O rolos tou fotismou stin diakosmisi tou spitiou

Ο φωτισμός μεταμορφώνει το σπίτι μας

Παντρεύεστε! Παίρνετε την πιο όμορφη απόφαση στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Πραγματικά, τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ευτυχία του ανθρώπου! Αρχίστε λοιπόν να παίρνετε αποφάσεις για πράγματα που θα κάνουν τη μέρα του γάμου σας όσο πιο όμορφη και αξέχαστη γίνεται! Μην ξεχάσετε όμως! Η λαμπερή αυτή μέρα θα αποτελέσει το ξεκίνημα για μια καινούρια αρχή! Μια αρχή στο νέο σας σπίτι, με τον άνθρωπό σας! Και όταν τα φώτα της τελετής και της δεξίωσης του γάμου θα σβήσουν, θα ανάψουν τα φώτα του νέου σας σπιτιού!!!

Πολλά είναι τα θέματα που θα σας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ή της κατασκευής του νέου σας σπιτιού. Η διαρρύθμιση, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες,  η επιλογή των σωστών αντικειμένων,  η επιλογή των χρωμάτων, των υφασμάτων και πολλών ακόμη θεμάτων που χρειάζονται την προσοχή σας για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ένα από τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς είναι ο φωτισμός.

Το φως φυσικό, ή τεχνητό είναι το μέσο οπτικής αντίληψης του ανθρώπου. Αρκεί το κλείσιμο των ματιών μας για λίγα …

… δευτερόλεπτα, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ζωή μας. Η λειτουργικότητα του αφορά την καθημερινότητα, αφού βασιζόμαστε σ’ αυτό το στοιχείο για να καλύψουμε την ανάγκη της θέασης του κόσμου που μας περιβάλλει . Ο φωτισμός μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικές κατηγορίες, που πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να συμβάλουν στη λειτουργικότητα του χώρου.

Fotismos sto esoteriko katoikiasΟι τρεις βασικές κατηγορίες φωτισμού που πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους

– Η πρώτη, αφορά τον γενικό φωτισμό, ή αλλιώς τον φωτισμό περιβάλλοντος. Είναι εκείνος που αναλαμβάνει να δώσει μια πηγή φωτισμού, σαν αυτή του φυσικού φωτός. Συνήθως τοποθετείται στην οροφή ή στους τοίχους.

– Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τον φωτισμό εργασίας. Το διάβασμα, το μαγείρεμα, οι εργασίες γραφείου, χρειάζονται συγκεκριμένη πηγή φωτισμού που δεν μπορεί να καλύψει ο γενικός φωτισμός, γιατί δεν εστιάζει σε συγκεκριμένο σημείο.

– Ο φωτισμός έμφασης, αποτελεί την τρίτη κατηγορία και είναι εξίσου σημαντικός με τους προηγούμενους, γιατί είναι εκείνος που προσδίδει στο χώρο προσωπικότητα. Τονίζει τα σημαντικά στοιχεία του, όπως για παράδειγμα ένα γλυπτό, έναν πίνακα ζωγραφικής, ή την υφή ενός υλικού και γενικότερα συνεισφέρει αισθητικά.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την επιλογή φωτισμού στο εσωτερικό του σπιτιού

Ο φωτισμός για το εσωτερικό ενός κτιρίου, προϋποθέτει τη γνώση κάποιων παραγόντων που συμβάλλουν για το σωστό αποτέλεσμα. Οι παράγοντες αυτοί, έχουν να κάνουν με τις διαστάσεις του χώρου, το σχήμα του, τα υλικά των επιφανειών του και τη διάταξη των επίπλων. Η διάσταση του χώρου είναι σημαντικό στοιχείο που αφορά την φωτεινότητα του

Το σχήμα, ορθογώνιο, καμπύλο, στενόμακρο, κυκλικό, μπορεί να γίνει μια αφορμή για να τονιστούν κάποια αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι επιφάνειες, ανάλογα με το αν είναι επενδυμένες με κάποιο υλικό, ή απλά έχουν βαφτεί με χρώμα, επηρεάζουν σημαντικά την ένταση του φωτισμού. Η διάταξη των επίπλων, είτε αυτά είναι σταθερά είτε κινητά, δεν παύουν να είναι όγκοι που σκιάζουν σημεία του χώρου και χρειάζονται ιδιαίτερη επεξεργασία.

Interior Lighting

Σε όλους τους χώρους που αφορούν το εσωτερικό του σπιτιού, συχνά βλέπουμε να συνδυάζονται περισσότερες από μια κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.

Αναλόγως το στάδιο κατασκευής του κτίσματος θα πρέπει να σχεδιάσουμε (αν το κτίσμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο) ή να λάβουμε υπ’ όψιν μας και αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε (σε προχωρημένες κατασκευές) τις ηλεκτρολογικές παροχές.

Ζητήστε τη γνώμη των ειδικών τόσο για τη μελέτη φωτισμού, όσο και για την επιλογή των φωτιστικών σωμάτων, που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σ’ ένα όμορφο αισθητικά  αποτέλεσμα για το φωτισμό του σπιτιού σας.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Άννα Προκοπίου και το γραφείο APdesign Interior Architectural για την συγγραφή του άρθρου.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού γραφείου APdesign και να δείτε φωτογραφίες κατοικιών, πριν και μετά την ολοκλήρωση του έργου – της ανακαίνισης.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.