Ekthesi xeiropoiitou handmade dreams stin texnopolis tou dimou athinaion

Έκθεση Χειροποίητου Handmade Dreams : Η συνέντευξη της Δέσποινας Μπρατσή

Με αφορμή την έκθεση χειροποίητου, Handmade Dreams, που θα γίνει στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στις 16-17 και 18 Νοεμβρίου 2012, μιλήσαμε με την Δέσποινα Μπρατσή, μία εκ των εμπνευστών και διοργανωτών της έκθεσης.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τη Δέσποινα, πριν προχωρήσουμε στις ερωτήσεις για την τέχνη του χειροποίητου και την έκθεση που διοργανώνει, της ζητήσαμε να μας πει λίγα πράγματα για εκείνη, τις σπουδές της, τα ενδιαφέροντά της και τη στάση ζωής που επιλέγει. Η Δέσποινα Μπρατσή λοιπόν γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1983 και κατάγεται από το υπέροχο νησί της Ικαρίας. Έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και Γραφιστική, δύο αντικείμενα, που όπως λέει και η ίδια, ενισχύουν την διαρκή τάση αναζήτησης που τη διακρίνει. Η εργασιακή της εμπειρία αφορά και τους δύο τομείς και θέσεις όπως Graphic Designer, Project Manager και Client Service.

Η οικογένεια και οι λίγοι καλοί φίλοι είναι εκείνοι που ομορφαίνουν την κάθε ημέρα της ζωής της και που την παροτρύνουν να συνεχίσει την κάθε προσπάθειά της. Διατηρεί πάντα την αισιοδοξία της και προσπαθεί να βλέπει την αιτία πίσω από την αφορμή. Η συμβουλή που δίνει στους αγαπημένους της είναι να προσπαθούν γι’ αυτό που ονειρεύονται και να μην ξεχνούν αυτό για το οποίο προσπαθούν.

TG : Δέσποινα, πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το χειροποίητο και πώς εξελίσσεται μέχρι σήμερα;  

Δ.Μ. : Θυμάμαι ότι πάντα ενθουσιαζόμουν με καθετί χειροποίητο: από τις πλεκτές κουβέρτες της προ-γιαγιάς μου μέχρι τις παιδικές ζωγραφικές που μου χάριζαν κατά καιρούς τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Παρόλα αυτά, η εντατικότερη ενασχόλησή μου με το χειροποίητο ξεκίνησε όταν κάποιο πρόβλημα υγείας με κράτησε για αρκετό καιρό στο σπίτι. Ξανάπιασα λοιπόν το βελονάκι μου και απλά δεν το ξανάφησα…! Σήμερα ασχολούμαι με διάφορες τεχνικές, όμως η μεγάλη μου αγάπη παραμένει το βελονάκι!

TG : Τι είναι η ομάδα Handmade Dreams, πώς δημιουργήθηκε και τι ονειρεύεται να γίνει στην πορεία; 

Δ.Μ. : Η ομάδα Handmade Dreams είναι ένα σύνολο δημιουργών-χειροτεχνών και ανθρώπων που αγαπούν το χειροποίητο είδος.

Σκοπός μας είναι να φέρουμε τους ανθρώπους του χειροποίητου κοντά, προκειμένου  η ατομική δημιουργικότητα να μετατραπεί σε συντονισμένη συλλογική προσπάθεια προώθησης του χειροποίητου και των δημιουργών του.

Μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου, Ανδρέα Ιωαννίδη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ομάδα Handmade Dreams, καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα οργανωμένη και επικοινωνιακά άρτια δράση για την προώθηση των χειροτεχνών. Υπάρχουν απίστευτα δημιουργικοί άνθρωποι και υπέροχες δουλειές οι οποίες δυστυχώς μένουν στην αφάνεια.

Αυτό που ονειρευόμαστε είναι μακροπρόθεσμα η ομάδα Handmade Dreams να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους ανθρώπους που αναζητούν χειροποίητα είδη.

TG : Μέσα από τις γνωριμίες και τις εμπειρίες που έχεις, για ποιους λόγους πιστεύεις ότι υπάρχει αυτή η τάση προς το χειροποίητο;

Δ.Μ. : Οι δύσκολες συνθήκες τις οποίες όλοι βιώνουμε και η πίεση που δημιουργούν αναζητούν διέξοδο. Μία από αυτές τις διεξόδους είναι η χειροτεχνία που μας δημιουργεί πολλαπλά θετικά συναισθήματα όπως χαρά, υπερηφάνεια, ικανοποίηση, αίσθημα δημιουργίας και επιτεύγματος κ.ά. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να ξεφύγει από τα καθημερινά προβλήματα, να ασχοληθεί με κάτι όμορφο. Πολλοί χαριτολογώντας χαρακτηρίζουν τη χειροτεχνία «δωρεάν ψυχοθεραπεία» και ομολογώ ότι έχουν απόλυτο δίκιο!

diakosmitiki plekti kardia apo to desatsi Despoina Bratsi

Διακοσμητική πλεκτή καρδιά από τo desatsi

Από την άλλη, υπάρχει πολύς κόσμος που δυστυχώς έχει χάσει τη δουλειά του και έχει στραφεί στη χειροτεχνία ως ένα είδος απασχόλησης και μία εναλλακτική πηγή εσόδων.

TG : Κάνοντας ένα ακόμη βήμα, διοργανώνετε μια μεγάλη έκθεση στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το χειροποίητο, που την ονομάζετε Handmade Dreams. Τι πρόκειται να συναντήσουμε σε αυτή;

Δ.Μ. : Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση της έκθεσης, προκειμένου οι χειροτέχνες να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα πλαίσια μίας οργανωμένης και μελετημένης δράσης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις χειροποίητου και σε αυτή θα συναντήσετε περισσότερους από 100 δημιουργούς και τεράστια ποικιλία ειδών (όπως κόσμημα, accessories, ένδυση, υπόδηση, προσωπική φροντίδα, διακοσμητικά κ.ά.) αλλά και τεχνικών. Η έκθεση Handmade Dreams δίνει βήμα σε ανθρώπους που παραμένουν δημιουργικοί ακόμα και σε δύσκολους καιρούς και υπόσχεται να χαρίσει στους επισκέπτες ένα άκρως ενδιαφέρον και δημιουργικό τριήμερο!

TG : Έχετε σχεδιάσει και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις ή άλλα happenings κατά τη διάρκειά της;

Δ.Μ. : Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξάγονται σεμινάρια και παρουσιάσεις δωρεάν προς το κοινό. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει απαραιτήτως να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέσω της ιστοσελίδας www.handmadedreams.gr όπου σύντομα θα αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Baby FeatΕπίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που είναι την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Babyfeat διοργανώνοντας παράλληλη δράση με τίτλο «Δεν με βλέπεις; Άκουσέ με.» Εκεί θα βρείτε το καθιερωμένο χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι του Babyfeat για βρεφικά και παιδικά είδη, εικαστικά δρώμενα και σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους.

TG : Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να συμβουλεύσεις εκείνους που σκέφτονται να ασχοληθούν με το χειροποίητο, αλλά είναι ακόμη διστακτικοί για οποιοδήποτε λόγο;

Δ.Μ. : Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάζουν, στο internet μπορεί κανείς να βρει οδηγίες και αναλυτικά videos για οποιαδήποτε τεχνική χειροτεχνίας του αρέσει! Αν και το χειροποίητο είναι εξ ορισμού μοναδικό, αυτό που θα τους συμβούλευα είναι να προσθέτουν το προσωπικό τους στίγμα σε καθετί που κάνουν.

INFO !

Handmade Dreams – Έκθεση Χειροποίητου
«Τεχνόπολις» Δ. Αθηναίων
16-17-18 Νοεμβρίου 2012

Είσοδος Ελεύθερη 

Αίθουσες :

Έκθεση Χειροποίητου : «Κων/νος Καβάφης» (Κτίριο «Δ7»)
Σεμινάρια & Παρουσιάσεις : «Άγγελος Σικελιανός» (Κτίριο «Δ4»)
Παράλληλη Δράση «Δεν με βλέπεις. Άκουσέ με.» : Αμφιθέατρο 9.84 (μόνο την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 10:00 – 19:00)

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης :

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου  17:00-00:00
Σαββάτο 17 Νοεμβρίου  12:00-00:00
Κυριακή 18 Νοεμβρίου  12:00-22:00

Site : www.handmadedreams.gr     
Facebook : Handmade Dreams     

To TeleiosGamos.gr είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της έκθεσης Handmade Dreams, επειδή αγαπάμε το χειροποίητο και χαιρόμαστε όταν στηρίζουμε κάθε καλή προσπάθεια. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.