Η ιστορία των δαχτυλιδιών

Δαχτυλίδι: ιστορική αναδρομή

Κατά την ιστορική αναδρομή, το δαχτυλίδι έχει συμβολική έννοια ως γαμήλιο δαχτυλίδι, αλλά και για να δείξει την τάξη ή την αρχή. Έχει, επίσης, θεωρηθεί ότι διαθέτει μαγικές δυνάμεις. Βεβαίως, έχει φορεθεί και απλά και μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο.

Το δαχτυλίδι στην αρχαιότητα

Αρχαίοι Αιγύπτιοι

Στην αρχαία Αίγυπτο το δαχτυλίδι εμφανίζεται ως ένα ρουλεμάν που χαράζεται χτυπώντας το. Η ιερογλυφική που αναπτύχθηκε χάραξε τις πρώτες σφραγίδες.

Αρχαίοι Έλληνες

Οι Έλληνες φορούσαν τις χρυσές ζώνες, συχνά με μια χάραξη.

Αρχαίοι Ρωμαίοι

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι για να φορούν δαχτυλίδια έπαιρναν άδεια από το νόμο. Στην πρώιμη Ρώμη, τα δαχτυλίδια από σίδηρο φορέθηκαν από όλους τους ελεύθερους πολίτες. Τα φορούσαν στο τέταρτο δάκτυλο του αριστερού τους χεριού. Από εκεί πίστευαν ότι περνούσε η φλέβα, που συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά. Αργότερα, επιτράπηκε στους υψηλόβαθμους πολίτες να φορέσουν χρυσά δαχτυλίδια.

Οι γεννημένοι ελεύθεροι πολίτες φορούσαν χρυσά δαχτυλίδια. Οι ελευθερωμένοι σκλάβοι φορούσαν ασημένια ασημένια δαχτυλίδια. Οι σκλάβοι φορούσαν σιδερένια δαχτυλίδια. Οι Ρωμαίες οικοδέσποινες φορούσαν, μερικές φορές τα γαμήλια δαχτυλίδια τους μαζί με ένα μικρό κλειδί. Αυτό δήλωνε την αρχή τις δικής τους οικογένειας.

Οι πρώτοι χριστιανοί

Οι πρώτοι χριστιανοί υιοθέτησαν τη χρήση των δαχτυλιδιών. Κατά τη διάρκεια του 5ου έως και τον 15ο αιώνα έγινε συνήθεια για έναν επίσκοπο να λαμβάνει ένα δαχτυλίδι ως τμήμα της τελετής της καθαγίασης. Οι Πάπες λαμβάνουν παραδοσιακά το αποκαλούμενο δαχτυλίδι του ψαρά. Ένα δαχτυλίδι χαραγμένο με το όνομα του Πάπα, που μοιάζει με μια φιγούρα του Αγίου Πέτρου σε ένα αλιευτικό σκάφος.

Ο Πάπας χρησιμοποιεί το δαχτυλίδι για να βεβαιώσει στις παπικές συνόψεις και αυτό παλιά καταστρεφόταν όταν πέθαινε. Σήμερα, απλά χαράζεται και καθίσταται μη χρησιμοποιούμενο.

Δείτε στο video τι ισχύει σήμερα για το δαχτυλίδι του ψαρά

Τα δαχτυλίδια στον Μεσαίωνα

Από τους μεσαιωνικούς χρόνους, τα δαχτυλίδια έχουν εμφανιστεί επίσης στους βασιλιάδες. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα η δημοτικότητα των δαχτυλιδιών έφθασε στα ύψη. Ένα ή περισσότερα δαχτυλίδια φοριούνταν σχεδόν πάντα, μαζί με άλλα κοσμήματα. Μάλιστα, συχνά, φοριούνταν δαχτυλίδια σε κάθε δάχτυλο.

Τα δαχτυλίδια αρραβώνων έχουν καθιερωθεί από τους αρχαίους χρόνους. Ένα σχέδιο με ένα διαμάντι έγινε δημοφιλές στο 15ο αιώνα. Τα γαμήλια δαχτυλίδια είναι επίσης μια αρχαία παράδοση, όπως και η χρυσή ζώνη που είναι δημοφιλής από το 16ο αιώνα.

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.