kolatsio sto sxoleio person holding red apple fruit during daytime

Οι ανησυχίες μιας μαμάς για το φαγητό στο σχολείο

Το φαγητό στο σχολείο γίνεται παιχνίδι
Παρουσίαση φαγητού για δημιουργικές μαμάδες

Λοιπόν μέχρι τώρα μια χαρά είχα βολευτεί με το φαγητό του μικρού! Μέχρι να πάει ο γιος μου στον παιδικό σταθμό, η γιαγιά που είχε αναλάβει χρέη 2ης μαμάς φρόντιζε για όλα (να είναι καλά η γυναίκα) ! Για το πρωινό, το φρούτο, το μεσημεριανό, τον χυμό, το γιαουρτάκι, το απογευματινό σαντουιτσάκι… και σε μένα έμενε μόνο να ασχοληθώ με το βραδινό του φαγάκι, που και πάλι έτοιμο το έβρισκα τις καθημερινές.

Και πέρυσι όμως μια χαρά πήγε η χρονιά, με τον μικρό στον παιδικό σταθμό, όπου τον παραλάμβανα φαγωμένο και έπρεπε να φροντίσω μόνο για το απογευματικό του κολατσιό και το βραδινό του.

Οι όμορφες και χαλαρές ημέρες όμως φαίνεται πως τέλειωσαν, αφού τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και ο γιος μου θα περάσει το κατώφλι του ολοήμερου νηπιαγωγείου! Για το πόσο γρήγορα περνά ο καιρός… ούτε λόγος. Για το τι θα πρέπει όμως να του ετοιμάζω καθημερινά για δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό κολατσιό πολύ σκέψη και πολύς λόγος.

Το θέμα είναι ότι η θεωρία απέχει από την πράξη και γι’ αυτό αν και υποπτεύομαι πώς θα πρέπει να κινηθώ, μέχρι να μιλήσω με τις παιδαγωγούς, μέχρι να συναντήσω άλλες μαμάδες και μέχρι να περάσει ο πρώτος καιρός, δεν μπορώ να είμαι βέβαιη ότι το κατέχω το θέμα ” κολατσιό και φαγητό στο σχολείο “.

Ρώτησα που λέτε 2-3 ξαδέρφες μου με παιδιά μεγαλύτερα από το δικό μου και μου έδωσαν μερικές συμβουλές από την πείρα τους και μπορώ να πω ότι με όσα μου είπαν μου επιβεβαίωσαν αρκετά από αυτά που είχα κι εγώ στο μυαλό μου. Οι φίλες μου  … σε αυτό το θέμα θα συμβουλευτούν μάλλον εμένα τον επόμενο χρόνο και μερικές άλλες βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση με τη δική μου, δηλαδή με ένα θαυμαστικό στο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι τους.

Έψαξα και στο Internet, φυσικά, για κάποιο αξιόλογο άρθρο και η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά έπεφτα συνεχώς πάνω σε ένα άρθρο με τίτλο ” Επιχείρηση : Φαγητό στο σχολείο ” που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Παιδί μου κι εγώ Mommy , την ενότητα του in.gr για το παιδί και από εκεί το πήραν 12.356 άλλα site και το αναδημοσίευσαν αυτούσιο (αρκετοί χωρίς να βάζουν καν την πηγή και άλλοι βάζοντάς τη, αλλά από κάτω πρόσθεταν και το link του ίδιου του site τους, παραπλανητικά)!

Άφησα λοιπόν στην άκρη το search και άνοιξα το word για να σημειώσω ορισμένα από τα βασικά που πρέπει να θυμάμαι για να τα καταφέρω ικανοποιητικά τις πρώτες μέρες με το φαγητό για το σχολείο.

Εξοπλισμός που θα χρειαστώ για το φαγητό του σχολείου

Μεταλλικά και πλαστικά μπολ με καπάκι που να ασφαλίζει τέλεια
Τα μεταλλικά μπολ χρειάζονται για το μεσημεριανό φαγητό, ώστε να φυλάσσονται στο ψυγείο και να μπαίνουν στον φούρνο (συμβατικό ή μικροκυμάτων; … πρέπει να μάθω τι έχει το σχολείο, για να προμηθευτώ τον κατάλληλο τύπο μπολ) για ζέσταμα. Τα πλαστικά μπολ χρειάζονται για τη σαλάτα και το τυρί και θα προτιμήσω τα δίχωρα. Θα χρειαστώ 2-3 από το καθένα για να μην αγχώνομαι να τα πλένω καθημερινά για να χρησιμοποιήσω τα ίδια και την επόμενη μέρα. Πρέπει να γράψω στο πλάι του μπολ και στο καπάκι το όνομα του γιου μου, για να μη του τρώει άλλος το φαγητό του. Επίσης πρέπει να τον εκπαιδεύσω για να τα αναγνωρίζει και επίσης για να μπορεί να τα ανοίγει και να τα κλείνει μόνος του. (Σε αυτό δεν νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα, αφού ο μικρός αυτοεξυπηρετείται από 3 ετών και γνωρίζει να ανοίγει και να κλείνει μπολ και μπουκάλια)

Κουταλοπίρουνα, πετσέτες, σακουλάκια τροφίμων
Θα πρέπει να του αγοράσω 1-2 σετ κουτάλι και πιρούνι με κάποιον ήρωα για να αναγνωρίζει ότι είναι δικά του. Τώρα, πώς θα βρω ήρωα που δεν θα έχουν σε κουτάλι και πιρούνι και άλλα παιδιά … δεν ξέρω. Μάλλον θα πρέπει να κολλήσω κι ένα αυτοκόλλητο πάνω τους για να τα ξεχωρίζει ή ίσως να γράψω σε λευκή αυτοκόλλητη ετικέτα το όνομά του (… θα δω). Θα πρέπει να του βάζω μαζί του και πετσέτα, που θα στρώνει μπροστά του για το φαγητό κι επειδή ίσως λερώνεται, θα αγοράσω 2-3 παρόμοιες, επίσης για να τις αναγνωρίζει. Θα χρειαστώ και σακουλάκια τροφίμων για να βάζω τα σαντουιτσάκια ή και τα φρούτα (… τι θα κάνω με τα φρούτα τελικά δεν ξέρω ακόμη ακριβώς, θα αρχίσω με την εύκολη μπανάνα και βλέπουμε)

Νερό στο σχολείο
Νομίζω πως θα εξυπηρετεί ένα απλό μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού, αντί ένα ογκόδες παγουρίνο.  Για να είμαι και πιο ήσυχη στο τι ακριβώς θα πιεί. Όμως, ακόμη κι αν περιέχει νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο, τουλάχιστον είναι διαφανές και το περιεχόμενό του συνεπώς φαίνεται ότι είναι νερό και όχι οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει απλά να ανανεώνω συχνά το μπουκαλάκι και να έχω κολλήσει ετικέτα με το όνομά του, για να πίνει πάντα από το μπουκαλάκι του και για να μη πιει κανένα άλλο παιδάκι από αυτό. Λέω μάλιστα να του ζωγραφίζω και κάτι συγκεκριμένο στην ετικέτα πάντα στο ίδιο χρώμα, για να το αναγνωρίζει σίγουρα. Ας πούμε η ετικέτα που θα γράφει το όνομά του θα έχει πάντα ζωγραφισμένο ένα μπλε αυτοκίνητο με κίτρινες ρόδες (Κάτι άναλογο είχα δει να κάνουν στον παιδικό σταθμό για να ξεχωρίζει κάθε παιδί το συρτάρι με τα πράγματά του για τις χειροτεχνίες και τη ζωγραφική)! Το ποτηράκι θα προσπαθήσω να το αποφύγω, εκτός αν μας το επιβάλλουν από το σχολείο.

Τσάντα μεταφοράς του φαγητού
Θα προσπαθήσω να βρω μια ισοθερμική τσάντα που να βολεύει σε σχήμα και μέγεθος. Θα γράψω το όνομά του πάνω και στο πλάι ή θα κολλήσω και σε αυτή αυτοκόλλητο. Θα πρέπει να χωρά 2 μπολ (φαγητού και σαλάτας- τυριού), 1 σαντουιτσάκι, το μπουκαλάκι με το νερό, 1-2 φρούτα, 1 χυμό, 1 γιαουρτάκι (με δικό του κουταλάκι), πετσέτα, χαρτοπετσέτες, κουτάλι & πιρούνι.

Τσάντα φαγητού για το σχολείο
Βαλιτσάκι για το φαγητό του σχολείου από το emtannerdesigns.com

Τι φαγητό μπορώ να ετοιμάζω για το δεκατιανό, το μεσημεριανό και το απογευματινό κολατσιό στο σχολείο

Για το δεκατιανό έχω σκεφτεί να του ετοιμάζω

Σαντουιτσάκι ή κέικ ή βραστό αυγό ή κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί ή τσουρέκι. Το σάντουιτς θα είναι (μερικές φορές με αραβική πίτα, με στρόγγυλο ψωμί και άλλες με ψωμί του τοστ) με γαλοπούλα καπνιστή, κίτρινο τυρί και μαρούλι ή με τυρί φέτα, πολτό ελιάς και μια λεπτή φέτα ντομάτα (ανάμεσα στα άλλα υλικά και χωρίς τα σπόρια για να γλυτώνω τα ζουμιά) ή με παριζάκι και κίτρινο τυρί. Μερικές μέρες θα έχει ωραίο σπιτικό κέικ μαζί του, handmade από εμένα ή την πεθερά μου και κάποιες άλλες, μπορεί να έχει ένα βραστό αυγό (σφιχτό) με μια φέτα ψωμί. Επίσης, για τα πρωινά που βιάζομαι έχω σκεφτεί το κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυράκι ή φρέσκο τσουρεκάκι από τον φούρνο της γειτονιάς.

Φρούτο ή χυμό. Για αρχή θα προτιμήσω την μπανάνα, που είναι και θρεπτική και εύκολη στο να την ξεφλουδίσει και να τη φάει χωρίς βοήθεια. Θα δοκιμάσω μετά από τις πρώτες μέρες να καθαρίσω και να κόψω σε κομμάτια, μήλο, αχλάδι και άλλα φρούτα εποχής (φράουλες, σταφύλλια, πεπόνι κλπ) και να τα διατηρήσω σε σακουλάκι τροφίμων, έχοντας αφαιρέσει τον αέρα για να μη μαυρίσουν. Δεν ξέρω αν θα πετύχει… θα σας γράψω την εμπειρία μου. Μπορεί αν θέλει να πιει και τον χύμο που θα έχει μαζί του, αντί να φάει το φρούτο στο δεκατιανό.

Για το μεσημεριανό γεύμα

Αφού πρέπει να αποφύγω τις σούπες και τις σάλτσες, αφού πρέπει να αποφύγω το ψάρι γιατί φοβάμαι τη συντήρησή του και αφού αποκλείω τα φαγητά που ξέρω ότι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα (προτιμώ να φάμε τα λαχανικά το Σαββατοκύριακο, παρά να μείνει νηστικός μια μέρα στο σχολείο) καταλήγω αρχικά στις παρακάτω επιλογές:

  • Μπιφτέκια με πατάτες ή με ρύζι,
  • Κοτόπουλο σε μπουκίτσες με πατάτες ή με ζυμαρικά,
  • Μακαρόνια με κιμά,
  • Ζυμαρικά (φιογκάκια, πένες, ριγκατόνι) με λίγη κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί
  • Γεμιστή ντομάτα με ρύζι,
  • Κοκκινιστό μοσχάρι σε μπουκίτσες με ελάχιστη σάλτσα γαρνιρισμένο με ρύζι,
  • Φακές πηχτές
  • Φασόλια γίγαντες στο φούρνο
  • Αρακά, όχι πολύ λαδερό
  • Κεφτεδάκια
  • Σπανακόπιτα ή Τυρόπιτα (εννοείται σπιτική… θα “καθαρίσει” η γιαγιά)
  • Πίτσα (εννοείται σπιτική)
  • Ομελέτα με τυρί και λαχανικά
Φαγητό στο νηπιαγωγείο
Ένας βάτραχος σε σάντουιτς

Συνοδευτικά στο μεσημεριανό γεύμα

Σαλάτα. Η σαλάτα μπορεί να είναι αγγούρι και καρότο, ή αγγούρι και ντομάτα, ή μαρούλι, ή λάχανο και καρότο ή μικρός ντάκος (μικρό παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, τριμμένη φέτα, ελιές χωρίς το κουκούτσι και λίγο λαδάκι)

Τυρί. Ανάλογα το φαγητό θα του βάζω μερικές φορές φέτα, άλλες φορές κασέρι και άλλες επιτραπέζια γραβιέρα

Φρούτο. Ειδικά αν το φαγητό υποπτεύομαι ότι δεν θα το φάει σε ικανοποιητικό βαθμό, θα του έχω και δεύτερο φρούτο για να συμπληρώσει το γεύμα του.

Ψωμί. Μόνο μια λεπτή φετούλα ψωμί, γιατί προτιμώ να φάει το φαγητό του, παρά να “μπουκώσει” με το ψωμί.

Για το απογευματινό κολατσιό

Γιαούρτι ή μπάρα δημητριακών ή παστέλι ή αυγόφετα ή κράκερς. Θα προτιμήσω τα επιδόρπια γιαουρτιού που είναι σε μικρές συσκευασίες με δικό τους κουταλάκι και σε διάφορες γεύσεις για να μη τις βαριέται. Εναλλακτικά θα του δίνω μαζί του μια μπάρα δημητριακών και κάποιες φορές ένα παστέλι (βιολογικής καλλιέργειας), που του αρέσει πολύ και θα του δώσει ενέργεια. Αν στο πρωινό δεν έχει αυγό, μπορώ να του ετοιμάζω για το απόγευμα αυγόφετα σε ψωμί του τοστ, που του αρέσει. Επίσης 3-4 κράκερς με ένα κομμάτι τυρί (κασέρι ή βραβιέρα) είναι αρκετά για ένα γρήγορο σνακ κάποια μέρα που δεν θα έχω πολύ χρόνο.

Χυμό ή φρούτο. Αναλόγως τι θα έχει το μενού εκείνης της ημέρας, στο απογευματινό κολατσιό μπορεί να πιει έναν χυμό (φυσικό και χωρίς προσθήκη ζάχαρης… εννοείται) ή να φάει το δεύτερο φρούτο που θα έχει πάντα μαζί του.

Βέβαια αν ήμουν παιδί δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά θα έτρωγα, αλλά τουλάχιστον θα είχα επιλογές για να συνεχίσω τη μέρα μου, εξίσου νόστιμα, μετά το πρωινό γάλα με τα δημητριακά που απόλαυσα στο σπίτι μου πριν το σχολείο. Θυμάμαι ότι πολλές φορές γύριζα στο σπίτι από το νηπιαγωγείο με το καλαθάκι μου μισογεμάτο. Θα προσπαθήσω πάντως να βρω τη χρυσή τομή όσο περνά ο καιρός κι επίσης θα προσπαθήσω να αποφασίσω ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να τα ετοιμάζω όλα αυτά.

Το σίγουρο είναι ότι θα δώσω προσοχή στην ποσότητα του φαγητού, γιατί δεν θέλω να χορτάσει το μάτι του με το που θα αντικρύσει το φαγητό του και τελικά να μη το φάει από το άγχος και μόνο της ποσότητας. Έτσι, τις πρώτες μέρες θα ξεκινήσω με πολύ μικρή ποσότητα και κάθε μέρα, ανάλογα και με το φαγητό, θα την αυξάνω σιγά – σιγά μέχρι να πετύχω την ιδανική ποσότητα για το παιδί μου.

Κάποιες “ειδικές” μέρες που θα βλέπω ότι δεν έχει και πολύ όρεξη για το σχολείο, θα έχω και μια μικρή έκπληξη μέσα στην τσάντα του φαγητού, όπως ένα σοκολατένιο αυγό, ένα γλειφιτζούρι (μια στο τόσο… δεν θα χαλάσει και ο κόσμος), ένα ξερό σύκο, λίγες σταφίδες και γενικά κάτι που ξέρω ότι του αρέσει και θα του φτιάξει τη διάθεση.

Θα επανέλθω σε λίγες μέρες πάλι, όταν θα έχω μάθει περισσότερα πράγματα, όταν θα έχω μιλήσει με τις νηπιαγωγούς και τις άλλες μαμάδες κι όταν θα έχω πειραματιστεί αρκετά.

Προς το παρόν εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους, καλή αρχή στα πρωτάκια του νηπιαγωγείου και καλή δύναμη σε όλες τις μαμάδες!

Photos from : zuzafun.com

1 σκέψη για το “Οι ανησυχίες μιας μαμάς για το φαγητό στο σχολείο”

  1. Παράθεση: Τι συμβαίνει στην πράξη με το φαγητό για το σχολείο | SpicyLife.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.