emfanisi

Εμφάνιση…

Πόσο σημαντική είναι για την ψυχολογία σας ;;


Στην περίοδο της προετοιμασίας του γάμου όλη η προσοχή της νύφης πέφτει στα θέματα της εμφάνισης.

Πώς θα είναι το νυφικό;
Πώς θα είναι το παπούτσι
;
Μήπως φαίνομαι ψηλότερη από τον γαμπρό;

Και δεν εξαντλείται μόνο σ’ αυτά αλλά και στις μπομπονιέρες, στα παρανυφάκια, στο στολισμό της εκκλησίας, στο στολισμό του σπιτιού, του αμαξιού…. μια ατελείωτη δηλαδή λίστα πραγμάτων, που πρέπει να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ σωστά και όμορφα!!

Η εμφάνιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μία γυναίκα. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση της γυναίκας έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους και έχει στηθεί ολόκληρο βιομηχανικό σύστημα για να στηρίξει τις πολλαπλές της ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές προωθούνται όλο και περισσότερο από την υπερκαταναλωτική τάση των ημερών καθώς και από την εμπορική διάσταση που έχουν λάβει τα πράγματα στις μέρες μας.

Με λίγα λόγια η γυναίκα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ρούχα και γενικά αξεσουάρ καλλωπισμού και ένδυσης από όσα χρειάζεται για να αισθάνεται πιο όμορφη και πιο «in». Για ορισμένες γυναίκες, η ενασχόληση με αυτό το θέμα αποτελεί καθημερινή τους προτεραιότητα και τους αποσπά πάρα πολύ χρόνο. Ξέρετε πολύ καλά, ως γυναίκες, πόσες ώρες χρειάζεται πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς στα μαγαζιά και μετά η επιλογή του σωστού ενδύματος, υποδήματος, κοσμήματος κ.ά. !!!

Υπάρχουν λοιπόν κορίτσια που μπορεί να εξαντλούν ένα πολύ σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους μόνο για αυτό το άγχος, αλλά παρόλα αυτά να μην είναι ποτέ ικανοποιημένες και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βγαίνουν πάλι για ψώνια. Δηλαδή, παρά τις επίμονες προσπάθειες μιας γυναίκας να γίνει μια όμορφη, τελικά δεν καταφέρνει να το αισθανθεί ή κι αν το καταφέρει αυτή η αίσθηση κρατάει πολύ λίγο μέχρι την επόμενη φορά που θα θελήσει να ψωνίσει. Είναι ορισμένες φορές που νιώθουμε απελπισία όταν συνειδητοποιούμε την κατάστασή μας αλλά συνεχίζουμε να ψωνίζουμε έτσι και αλλιώς..

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο για τα πράγματα που φοράμε. Πόσες γυναίκες δεν ασχολούνται συνέχεια με το βάρος τους και έχουν άγχος ότι είναι πολύ παχουλές και πρέπει να αδυνατίσουν περισσότερο ακόμα και αν έχουν φτάσει σε κανονικά κιλά (τελευταία αυτό δεν θεωρείται μειονέκτημα, ενώ θα έπρεπε). Πάλι δηλαδή δεν είναι ικανοποιημένες. Άλλες γυναίκες έχουν πρόβλημα με το ύψος τους ότι δηλαδή είναι πολύ κοντές ή πολύ ψηλές και έχουν κόμπλεξ με τα τακούνια ή φοράνε πολύ ή καθόλου. Μπορεί το θέμα σε κάποιους να φαίνεται αστείο αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που πολλές γυναίκες αποκλείουν τον εαυτό τους από το κοινωνικό σύνολο με απλά λόγια δεν κάνουν παρέες και δεν επιδιώκουν πράγματα για τον εαυτό τους, όπως δουλειά, σύντροφο, γιατί αισθάνονται ότι η εμφάνιση τους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. {loadposition banner_con}

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα είναι πολυδιάστατο αφού θίγει αρχικά το πώς μας βλέπουν οι άλλοι και ύστερα το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να συμβαίνει αντίστροφα, δηλαδή πρώτα πρέπει να μας απασχολεί το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και μετά το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Αν κανείς καταλήξει μέσα του για το πώς αισθάνεται για αυτά που φοράει, αν του αρέσουν ή όχι, τότε αυτό που νιώθει, αυτό θα βγάζει και στους γύρω του. Άλλωστε δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους ακριβώς επειδή ο καθένας έχει την δική του άποψη για τα πράγματα, έτσι και εσείς πρέπει να έχετε την δική σας για τον εαυτό σας.

 


Παρατηρήστε τον εαυτό σας όταν σας ασκείται κριτική… πως αισθάνεστε; Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο…. αν όμως μπορείτε να στηριχτείτε στα πόδια σας τότε μπορεί ακόμα και στην κριτική των άλλων η δική σας να υπερτερεί μέσα σας γιατί έχετε εμπιστοσύνη στην δική σας άποψη. Και προς Θεού δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις. Πρέπει κανείς να ακούει τη γνώμη των άλλων αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να την ελέγχει, όχι απλώς να την δέχεται, κάνοντας άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του.

Στην προετοιμασία του γάμου όλα γίνονται εντονότερα αφού οι απόψεις είναι πολλές και οι κρίσεις και οι συγκρίσεις ακόμη περισσότερες. Γι αυτό κορίτσια διαφυλάξτε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα της αυτοκριτικής σας παίρνοντας αργές και σταθερές αποφάσεις χωρίς άγχος για το τι θα πουν οι άλλοι…..

Ο γάμος και γενικά η εμφάνισή σας σε κάθε περίσταση είναι καθαρά δική σας υπόθεση και οφείλετε στον εαυτό σας να πάρετε όση περισσότερη χαρά και ικανοποίηση από αυτόν.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.