δήλωση γάμου στο ληξειαρχείο

Δήλωση Γάμου – Μια απαραίτητη ενέργεια

Μετά την τέλεση του γάμου, θα πρέπει εντός 40 ημερών οι νεόνυμφοι να τον δηλώσουν στο Ληξιαρχείο του τόπου που τελέστηκε ο γάμος, του τόπου δηλαδή που βρίσκεται η εκκλησία ή το Δημαρχείο που τελέστηκε το μυστήριο. Προσοχή, δεν είναι αρμόδιο το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας του ζευγαριού, αλλά το Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του γάμου.

Ο γάμος δηλώνεται εντός 40 ημερών

Οι νεόνυμφοι, αμέσως μετά τον γάμο τους, θα παραλάβουν από τον ιερέα που τέλεσε τον γάμο ή από τον Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο, στην περίπτωση του πολιτικού γάμου, τη σχετική βεβαίωση τέλεσης του μυστηρίου, στην οποία αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, ημερομηνία γάμου κλπ.

Μέσα σε 40 μέρες από τον γάμο τους, θα πρέπει να πάνε στο Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του μυστηρίου μαζί με την παραπάνω βεβαίωση και τις ταυτότητές τους. Μπορεί να πάει μόνο ένας εκ των δύο, έχοντας όμως και την ταυτότητα του άλλου ή μπορεί να πάει και κάποιος τρίτος νόμιμα εξουσιοδοτημένος από το ζευγάρι.

Στο Ληξιαρχείο λοιπόν, θα συμπληρώσει μια Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, που θα του χορηγήσουν επί τόπου, θα προσκομίσει τη βεβαίωση και τις ταυτότητες και θα δηλώσει τον γάμο.

Δήλωση Γάμου μετά από 40 μέρες

Αν περάσουν οι 40 μέρες και γίνει αργότερα η Δήλωση του γάμου, τότε θα πρέπει το ζευγάρι να προσκομίσει επιπλέον ένα παράβολο, το οποίο θα προμηθευτεί από την εφορία. Επειδή το ποσό του παράβολου αλλάζει ανάλογα με το πόσες μέρες αργότερα θα δηλωθεί ο γάμος, καλό είναι να επικοινωνήσει με το Ληξιαρχείο αναφέροντας την ημερομηνία του γάμου, ώστε να μάθει τι παράβολο πρέπει να προμηθευτεί.

Σε κάποια Ληξιαρχεία η Δήλωση Γάμου είναι εντελώς δωρεάν, σε κάποια άλλα όμως υπάρχει χρέωση, είτε με ένα συμβολικό ποσό, είτε όμως και με κάποιο μεγαλύτερο, ανάλογα με την απόφαση του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια σημαντική διευκρίνιση για τη Δήλωση Γάμου

Επειδή όλο και περισσότερα ζευγάρια τελούν πρώτα πολιτικό γάμο και στη συνέχεια τελούν και θρησκευτικό, η δήλωση του δεύτερου γάμου θα πρέπει να γίνει στο ίδιο Ληξιαρχείο που έγινε και η Δήλωση του πρώτου.

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.