as_gnoristoume

Ας γνωριστούμε καλύτερα…

Μήπως τα βλέπουμε λίγο διαφορετικά;

Υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες που αποδεικνύουν με πόσο διαφορετικό τρόπο βλέπουν τα ίδια πράγματα οι γυναίκες και οι άντρες. Είναι γεγονός πως οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό τρόπο αντίληψης. Ο άντρας διαθέτει επικεντρωμένη αντίληψη ενώ η γυναίκα πλατιά.


Τι εννοούμε όμως με την κατηγοριοποίηση αυτή;

Η ματιά της γυναίκας απλώνεται προς το μέλλον και την απασχολεί τι πρόκειται να συμβεί. Οι άντρες από την άλλη ενδιαφέρονται για την επιτυχία στους στόχους τους με όση περισσότερη συνέπεια γίνεται.

Ένα παράδειγμα παρατηρείται στη συμπεριφορά των προσκόπων. Οι άντρες πρόσκοποι προετοιμάζονται για το πώς θα πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β. Αντίθετα οι γυναίκες σκέφτονται τι θα φάνε όταν φτάσουν στο σημείο Β. Εδώ φαίνεται η ανοιχτή και ελεύθερη αντίληψη τους καθώς και η επαγρύπνηση τους. Οι άντρες από την άλλη δείχνουν με τη συμπεριφορά τους πόσο έτοιμοι είναι να φέρουν εις πέρας μια αποστολή. Είναι άλλωστε εύκολο να είσαι γενναίος όταν δεν ξέρεις τις συνέπειες των πράξεών σου.

Ένας άντρας όταν συγκεντρώνεται ενεργοποιείται. Αντίθετα μια γυναίκα αν συγκεντρωθεί για πολύ ώρα μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της σε ένα πολυάσχολο και ανοιχτό χώρο. Αν ένας άντρας μείνει για πολύ ώρα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον τότε κουράζεται και εκνευρίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άντρες βαριούνται να βγουν για ψώνια με την έννοια που το κάνει η γυναίκα. Δηλαδή, να ψάξει τις καλύτερες τιμές, τις καλύτερες βιτρίνες, να χαζέψει γιατί κάποια άλλη στιγμή θα θελήσει να ψωνίσει, χωρίς απαραίτητα να ξέρει ποια θα είναι η στιγμή αυτή. Ο άντρας θα βγει για ψώνια όταν συνειδητοποιήσει ότι κάτι του χρειάζεται και όχι γιατί βαρέθηκε τα ρούχα του ή θέλει να κάνει κάποια αλλαγή. Η αυτοπεποίθηση του πηγάζει από το τι ξέρει και πως μπορεί να επιβιώσει και να φέρει εις πέρας τους στόχους του, και όχι για το πώς δείχνει και πως στέκεται μέσα στο χώρο.

Έτσι λοιπόν ο άντρας δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω από μισή ώρα στα ψώνια γιατί κουράζεται, θέλει να πάρει αυτό που θα τον εξυπηρετήσει περισσότερο και να φύγει. Αντίθετα μια γυναίκα ξεκουράζεται όταν την αφήνεις να ψωνίζει με τις ώρες και να διαλέξει αυτό που θα ταιριάζει σε εκείνη και σε κάθε περίσταση. Άρα οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο να φτάσουν σε ένα στόχο ενώ οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να διατηρήσουν αυτά που έχουν αποκτήσει.{loadposition banner_con}

Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί το ιδιαίτερο συναίσθημα της μοναξιάς που πλημμυρίζει μια γυναίκα όταν βρίσκεται στο ίδιο αυτοκίνητο με τον άντρα οδηγό. Μην προσπαθείτε να συζητήσετε κάτι σοβαρό όταν εκείνος οδηγεί. Ο άντρας εκείνη τη στιγμή έχει τόσο πολύ στραμμένη την προσοχή του στο να φτάσει στο σημείο προορισμού, όσο πιο καλά και αποτελεσματικά γίνεται, που είναι αδύνατον να προσέξει τι του λέτε. Αν μάλιστα αυτό που έχετε αποφασίσει να του πείτε είναι σημαντικό για εσάς τότε ακόμη χειρότερα. Θα νιώσετε μεγάλη απογοήτευση καθώς θα πιστέψετε ότι εκείνος αδιαφορεί για το δικό σας πρόβλημα, και πιθανόν να τσακωθείτε και η εκδρομή σας να καταλήξει σε ναυάγιο.


Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν εκείνος παρακολουθεί κάτι στην τηλεόραση ή κάνει μια εργασία στον υπολογιστή ή μιλάει στο τηλέφωνο και προσπαθείτε κάτι να του πείτε.

* Σκεφτείτε πως είναι δύσκολο για τους άντρες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

* Όταν θέλετε να τους μιλήσετε για κάτι σημαντικό φροντίστε εκείνος να μην απασχολείται με κάτι άλλο. Ακόμα όμως και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο εξηγήστε ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να στρέψει έτσι την προσοχή του σε εσάς. Πχ «Αγάπη μου, ξέρω πως είσαι απασχολημένος αυτή τη στιγμή, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Μπορείς να διακόψεις για λίγο?»

* Είναι προτιμότερο να αναβάλλετε μια συζήτηση, από το να την κάνετε, όταν δεν θα σας ακούει ουσιαστικά κανείς. Είναι καλύτερα να το αφήνετε για αργότερα, από το να οδηγήστε σε συνεχείς εντάσεις που φθείρουν τη σχέση.

Για το www.teleiosgamos.gr
Η ψυχολόγος

Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.