υπεράφθονη. Ευθαλεία σημαίνει ανθηρή. Είναι σοβαρή, έξυπνη, μελετηρή και διακρίνεται για τις επιδόσεις της στα γράμματα. Παντρεύεται πολύ νέα, επιβάλλεται στον άντρα της και στα παιδιά της, αλλά νοσταλγεί την ανεξαρτησία της.

Για τη Μαρία – Περισσότερα στοιχεία για τη σημασία του ονόματος Μαρία

Για το όνομα Μαρία τα έχουμε πει … Διάβασε το προηγούμενο κομμάτι “η σημασία των ονομάτων σας“. Επιπλέον όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία…

Μαρία σημαίνει πίκρα, παράπονο, οργή, εξέγερση. Το αρχικό χριστιανικό όνομα ήταν Mariam. Οι άνθρωποι της εποχής, που μιλούσαν λατινικά, θεώρησαν ότι επρόκειτο για την αιτιατική πτώση κάποιου… καινούργιου λατινικού ονόματος. Και έτσι γεννήθηκε στην ονομαστική πτώση, ο τύπος Maria. Το παράδοξο είναι ότι και ο Αγιος Ιερώνυμος (342-420), ετυμολόγησε το όνομα ως λατινικό. Στην αρχή, ως σταγόνα της θάλασσας, από τα stilla maris και μετά, άστρο της θάλασσας, από τα stella maris, δηλαδή τον Πολικό Αστέρα. Από τότε, οι χριστιανοί ναυτικοί, ταύτιζαν το άστρο με την Παναγία και το ονόμαζαν η Κυρά της Θάλασσας. Ωστόσο, το παραδοξότερο είναι ότι οι συντάκτες του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων της Οξφόρδης, θεωρούν το όνομα λατινικό και αποδέχονται ως ορθή την ετυμολόγηση του Αγίου. Το Mariam είναι ο αραμαϊκός τύπος του εβραϊκού Miriam. Η άποψη ότι το Μαρία σημαίνει πριγκίπισσα είναι λάθος. Στην εβραϊκή, η πριγκίπισσα είναι neseekh.

Για τον Πρόδρομο – Περισσότερα στοιχεία για τη σημασία των ονομάτων Πρόδρομος & Μάκης

Υποσχέθηκα στη Γωγώ να ψάξω λίγο περισσότερο για το όνομα του φίλου της, του Πρόδρομου, που τον φωνάζουν Μάκη. Το Μάκης είναι υποκοριστικό διαφόρων ονομάτων, οπότε δεν υποδηλώνει κάτι πιο συγκεκριμένο. Όσο για το Πρόδρομος, πρόσθεσε σε αυτά που είπαμε, την ικανότητά του να προπορεύεται, να προηγείται, να ηγείται. Τον χαρακτηρίζει δηλαδή η ετυμολογία του ονόματός του.

Για την Βλάσια – Περισσότερα στοιχεία για τα ονόματα Βλάσια, Σίλια & Βλάσιος

Της υποσχέθηκα να ψάξω λίγο περισσότερο για το όνομά της. Για το Σίλια δεν υπάρχει κάτι. Για το Βλάσια τώρα, από το Βλάσιος, που είναι το αρσενικό, βρήκα από την ετυμολογία της λέξης, ότι σημαίνει τρυφερός βλαστός, αυξανόμενος, αναπτυσσόμενος. Η λατινική του ετυμολογία, είναι φλύαρος, πολυλογάς.

Διαβάστε για τη σημασία των ονομάτων σε μια σειρά άρθρων που θα βρείτε στα παρακάτω links

Η σημασία των ονομάτων σας

Σημασία ονομάτων (συνέχεια) (Μόλις το διαβάσατε)

Ακόμη περισσότερα ονόματα και η σημασία τους

Για να μην ξεχνιόμαστε … κι άλλα ονόματα

Ονομάτων συνέχεια

Τι σημαίνει το όνομα σου σε αριθμούς

Τι σημαίνει το όνομα Παναγιώτης; (Απάντηση σε αναγνώστρια)

Επεξηγήσεις ονομάτων

Πηγές

Τα στοιχεία που συγκεντρώνω, προέρχονται από τα εξής βιβλία :

  • Ετυμολογικό Λεξικό Κυρίων Ονομάτων, του Πέτρου Αλεξιάδη, από τις εκδόσεις Θεσσαλονίκη
  • Τα Οικογενειακά μας Ονόματα, του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Ονόματα – Επώνυμα – Παρατσούκλια, του Ανδρέα Καλαντζάκου, από τις εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψη
  • Μάθε το όνομά σου, από τις εκδόσεις Εξάντας

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 20 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει  σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.