Αρχική » Ομορφιά » Υγεία & Ευεξία » Τα πέντε βήματα της ψηλάφησης-εξέτασης των μαστών σας από εσάς την ίδια
Image

Τα πέντε βήματα της ψηλάφησης-εξέτασης των μαστών σας από εσάς την ίδια

Βήμα 1: Αρχίστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας σε ευθεία στάση και τα χέρια σας στους γοφούς.

 

Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να ψάξετε:

•   τα στήθη σας να έχουν το συνηθισμένο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους.

•   τα στήθη σας να είναι ομαλά σχηματισμένα χωρίς καμία παραμόρφωση ή κάποιο πρήξιμο.

 

Αν δείτε οποιεσδήποτε από τις ακόλουθες αλλαγές, ειδοποιήστε τον γιατρό σας:

•   πτύχωση, διόγκωση ή εξόγκωμα στο δέρμα σας.

•   μια θηλή που έχει αλλάξει θέση ή μια θηλή σε αντίστροφη θέση (πιεσμένη εσωτερικά αντί να προεξέχει).

•   κοκκινίλα, ερεθισμός, εξάνθημα, ή πρήξιμο.  

 

Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και ψάξτε για αλλαγές.

 

Βήμα 3: Ενώ είσαστε μπροστά στον καθρέφτη, συμπιέστε απαλά κάθε θηλή με τα δάχτυλά σας και ελέγξτε αν οι θηλές σας εκκρίνουν κάτι (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα).

 

Βήμα 4:  Έπειτα, ξαπλώστε και εξετάστε ψηλαφιστά τα στήθη σας. Χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να αγγίξετε το αριστερό σας στήθος και μετά το αριστερό σας χέρι για να αγγίξετε το δεξί σας στήθος. Χρησιμοποιήστε με σταθερότητα, ομαλή αφή τα πρώτα δάχτυλα του χεριού σας, κρατώντας τα δάχτυλα οριζόντια και μαζί.

 

Ελέγξτε ολόκληρο στήθος από πάνω έως κάτω, πλευρά την πλευρά, από την κλείδα σας έως την κορυφή της κοιλιάς σας, και από τη μασχάλη σας έως το χώρισμα του στήθους σας.

 

Ακολουθήστε ένα σχέδιο για να είστε βεβαία ότι θα εξετάσετε ολόκληρο το στήθος. Μπορείτε να αρχίσετε από τη θηλή, κάνοντας συνεχείς κυκλικές κινήσεις έως ότου φθάσετε στην εξωτερική άκρη του στήθους. Μπορείτε επίσης να κινήσετε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κάθετα, σε σειρές, σαν να κουρεύετε το γρασίδι. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε όλο τον ιστό των μαστών σας: Πρώτα αγγίξτε μαλακά τα στήθη σας και μετά πιέστε βαθύτερα. Αρχίστε κάθε περιοχή με μια πολύ απαλή κίνηση, και έπειτα αυξήστε την πίεση έτσι ώστε να μπορείτε να αισθανθείτε το βαθύτερο ιστό.

 

 

Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφίστε τα στήθη σας ενώ στέκεστε ή κάθεστε. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος να γίνουν αισθητά τα στήθη τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, έτσι επιθυμούν να κάνουν αυτό το βήμα στο ντους. Εξετάστε ολόκληρο το στήθος σας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κινήσεις χεριών που περιγράφονται στο βήμα 4.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.