Επισκεφτείτε τις Πρέσπες

Ανακαλύψτε τις λίμνες Πρέσπες

Οι υποχρεώσεις δεν σταματάνε ποτέ! Για μια ακόμα εκδρομούλα στις υπέροχες ομορφιές της Ελλάδας, μην μου πείτε όμως, ότι δεν έχετε λίγο χρόνο! Λοιπόν, αν δεν έχετε πάει στις λίμνες Πρέσπες, μην χάσετε την ευκαιρία! Αξίζει τον κόπο.

Για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα:

Η λεκάνη των Πρεσπών σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς γεωλογικής εποχής (1-70 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Αρχικά υπήρχε μία μόνο λίμνη, η Μεγάλη Πρέσπα. Χρειάστηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, για να δημιουργηθεί και η Μικρή Πρέσπα. Πρόκειται για μια μακρόστενη λίμνη, με επιφάνεια 47,35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα οποία, τα 43,5 είναι στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στην Αλβανία. Όσον αφορά στη Μεγάλη Πρέσπα, καταλαμβάνει 272 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 39 είναι στην Ελλάδα.

Το 1974 δημιουργήθηκε ο εθνικός δρυμός Πρεσπών, ο οποίος προστατεύεται τόσο από ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενώ η Μικρή Πρέσπα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος.

Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Στις Πρέσπες, υπάρχουν περισσότερα από 1500 είδη φυτών. Σε εκείνα τα μέρη, θα δείτε πολλούς πελεκάνους και πιο συγκεκριμένα, τους αργυροπελεκάνους που θεωρούνται σπάνιο είδος. Από το επίπεδο του νερού των λιμνών, όπου φωλιάζουν οι πελεκάνοι μέχρι τις ψηλότερες βουνοκορφές που περιβάλλουν τις Πρέσπες, βρίσκει κρησφύγετο ο Χρυσαετός. Τις εντυπώσεις κλέβουν επίσης οι διαφορετικοί βιότοποι της περιοχής, όπως καλαμιώνες, υγρολίβαδα, αγροτικές εκτάσεις, δασικές διαπλάσεις, υποαλπικά και αλπικά λιβάδια.
Το μικρό νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος αποτελεί εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια» με σημαντικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, υπάρχουν αρχαιολογικά, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα. Αφήστε τα όλα και… πάρτε τις λίμνες και τον σύντροφό σας, φυσικά!

Info:

Δήμος Πρεσπών, τηλ.: 23850 51435
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Γερμανού τηλ.: 23850 51230
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών ψαράδων τηλ.: 23850 46015
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών (Aγ. Γερμανός) τηλ.: 23850 51452

Για το www.teleiosgamos.gr
Ελπίδα Μηναδάκη


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.