Τα μέτρα της κυβέρνησης ξεσήκωσαν και τους Μητροπολίτες

krisi metra mitropolitis
Εκκλησία και οικονομική κρίση

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, εξέδωσε εγκύκλιο απευθυνόμενος στο ποίμνιό του και σχολίασε καυστικά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ύστερα από τους χειρισμούς των κυβερνώντων.

Ο Μητροπολίτης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, περιγράφει την κατάσταση στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε οι Έλληνες, προτρέπει τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν, να αντιδράσουν, να οργανωθούν, να αντισταθούν. Δέχεται ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλους και στην Εκκλησία, αλλά καταλήγει ότι δεν είναι ώρα για να ψάχνουμε ενόχους, αλλά για να βρούμε άμεσες λύσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της εγκυκλίου «Θα ήθελα λοιπὸν να πω σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την λεγόμενη «έκτακτη εισφορά ακινήτων» να μη φτάσουν σε απόγνωση. Να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους και θα φωνάξουμε μαζί : «Οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος». Ας καταλάβουν ότι δεν έχουμε, δε μπορούμε, φτάσαμε στ όριά μας, αλλὰ αρνούμαστε να μας τελειώσουν. Αν αδρανήσουμε δεν θα το καταλάβουν.  Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλὸς προφήτευσε πριν απὸ διακόσια πενήντα χρόνια λέγοντας : «Θα σας βάλουν βαρὺ και δυσβάσταχτο φόρο ακόμη και στα παράθυρα και στα κοτέτσια, αλλὰ όμως δεν θα προλάβουν». Πράγματι, δεν θα προλάβουν! Μη λυγίσετε μπροστὰ στην οικονομικὴ χρεωκοπία. Αυτήν ήδη τη ζούμε. Αρνηθείτε τη χρεωκοπία της αξιοπρέπειας, της ιστορίας, της εθνικής συνείδησης. Αυτὰ μπορούμε και πρέπει να τα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας. Έστω τώρα, την τελευταία στιγμή.»

Και συνεχίζει λίγο παρακάτω δηλώνοντας «Ό,τι και να συμβεί, αδελφοί μου, θα ήθελα να ξέρετε ότι η τοπικὴ Εκκλησία μας θα δώσει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό σας. Αν σε έναν κόψουν το ρεύμα, εμείς θα το κόψουμε σε όλους τους ναούς. Θα κάνουμε γάμους με κεριὰ στα χέρια και λειτουργίες με δάκρυα στα μάτια. Με κανέναν τρόπο δεν θα δεχθούμε, τη στιγμὴ που νοικοκυριὰ είναι βυθισμένα στο σκοτάδι, οι ναοὶ να λειτουργούν με αναμμένους τους πολυελαίους.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου, σχετικά με την οικονομική κρίση και το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάνοντας κλικ εδώ.