Αρχική » Beyond Weddings » Τι ισχύει με το ΦΠΑ για το catering

Τι ισχύει με το ΦΠΑ για το catering

fpa estiasi catering
Catering & ΦΠΑ

Θα έχετε αντιληφθεί τον χαμό που γίνεται σχετικά με τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Θα φάει κάποιος επιτόπου, τότε θα το πληρώσει με ΦΠΑ 23%. Θα το πάρει πακέτο, τότε υπάρχουν κάποια είδη που θα τα πληρώσει με 13%. Αν είναι μπουγάτσα με τυρί ανήκει στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ αν είναι γλυκιά, με κρέμα, τότε ανήκει στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, εκτός αν την φάει καθισμένος στο κατάστημα, οπότε θα χρεωθεί και αυτή με 23% ΦΠΑ. Θα αγοράσει ένα συσκευασμένο τοστ; Θα το χρεωθεί με 13% ΦΠΑ, εκτός και αν ζητήσει από τον μαγαζάτορα να του το ανοίξει και να το ζεστάνει, οπότε θα το πληρώσει με 23% ΦΠΑ είτε το φάει στο κατάστημα, είτε στον δρόμο. Σε πρωτόγνωρες εμπειρίες μάς βάζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου!

Σύμφωνα λοιπόν με την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1208 5/10/2011) διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για το ποσοστό του ΦΠΑ, που θα οφείλουν να χρεώνουν τα catering στους γάμους, τις βάφτισεις κλπ. Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να τα γνωρίζετε… για όσο θα ισχύσουν.

Συντελεστής ΦΠΑ στα είδη εστίασης από catering

1. Στις παραδόσεις από επιχειρήσεις εστίασης ή catering έτοιμων προς άμεση κατανάλωση φαγητών, γλυκών, ποτών, κλπ. σε «πακέτο», το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού ή πακέτου αγαθών (έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί 13%, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη 23%, κλπ.).

Αυτό ισχύει τόσο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση γίνεται με ευθύνη του πωλητή των αγαθών (π.χ. παράδοση στο σπίτι), όσο και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση των αγαθών γίνεται στο κατάστημα, αλλά η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται εκτός του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση αναλαμβάνει την τροφοδοσία νοσοκομείων, εστιατορίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φοιτητικών λεσχών, κλπ., με έτοιμα φαγητά, γλυκά και ποτά.

2. Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγεται και η περίπτωση του catering, όταν δεν πρόκειται για απλή παράδοση αγαθών, αλλά παρέχονται συγχρόνως και υπηρεσίες εξυπηρέτησης (π.χ. σερβίρισμα, αναγκαία υλικά για την κατανάλωση όπως τραπέζια, τραπεζομάντηλα, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ.), ανεξάρτητα εάν τιμολογούνται χωριστά ή ενιαία. Δηλαδή στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση παρέχει τα έτοιμα φαγητά και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης, η συνολική παροχή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, περιλαμβανομένων των γλυκών, του εμφιαλωμένου μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν λόγω βάπτισης, ή γάμου, ή μνημόσυνου, καθ’ υπόδειξη του πελάτη τους, την παράδοση γλυκών, παγωτών, ή άλλων ειδών στο χώρο της εκκλησίας ή άλλο χώρο και τη διανομή αυτών στους καλεσμένους, διαθέτοντας το αναγκαίο προσωπικό και τον εξοπλισμό (π.χ. δίσκους, πάγκο για την τοποθέτησή τους ή παγωτοποδήλατο, σκεύη κλπ.).

Ολόκληρη την εγκύκλιο με θέμα τις διευκρινήσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση γενικά και στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών μπορείτε να την διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Καλά ξεμπερδέματα!