Αρχική » Ομορφιά » Υγεία & Ευεξία » Στάδια του καρκίνου του μαστού
Image

Στάδια του καρκίνου του μαστού

Είναι στάδιο ΙΙ; Είναι φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού; Αν και μαθαίνοντας σε ποιο στάδιο καρκίνου του μαστού βρίσκεστε, ίσως σας δημιουργήσει συναισθήματα φυλακισμένου ("Μακάρι να παραμείνω στο στάδιο III").

Αυτές οι πληροφορίες είναι ένα βασικό μέρος της απόφασης που εσείς και οι γιατροί σας θα πρέπει να πάρετε για την θεραπεία σας. Ο σκοπός του συστήματος της ταξινόμησης του καρκίνου σε στάδια, έχει γίνει για να βοηθήσει στην οργάνωση διαφορετικών παραγόντων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της προσωπικότητας του καρκίνου σε κατηγορίες, προκειμένου να:

  • • καταλάβετε καλύτερα την πρόγνωσή σας (η πλέον πιθανή έκβαση της ασθένειας)
  • • ακολουθήσετε αποφάσεις θεραπείας
  • • παραχθεί ένας κοινός τρόπος για να περιγραφεί η έκταση του καρκίνου του μαστού στους γιατρούς και τις νοσοκόμες σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και της θεραπείας σας να μπορούν να συγκριθούν και κατανοηθούν.

Στάδιο 0

Αυτό το στάδιο χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ακίνδυνο και ιάσιμο καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι από τον καρκίνο έχουν διαλυθεί τα κύτταρα ή έχει εισβάλλει σε γειτονικούς υγιείς ιστούς.


Στάδιο
Ι

Αυτό το στάδιο περιγράφει την εισβολή του καρκίνου στο στήθος (κύτταρα έχουν διαλυθεί από τον καρκίνο ή εισβολή καρκίνου σε γειτονικούς υγιείς ιστούς) κατά την οποία: το μέγεθος του όγκου να είναι μέχρι δύο εκατοστά, ΚΑΙ κανένας λεμφαδένας δεν έχει προσβληθεί.


Στάδιο
ΙΙ

Αυτό το στάδιο περιγράφει την εισβολή καρκίνου του μαστού κατά την οποία: το μέγεθος του όγκου είναι τουλάχιστον δύο εκατοστά, αλλά όχι πάνω από πέντε εκατοστά, Ή •ο καρκίνος έχει επεκταθεί και στους λεμφαδένες κάτω από την μασχάλη στην ίδια πλευρά με τον καρκίνο του μαστού. Οι προσβληθέντες λεμφαδένες δεν έχουν κολλήσει ακόμη ο ένας στον άλλο ή στους περιβάλλοντες ιστούς, ένα σημάδι που δείχνει ότι ο καρκίνος δεν έχει προωθηθεί ακόμα στο στάδιο ΙΙΙ. (Ο όγκος στο στήθος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους.)


Στάδιο ΙΙΙ

Το στάδιο ΙΙΙ διαιρείται σε υποκατηγορίες γνωστές ως IIIA και IIIB.


Στάδιο
IIIA

Αυτό το στάδιο περιγράφει την εισβολή του καρκίνου του μαστού κατά την οποία: το μέγεθος του όγκου είναι παραπάνω από πέντε εκατοστά, Ή• ο όγκος έχει επεκταθεί και στους λεμφαδένες, και όζοι συγκεντρώνονται ή κολλούν ο ένας πάνω στον άλλον ή στους περιβάλλοντες ιστούς.


Στάδιο IIIB

Αυτό το στάδιο περιγράφει την εισβολή του καρκίνου του μαστού κατά την οποία ένας όγκος (οποιουδήποτε μεγέθους) έχει επεκταθεί στο δέρμα των μαστών, στο θωρακικό τοίχωμα ή στους εσωτερικούς μαστικούς λεμφαδένες (τοποθετημένος κάτω από το στήθος και εσωτερικά)…. και περιλαμβάνει φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού.


Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ ασυνήθιστο αλλά πολύ σοβαρό, επιθετικό είδος καρκίνου του μαστού που θεωρείται στάδιο IIIB. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του φλεγμονώδη καρκίνου του μαστού είναι η κοκκινίλα που περιβάλλει ένα μέρος του στήθους ή όλο το στήθος. Αισθάνεστε την κοκκινίλα ζεστή. Μπορείτε να δείτε το πρήξιμο της επιδερμίδας του στήθους να μοιάζει με τη φλούδα ενός ομφαλοφόρου πορτοκαλιού, ή ακόμη και σημάδια ή εξογκώματα. Και ένα μέρος ή ολόκληρο το στήθος μπορεί να μεγαλώσει και σκληρύνει. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, μερικές φορές, μπορεί να διαγνωσθεί λάθος ως μια απλή μόλυνση.


Στάδιο IV

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει την εισβολή καρκίνου του μαστού κατά την οποία ένας όγκος έχει επεκταθεί πέρα από το στήθος, στην μασχάλη και στους εσωτερικούς μαστικούς λεμφαδένες. Ο όγκος μπορεί να έχει εξαπλωθεί και περισσότερο, όζοι στη βάση του λαιμού, στους πνεύμονες, στο συκώτι, στα κόκαλα, ή στον εγκέφαλο.


Πρόσθετες πληροφορίες των σταδίων
:

Μπορεί επίσης να ακούσετε τους όρους όπως "αρχικό" ή "τελευταίο" ή "προχωρημένο" στάδιο καρκίνου του μαστού. Αν και αυτοί οι όροι δεν είναι ιατρικά ακριβείς (μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά από διαφορετικούς γιατρούς), εδώ είναι μια γενική ιδέα για το πώς ισχύει επίσημα το σύστημα των σταδίων:


Αρχικό στάδιο
:

• Στάδιο 0

• Στάδιο Ι

• Στάδιο II

Τελευταίο στάδιο:

• (στάδιο II αν υπάρχουν όζοι σε πολλούς λεμφαδένες)

• Στάδιο III (IIIA, IIIB)

Προχωρημένο στάδιο:

• Στάδιο IV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.