εγκυμοσύνη-οι πρώτες εξετάσεις

Εγκυμοσύνη… οι πρώτες εξετάσεις

Προγραμματίζετε να περάσετε τη σχέση σας στην επόμενη φάση; Νιώθετε πως ήρθε η ώρα να γίνετε γονείς; Ή μήπως σας προέκυψε εκεί που δεν το περιμένατε; Όπως και να έχει, ένα μωρό είναι δώρο Θεού και σε μια υγιή σχέση είναι πάντα καλοδεχούμενο. Ένα μωρό φέρνει χαρά, ευτυχία, περισσότερη αγάπη και δέσιμο, σας ανανεώνει. Ας δούμε σε αυτό το άρθρο ποια είναι τα πρώτα βήματα όταν αποφασίζετε να αποκτήσετε ένα παιδί, αλλά και μόλις μάθετε ότι είστε σε ενδιαφέρουσα.

Αποχωριστείτε Κακές Συνήθειες

Καλό είναι αν προγραμματίζετε να γίνετε μητέρα, να φροντίσετε αρκετά νωρίς να αποχωριστείτε κακές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι καταχρήσεις στο ποτό, το άγχος, να φροντίζετε την υγεία σας και να αποφεύγετε τα φάρμακα, καθώς χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει η σύλληψη ενώ τις πρώτες μέρες της κύησης μπορεί και να μην γνωρίζετε ότι ήδη κυοφορείτε. Αλλωστε οι πρώτες 12 εβδομάδες του εμβρύου είναι από τις πιο σημαντικές καθώς σχηματίζονται τα ζωτικά του όργανα, ο εγκέφαλος, το νευρικό του σύστημα και η καρδιά του και οι συνθήκες στην μήτρα της μητέρας θα πρέπει να είναι ιδανικές.

Ο προγεννητικός έλεγχος, από την ονομασία του και μόνο, καταλαβαίνετε ότι είναι οι εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν μιας εγκυμοσύνης. Βέβαια, ακόμη και αν τον παραλείψετε για λόγους αμέλειας ή στην περίπτωση που ένα μωρό έρθει χωρίς να το έχετε προγραμματίσει, οι εξετάσεις που περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα γίνουν αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εγκυμοσύνη, τότε κάποιες από τις εξετάσεις δεν θα χρειαστεί να τις επαναλάβετε. Θα περιγράψουμε σύντομα στη συνέχεια, τις πιο απαραίτητες θέλοντας απλά να σας δώσουμε τη γενικότερη εικόνα, καθώς ανάλογα με την κάθε γυναίκα, την κάθε εγκυμοσύνη και τον κάθε γιατρό θα υπάρξουν αρκετές και διαφορετικές εξετάσεις. Η λήψη αίματος, ούρων και κολπικού υγρού είναι συνήθως αρκετά για να εξαχθούν τα αποτελέσματα των περισσότερων εξετάσεων.

Απαραίτητες Εξετάσεις

Βασική εξέταση είναι να βρεθεί η ομάδα αίματος και ο παράγων Rhesus, πολύ σημαντικός όταν συνδυάζεται με εκείνο του συζύγου, αφού από εσάς θα προκύψει εκείνος του μωρού.

Συνεχίζουμε με την εξέταση για τη Μεσογειακή αναιμία. Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που σχετίζεται με το αίμα και την συναντούμε κυρίως σε λαούς που ζουν στη Μεσόγειο, όπως και εμείς, ενώ απαιτείται μόνο ανάλυση αίματος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη στίγματος. Αν μόνο ένας από τους δύο γονείς βρεθεί να έχει στίγμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το μωρό. Αυτό σημαίνει ότι αν στις δικές σας εξετάσεις βρεθεί στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας, τότε θα πρέπει και ο σύντροφός σας να κάνει την εξέταση, διαφορετικά δεν είναι απαραίτητο.

Η Ερυθρά είναι μια αρρώστια που πολύ πιθανό να έχετε περάσει όταν ήσασταν μικρότερη ή να έχετε εμβολιαστεί γι αυτή και να έχετε ανοσία. Συνήθως ελέγχετε με την εξέταση αίματος, αφού αποτελεί μια επικίνδυνη ασθένεια για τη μητέρα αλλά κυρίως για το έμβρυο. Αν η εξέταση γίνει στον προγεννητικό έλεγχο και βρεθεί να μην έχετε αντισώματα, θα πρέπει να εμβολιαστείτε και τουλάχιστον τρεις μήνες μετά να προσπαθήσετε να συλλάβετε. Αν είστε ήδη έγκυος και δεν έχετε αντισώματα ερυθράς, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και να αποφεύγετε συναναστροφή με παιδιά.

Τα Αντισώματα τοξοπλασμώσεως είναι μία ακόμη εξέταση απαραίτητη εφόσον κυοφορείτε και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, επαναλαμβάνεται στην 20η εβδομάδα.

Προληπτικός Έλεγχος για ιούς

Ο ιός HIV, το γνωστό AIDS είναι επίσης απαραίτητος στις μέρες μας και διαπιστώνεται ή ύπαρξή του ή μη, με εξετάσεις αίματος που οπωσδήποτε θα σας ζητήσει ο γιατρός σας.

Κατά την πρώτες γενικές εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη σας, θα πρέπει να γίνει απαραίτητα έλεγχος για το Αυστραλιανό Αντίγονο. Μητέρα με θετικό αυτό τον παράγοντα, μπορεί να μεταδώσει στο μωρό της μια ηπατίτιδα, γι αυτό το μωρό πρέπει να εμβολιαστεί το δυνατό συντομότερο για την ηπατίτιδα Β.

Η Γενική εξέταση αίματος και ούρων και το σάκχαρο είναι από τις βασικές εξετάσεις που θα επαναλαμβάνονται κάθε 1 με 1,5 μήνα.

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και απαραίτητες εξετάσεις για τη μέλλουσα μητέρα. Δεν υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρειες, γιατί σκοπός μας δεν είναι σε καμιά περίπτωση να σας τρομάξουμε, αλλά απλά να σας ενημερώσουμε. Η άγνοια δεν είναι αποδεκτή στις μέρες μας και από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο, αρχίζει και η ευθύνη σας απέναντί του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.