dexiosi se ktima banquet trapezia

Δεξίωση σε κτήμα και χρεώσεις

Αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο τα ζευγάρια που επιλέγουν να κάνουν τη δεξίωση του γάμου τους σε κάποιο κτήμα, όταν φυσικά ο γάμος τους είναι ανοιξιάτικος, καλοκαιρινός ή φθινοπωρινός.  Αυτό όμως, πλέον, δεν είναι  απόλυτο, αφού σε πολλά κτήματα έχουν δημιουργηθεί κλειστοί χώροι, ιδιαίτερης αισθητικής, πρώτα απ’ όλα για να καλύψουν την ανάγκη εναλλακτικής λύσης σε κάποια ξαφνική αλλαγή του καιρού και στη συνέχεια για να μπορούν να εξυπηρετούν δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων και άλλων εκδηλώσεων κάθε εποχή του χρόνου.

Τα κτήματα ως χώροι δεξιώσεων

Παλαιότερα, στα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκαν τα κτήματα ως χώροι δεξιώσεων, αυτή την επιλογή την είχαν κυρίως οι άνθρωποι με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, αφού τα κτήματα ήταν λιγοστά και οι τιμές αρκετά υψηλές. Από το 2005 όμως και μετά, έχουν διαμορφωθεί πολλοί νέοι χώροι, ξεχωριστής αισθητικής, με πιο προσιτές τιμές κι έτσι όλα σχεδόν τα μελλόνυμφα ζευγάρια μπορούν αν θέλουν να κάνουν τη δεξίωση του γάμου τους σε κάποιο κτήμα.  Υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο και για κάθε οικονομική δυνατότητα.

Η ατμόσφαιρα και το σκηνικό ενός κτήματος

Η ατμόσφαιρα σε ένα κτήμα είναι πολύ όμορφη, όλοι οι χώροι είναι προσεγμένοι με πολύ πράσινο, δέντρα, σπάνια φυτά και γκαζόν, αλλά και λεπτομέρειες από πέτρα ή ξύλο. Σε αρεκτά σημεία πρωταγωνιστεί το νερό και δεν περιορίζεται μόνο στη θέα μιας πισίνας. Το σκηνικό μπορεί να γίνει εκπληκτικό και να αλλάξει ύφος, ανάλογα με τις διακοσμητικές πινελιές των ειδικών, που αναλαμβάνουν το στολισμό του χώρου και των τραπεζιών. Ένας ανοιχτός χώρος δίνει πάντα τη δυνατότητα να υλοποιηθούν πολλές διακοσμητικές προτάσεις με λουλούδια, κεριά, μπαλόνια και κορδέλες, ενώ εκπλήξεις με πυροτεχνήματα μπορούν να κάνουν την ατμόσφαιρα εκρηκτική.

Τι ισχύει με τις χρεώσεις στα κτήματα

Τα νέα ζευγάρια, που μόλις ξεκινούν την προετοιμασία του γάμου τους και την οργάνωση της δεξίωσής τους, αναρρωτιούνται συχνά, πόσο κοστίζουν περίπου τα κτήματα ως χώροι και μόνο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εξοπλισμός και φαγητό, καθώς προσπαθούν να καταρτίσουν το budget τους. Η αλήθεια είναι ότι μια συγκεκριμένη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, γιατί οι παράμετροι που διαμορφώνουν την τελική τιμή για κάθε περίπτωση είναι πολλές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν από κάποιο γνωστό μάθουν ότι σε ένα κτήμα το κόστος για την δεξίωσή του ήταν για παράδειγμα 55 ευρώ το άτομο, δεν έχει καμιά σημασία, αφού μια τιμή χωρίς τους παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και χωρίς να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει ακριβώς, είναι άχρηστη.

Ποιοι είναι οι τύποι χρέωσης για την ενοικίαση ενός κτήματός

Δεν υπάρχει μια standard τιμή που να ανακοινώνεται από ένα τέτοιο χώρο, αλλά υπάρχουν τρόποι χρεώσεων. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν κτήματα που χρεώνουν συγκεκριμένο ποσό, ανεξάρτητα ή όχι από τον αριθμό των ατόμων και ανάλογα την ημέρα της δεξίωσης. Δηλαδή, αν η δεξίωση γίνεται για παράδειγμα Σαββάτο βράδι, για το κτήμα πληρώνετε για παράδειγμα 2.000 ευρώ είτε οι καλεσμένοι σας είναι 100, είτε 200, είτε όσους μπορεί να εξυπηρετήσει ο χώρος, δηλαδή ανεξάρτητα ουσιαστικά από τον αριθμό των καλεσμένων. Σε μια παραλλαγή αυτού, είναι πιθανό να ακούσετε ότι για το κτήμα πληρώνετε 2.000 ευρώ, θεωρώντας ως ελάχιστο αριθμό καλεσμένων τους 250 και για κάθε επιπλέον άτομο χρεώνεστε ανά άτομο μια τιμή χαμηλότερη απο αυτή που προκύπτει αν διαιρέσετε το ποσο με τον ελάχιστο αριθμό καλεσμένων. Για το παράδειγμά μας θα μπορούσε να είναι 5 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο, αντί για 8 που προκύπτει στην περίπτωση των 250 – που είναι το ελάχιστο όριο – ή αντί για 10 ευρώ, στην περίπτωση που οι καλεσμένοι είναι 200, δηλαδή λιγότεροι του ελάχιστου αριθμού. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση, η χρέωση να είναι μόνο ανά άτομο από το πρώτο άτομο, δηλαδή 10 ευρώ το άτομο, ανεξαρτήτως αριθμού, που πιθανότητα να διαμορφώνεται διαφορετικά ανάλογα την ώρα, τη μέρα κλπ.

Από ποιους παράγοντες και παραμέτρους διαμορφώνεται η τιμή

Εποχή, μέρα, ώρα και αριθμός ατόμων είναι βασικοί παράγοντες

Η τιμή ενός κτήματος δεν είναι ίδια για κάθε περίπτωση, διότι αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τα άτομα της δεξίωσης (πολλά ή λίγα), την εποχή (υψηλού ή χαμηλού ενδιαφέροντος), την ημέρα (ημέρα της εβδομάδας με μεγάλη ζήτηση, όπως το Σάββατο ή με χαμηλή ζήτηση όπως η Τρίτη ή κάποια άλλη) και την ώρα (πρωί, – οπότε μπορεί να γίνει και 2η εκδήλωση την ίδια μέρα – μεσημέρι, βράδι) που θα λάβει χώρα το γεγονός.

Η τύπος συνεργασίας με το catering

Ενας ακόμη παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί η συνεργασία με ένα ή περισσότερα catering κι έτσι η τιμή που δίνεται ανά άτομο είναι αναγκαστικά συνολική για το χώρο, τον εξοπλισμό, το μενού και τα ποτά. Σε  αυτή την περίπτωση, πιθανότατα η τιμή του χώρου να είναι θέμα της μεταξύ τους συμφωνίας και να μην απασχολεί εσάς.

Οι επιπλέον παροχές που θα συμφωνηθούν

Επίσης, επιπλέον υπηρεσίες που θα συμφωνηθούν σε κάθε περίπτωση, παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής, στην περίπτωση που δεν χρεώνονται ξεχωριστά, αλλά συμπεριλαμβάνοντα στην τιμή του χώρου. Μερικά παραδείγματα είναι ή ηχητική εγκατάσταση, η ύπαρξη ηχοπαγίδας, η διαθεσιμότητα τεντών, η διαθεσιμότητα κλειστού χώρου για την περίπτωση βροχής, η λειτουργία  parking κλπ.

Κάντε λοιπόν έρευνα αγοράς βάση των ιδιαίτερων αναγκών σας, του αριθμού των καλεσμένων σας και της ημερομηνίας του γάμου και θυμηθείτε ότι η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από το αν οι υπηρεσίες που σας υπόσχονται ανταποκρίνονται στην τιμή που σας ανακοινώνουν. Κάντε λοιπόν τις συγκρίσεις και μετά αποφασίστε.

Ισως να αξίζει να πληρώσετε λιγάκι ακριβότερα ανά άτομο, αν ο χώρος είναι σαφώς καλύτερος από πολλές πλευρές, όπως έκταση, διακόσμηση, τοποθεσία και πολλές άλλες, από κάποιον που σας προσφέρει απλά χαμηλότερη τιμή, αλλά ίσως και λιγότερες added value υπηρεσίες.

Η συντακτική ομάδα του www.teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.