Οικογενειακές φωτογραφίες γάμου

Λύστε τις απορίες σας για τις οικογενειακές φωτογραφίες γάμου

Κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε φωτογραφίες γάμου και στη φωτογράφιση γάμου γενικότερα, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στις φωτογραφίες του ζευγαριού. Φωτογραφίες του γαμπρού και της νύφης πριν τον γάμο, κατά την προετοιμασία, φωτογραφίες στην εκκλησία, next day shooting. Όλες παραπέμπουν στο ζευγάρι.

Όμως, μια σημαντική ενότητα στις φωτογραφίες γάμου είναι οι αναμνηστικές φωτογραφίες με συγγενείς και φίλους. Είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες, που η λήψη τους γίνεται υπό τις οδηγίες των φωτογράφων. Δηλαδή, δεν πρόκειται για τυχαία στιγμιότυπα, ούτε για φωτογράφηση με προσέγγιση τύπου ρεπορτάζ. Πρόκειται για στημένες, ομαδικές φωτογραφίες, όπου ο/η φωτογράφος επιμελείται τη σύνθεση της εικόνας. Οι συγγενείς και φίλοι, σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, ποζάρουν και φωτογραφίζονται μαζί με τον γαμπρό και τη νύφη.

Στενός και διευρυμένος κύκλος ανθρώπων στις φωτογραφίες γάμου

Κατ΄αρχάς μπορεί να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ στενού οικογενειακού κύκλου και διευρυμένου κύκλου ανθρώπων, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα πρόσωπα. Συγγενείς κατά βάση και ίσως φίλους

Στον στενό οικογενειακό κύκλο ανήκουν φυσικά οι γονείς και τα αδέρφια του ζευγαριού. Αν υπάρχουν παππούς και γιαγιά ανήκουν κι αυτοί στον στενό οικογενειακό κύκλο. Κάθε ζευγάρι και κάθε οικογένεια που παντρεύει τα παιδιά της, θέλουν να έχουν ορισμένες αναμνηστικές φωτογραφίες γάμου. Έτσι για τον στενό οικογενειακό κύκλο δεν παραλείπεται ποτέ μια ενότητα στη φωτογράφηση του γάμου.

Στον διευρυμένο κύκλο ατόμων ανήκουν οι θείοι και οι θείες, δηλαδή τα αδέρφια των γονιών του γαμπρού και της νύφης. Ανήκουν, επίσης, τα ξαδέρφια τους. Και αν θέλουν, πέρα από την οικογένεια, να συμπεριλάβουν και φίλους, τότε ανήκουν και οι κολλητοί.

Πότε είναι κατάλληλη στιγμή για τη λήψη των αναμνηστικών φωτογραφιών

Αναμνηστικές φωτογραφίες του γαμπρού με την οικογένειά του και της νύφης με τη δική της, θα ληφθούν πριν τον γάμο. Πιο συγκεκριμένα, θα ληφθούν κατά την προετοιμασία τους και λίγο πριν ξεκινήσουν από το σπίτι για την εκκλησία.

Ο γαμπρός έχει τον χρόνο να βγάλει και στην εκκλησία φωτογραφίες με την οικογένειά του, αφού φτάνουν νωρίτερα. Η νύφη δεν έχει την ίδια ευκαιρία, αν και κατά την άφιξή της, υπό τη συνοδεία των γονιών της, γίνονται κάποιες λήψεις. Αυτές, βέβαια, δεν κατατάσσονται ακριβώς στην κατηγορία “οικογενειακές”.

Μετά το τέλος του γάμου στην εκκλησία ή στο δημαρχείο είναι η πρώτη ευκαιρία για οικογενειακές φωτογραφίες των νεόνυμφων με τους γονείς και τα αδέρφια. Αν υπάρχει περιθώριο από πλευράς χρόνου, μπορούν να ληφθούν και φωτογραφίες με θείους, ξαδέρφια και φίλους. Απαραίτητες προϋποθέσεις να είναι κάποιο διαθέσιμο σημείο, κατάλληλο και να μην ακολουθεί άλλο μυστήριο στον ίδιο χώρο, σε σύντομο χρόνο.

Επόμενη κατάλληλη στιγμή είναι στη δεξίωση, κάποια στιγμή πριν ή κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αν ο γάμος γίνει στον ίδιο χώρο, όπου θα ακολουθήσει η δεξίωση, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Αρκεί να βρεθεί ένας όμορφος χώρος, μακριά από τους καλεσμένους, ώστε να μην εμπλέκονται όσοι δεν συμμετέχουν στην οικογενειακή γαμήλια φωτογράφιση.

Στο σημείο αυτό, ανατρέξτε αν θέλετε να διαβάσετε τι δεν αρέσει στους καλεσμένους ενός γάμου. Θα θυμηθείτε πως ένα από αυτά που δεν τους αρέσουν είναι η αναμονή και οι καθυστερήσεις στη ροή του προγράμματος.

Πώς οργανώνονται οι άνθρωποι που θα φωτογραφηθούν με το ζευγάρι

Στην περίπτωση του στενού οικογενειακού κύκλου, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Οι φωτογράφοι θα βγάλουν φωτογραφίες του ζευγαριού με  τους γονείς και τα αδέρφια του γαμπρού. Έπειτα θα βγάλουν φωτογραφίες με τους αντίστοιχους από την πλευρά της νύφης. Αναλόγως του χρόνου, δημιουργούνται αρκετές εναλλακτικές συνθέσεις στις φωτογραφίες αυτές. Για παράδειγμα προκύπτουν φωτογραφίες του ζευγαριού με τους γονείς και από τις δύο πλευρές ή φωτογραφίες μόνο με τα αδέρφια τους ή με τον παππού και τη γιαγιά.

Στον διευρυμένο οικογενειακό κύκλο όλα είναι πιο απαιτητικά και οι συνθέσεις που καλείται να δημιουργήσει ο/η φωτογράφος είναι αρκετές. Ανάλογα με τις ισορροπίες στο περιβάλλον κάθε ζευγαριού, αλλά και τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, οι επιλογές διαφέρουν. Για τις αναμνηστικές φωτογραφίες θα γίνουν συνθέσεις με ολιγομελείς ομάδες ή και κάποιες λήψεις όπου θα φωτογραφηθούν όλοι μαζί. Ο αριθμός των ατόμων θα επηρεάσει κάθε σενάριο.

Οι νιόπαντροι στέκονται μαζί στο σημείο που έχει επιλεγεί για τη φωτογράφιση με την οικογένεια και γύρω του αλλάζουν τα πρόσωπα. Αλλάζουν με τις οδηγίες του/της φωτογράφου και καλό θα είναι να έχει ήδη σχεδιαστεί η σειρά των λήψεων.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις οικογενειακές φωτογραφίες γάμου θα συνεχίσουμε με tips για να οργανωθείτε κατάλληλα και να πάνε όλα τέλεια.

Photo by Asdrubal luna on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.