person in orange long sleeve shirt writing on white paper

Διαδικασίες πριν τον Θρησκευτικό Γάμο

Έχετε μπλεχτεί μάλλον με όσα ακούτε από τους γύρω σας για το ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να ολοκληρώσετε τα διαδικαστικά θέματα πριν το γάμο σας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να σας κατευθύνουμε σε ένα δρόμο χωρίς εμπόδια, που θα σας οδηγήσει στις άδειες του γάμου σας.

Πρώτα από όλα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες γίνονται το πολύ 6 μήνες πριν την ημερομηνία του γάμου, γιατί όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια επίσημης χρήσης 6 μηνών.

Πιστοποιητικό γέννησης (Δεν το ζητούν όλες οι ενορίες)

Πρώτα από όλα χρειάζεστε εσείς και ο / η σύντροφός σας πιστοποιητικό γέννησης από το Δήμο, στον οποίο ανήκει η οικογενειακή μερίδα των γονιών σας, αφού σε αυτήν ανήκετε έως ότου παντρευτείτε και ανοίξετε δική σας. Βέβαια αν δεν είναι ο πρώτος γάμος σας, θα ανήκετε στη μερίδα  που ανοίχθηκε από τον προηγούμενο ή σε κάποια δική σας που ανοίχθηκε μετά το διαζύγιο. Αυτό το κάνετε είτε με επίσκεψη στο Δήμο σας, είτε με επίσκεψη σε ένα ΚΕΠ. Για να είμαστε όμως ακριβείς πρέπει να σας πούμε ότι εξαρτάται από την αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκει η ενορία σας, αν θα σας ζητηθεί το πιστοποιητικό γέννησης, για αυτό το λόγο καλύτερα να ρωτήσετε πριν, στην ενορία σας.

Πιστοποιητικό αγαμίας (Εκδίδεται από την ενορία στην οποία ανήκετε)

Μαζί με το πιστοποιητικό γέννησης, μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 και δύο μάρτυρες ο καθένας, θα πρέπει να μεταβείτε στις ενορίες στις οποίες ανήκετε, ώστε να σας εκδοθεί το πιστοποιητικό αγαμίας. Όλοι θα πρέπει να έχετε μαζί σας τις ταυτότητές σας. Οι μάρτυρες δεν πρέπει  να είναι συγγενείς πρώτου βαθμού μαζί σας, διότι καλούνται να δηλώσουν υπεύθυνα υπογράφοντας σε έντυπο που σας δίνει ο πατέρας της ενορίας ότι δεν είστε ήδη παντρεμένη / ος. Το ίδιο θα δηλώσετε κι εσείς σύμφωνα με τις οδηγίες του ιερέα με υπεύθυνη δήλωση, καθώς και ότι είναι ο Α, Β ή Γ γάμος σας. Σε περίπτωση που είχατε προηγούμενο γάμο ο οποίος έληξε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το διαζευκτήριο. Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μερικά χρήματα (κέρματα) για τα χαρτόσημα που θα κολληθούν στα πιστοποιητικά.

Να σημειώσουμε ότι η ενορία στην οποία ανήκετε είναι αυτή που βρίσκεται στο σπίτι που κατοικείτε τα δυο τουλάχιστον τελευταία χρόνια και μπορείτε να αποδείξετε από κάποιο λογαριασμό στο όνομά σας ή το ενοικιαστήριο του σπιτιού.

Αγγελία Γάμου σε εφημερίδα

Στη συνέχεια θα πρέπει να δημοσιεύσετε την αναγγελία του γάμου σας, όπου θα πρέπει να αναγράφονται το  όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο,  ο τόπος γέννησης και ο τόπος κατοικίας του καθενός από το ζευγάρι, καθώς και η περιοχή στην  οποία θα γίνει ο γάμος. Η δημοσίευση πρέπει να γίνει σε φύλλο ημερήσιας εφημερίδας πανελλαδικής κάλυψης, όπου θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σε φόρμα που θα σας δοθεί στα γραφεία των αγγελιών. Μάλιστα, δεν χρειάζεται πια να πάτε στα γραφεία των εφημερίδων, γιατί μπορείτε να βάλετε την αναγγελία γάμου σας μέσω internet εύκολα – γρήγορα και οικονομικά !

Ουσιαστικά η αγγελία, είναι άλλο ένα μέσο που δηλώνει ότι κανένας από τους δυο σας δεν έχει λόγους να αποκρύψει κάτι και παρέχεται παράλληλα το περιθώριο σε όποιον γνωρίζει, να αποκαλύψει οτιδήποτε επιλήψιμο, όπως έναν γάμο που δεν έχει λυθεί ακόμη με διαζύγιο, μια συγγένεια μέχρι 3ου βαθμού μεταξύ του ζευγαριού κλπ ώστε να διακοπούν οι περαιτέρω ενέργειες καθώς θα ήταν άκυρες.

Αγορά παράβολου από την εφορία

Επόμενο βήμα σας είναι να προμηθευτείτε από την εφορία ένα παράβολο χαρτοσήμου για άδεια γάμου (θα σας προμηθεύσουν παράβολο ανάλογης αξίας – το 2011 είναι 18 ευρώ),  διότι θα σας χρειαστεί στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία σας.

Επικύρωση πιστοποιητικών αγαμίας στην Αρχιεπισκοπή της ενορίας που ανήκετε

Σειρά έχει η Αρχιεπισκοπή, στην οποία ανήκει η ενορία της κατοικίας σας, την οποία θα επισκεφτείτε αμέσως μετά, έχοντας μαζί σας ένα φύλλο της εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου, τα πιστοποιητικά αγαμίας, τις ταυτότητές σας και φυσικά το παράβολο. Εκεί θα επικυρώσουν τα πιστοποιητικά αγαμίας. Ο καθένας θα το κάνει στην αντίστοιχη Αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία που εξέδωσε το πιστοποιητικό αγαμίας ή και οι δύο μαζί στην περίπτωση που πρόκειται για την ίδια Αρχιεπισκοπή. Σε αυτή την περίπτωση να έχετε μαζί σας δύο φύλλα της εφημερίδας με την αγγελία του γάμου σας.

Προετοιμασία εγγράφων γάμου στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος

Στη συνέχεια πηγαίνετε στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος και εκεί ο ιερέας θα σας ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τις άδειες και ότι άλλο χρειάζεται. Εδώ είναι και η στιγμή που θα υπογράψετε την αμετάκλητη δήλωση για τα επώνυμα των παιδιών σας.

Μετάβαση στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία που θα γίνει ο γάμος κι επιστροφή των εγγράφων στην εκκλησία

Μετά από αυτό μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε με ένα μικρό κόστος να αποστείλει ο ιερέας τα έγγραφα στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία που θα γίνει το μυστήριο, ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θέματα. Αν βέβαια θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα ολοκληρωθούν όλα σωστά και να έχετε την πλήρη επίβλεψη, καλύτερα να πάτε εσείς ως εκεί και να πάρετε τις τελευταίες υπογραφές και επικυρώσεις.

Τέλος επιστρέφετε τα αντίγραφα στην εκκλησία που θα γίνει το μυστήριο και εσείς είστε ελεύθεροι να συνεχίσετε με όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που σας περιμένουν.

Για το teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.