Πόσο θα ριψοκινδύνευες για να πρωτοτυπήσεις στον γάμο σου photo of gray danger do not enter signage

Πόσο θα ριψοκινδύνευες κυνηγώντας την πρωτοτυπία στον γάμο σου;

Είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι αναζητούμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο, κάτι πρωτότυπο στον γάμο μας. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ή δεν έχει γίνει έτσι ακριβώς όπως θα θέλαμε να το κάνουμε εμείς. Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό πλέον; Ο ρυθμός νέων ανακαλύψεων, πάσης φύσης, έχει μειωθεί αισθητά και δεν αποτελεί εξαίρεση ό, τι σχετίζεται με τον γάμο ή η βάπτιση. Μια ματιά να ρίξετε στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσετε ότι τα ίδια θέματα (concepts) ανακυκλώνονται, διαφοροποιούνται σε σημεία, επαναπροσδιορίζονται και λανσάρονται ξανά. Αλλά στη βάση τους παραμένουν ίδια. Το ίδιο και οι φωτογραφήσεις γάμων και βαπτίσεων. Κάθε φωτογράφος έχει βέβαια το στυλ του, αλλά πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι τελικά μεταξύ τους οι φωτογραφήσεις ζευγαριών στη θάλασσα, ή σ’ ένα λιβάδι, ή σε μια ερειπωμένη εγκατάσταση εργοστασίου ή σε μια έπαυλη ή στο κέντρο της πόλης κλπ; Πόσες πόζες ξεφεύγουν τελικά από εκείνες που έχουν φωτογραφήσει διάσημοι φωτογράφοι και τις έχουν εκδωσει σε βιβλία – λευκώματα, από τα οποία εμπνέονται οι νεότεροι καλλιτέχνες και πόσες νέες πόζες κάνουν την εμφάνιση τους;

Μέχρι που θα φτάνατε λοιπόν αναζητώντας το πρωτότυπο; Θα ριψοκινδυνεύατε στην προοπτική μιας φωτογράφησης που δεν έχει επαναληφθεί, γιατί κανείς δεν τόλμησε τόσο πολύ; Μιας φωτογράφησης που θα σας απαθανάτιζε για παράδειγμα ως καιόμενη βάτο, ακόμη κι αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας;

trash the dress νυφικό που καίγεται ενώ το φορά η νύφη στο Ισραήλ
Photographer Arik Siman-tov Bride Natasha Samuel – via http://on.fb.me/12RNV2y

Ο φωτογράφος Arik Siman-tov από το White Studio Photography και η νύφη Natasha Samuel από το Ισραήλ, το τόλμησαν τον περασμένο Μάιο ως concept για την Trash the Dress φωτογράφηση που έκαναν, και από τη στιγμή που αυτή η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στο διαδίκτυο από τον Arik Siman-tov έχει γίνει … πανικός, με τις απόψεις να ποικίλουν. Άλλοι το θεωρούν παράτολμο, ανόητο και εγκληματικό να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή σου και άλλοι το βλέπουν από την καθαρά καλλιτεχνική του πλευρά ως ένα έργο άξιο θαυμασμού τόσο ως ιδέα και ως απόφαση, όσο και ως αποτέλεσμα.

Φωτογράφος και νύφη ήθελαν να κάνουν κάτι πρωτότυπο. Ο φωτογράφος είχε δει μια ανάλογη φωτογραφία ενός άλλου φωτογράφου, η οποία όμως ήταν, όπως λένε, προϊόν photoshop και όχι αποτύπωση του πραγματικού γεγονότος.

trash the dress session photography wedding dress on fire
Photographer John Michael Cooper – via http://dailym.ai/12RNBRk

Εξέτασε όλες τις προϋποθέσεις που θα εγγυόντουσαν την ασφάλεια σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή στην φωτογράφηση μιας νύφης τη στιγμή που θα έχει πάρει φωτιά το νυφικό της. Έψαξε για το κατάλληλο είδος υφάσματος, που θα έπαιρνε μεν φωτιά, χωρίς όμως να καταστραφεί, να λιώσει και να επιτρέψει στις φλόγες να βλάψουν το σώμα και το βρήκε. Συνεργάστηκε με ειδικούς στην πυρόσβεση, προμηθεύτηκε εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση που δεν πήγαιναν όλα καλά και γινόταν κάποιο ατύχημα, έκανε πολλούς πειραματισμούς κάνοντας λήψεις με την χρήση μιας κούκλας και όταν σιγουρεύτηκε ότι μια τέτοια φωτογράφηση μπορεί να γίνει με ασφάλεια, το πρότεινε στη νύφη, ως την πρωτότυπη ιδέα που κι εκείνη αναζητούσε. Εκείνη δέχτηκε, έφτιαξε ένα νυφικό από το συγκεκριμένο ύφασμα και με τη βοήθεια του συνεργείου και των ειδικών στην πυρόσβεση, στάθηκε στην ακροθαλασσιά, έτοιμη να τρέξει προς τη θάλασσα μόλις ακούσει την εντολή του φωτογράφου.

Όπως θα δείτε και στο video, που έδωσε στη δημοσιότητα το White Studio Photograpy, ένας από τους ανθρώπους του συνεργείου ρίχνει κάποιο εύφλεκτο υλικό στην άμμο και στην άκρη της ουράς του νυφικού και βάζει φωτιά. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο φωτογράφος πρέπει να πετύχει το πολυπόθητο κλικ για να αποτυπώσει την εικόνα της νύφης, που φορά ένα νυφικό του οποίου η πλάτη έχει πάρει φωτιά, και να δώσει εντολή στην νύφη να τρέξει στη θάλασσα για να τη σβήσει. Φαίνεται πως τελικά πήγαν όλα καλά, αφού η νύφη στο video προλαβαίνει και σβήνει τη φωτιά από το νυφικό της και η φωτογραφία της δημοσιεύεται σε δεκάδες ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Παρόλο που υπήρξε προετοιμασία γι’ αυτό το project και έλεγχος για να γίνει με ασφάλεια, δεν παύει να είναι μια παρακινδυνευμένη πράξη. Και παρόλο που το συγκεκριμένο project πήγε καλά και δεν έπαθε κανείς κάτι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα σε παράτολμες φωτογραφήσεις γάμου, όπως πέρυσι με την νύφη που πνίγηκε όταν έπεσε σε ποτάμι και δεν μπόρεσε να σωθεί υπό το βάρος του νυφικού της.

Κι εδώ μπαίνει το ερωτηματικό. Μέχρι ποιο σημείο είστε διατεθειμένοι να φτάσετε, με σκοπό να πετύχετε να κάνετε κάτι πρωτότυπο; Κάτι που θα καταφέρει να τραβήξει την προσοχή όλων; Κάτι που θα συμπληρώσει λίγες γραμμές στην ιστορία, αλλά δεν ξέρετε εκ των προτέρων αν το τίμημα θα είναι μεγάλο;

Δείτε το προφίλ του White Studio Photography στο Facebook