Image

Για να μη σας κακολογήσουν …


Mαρία καλημέρα είμαι μια ταλαιπωρημένη γεμάτη άγχος … και όταν διάβασα το άρθρο σου ταυτίστηκα. Θα ήθελα τη βοήθεια σου, φτιάχνω το σπίτι μου στο οποίο αυτή τη στιγμή βάζω τα χωρίσματα, προσπαθώ να βρω ένα σχέδιο για την κουζίνα. Συγκεκριμένα, η κουζίνα με το σαλόνι είναι ενιαία θα ήθελα έναν έξυπνο και πρακτικό τρόπο ώστε η κουζίνα να μην είναι εκτεθειμένη εντελώς σε αυτούς που κάθονται στο σαλόνι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φιλιά Ξανθή

Ξανθή μου,

πρέπει να ομολογήσω πως το καλύτερο για μένα, είναι η κουζίνα και το σαλόνι να είναι δύο ξεχωριστοί και αυτόνομοι χώροι. Η μόδα του ενιαίου χώρου έχει ξεπεραστεί, αλλά ήταν μία ανάγκη που γεννήθηκε από την έλλειψη χώρου στα καινούργια σπίτια. Οι κουζίνες για να φαίνονται μεγάλες μπαίνουν στο σαλόνι, συχνά χωρίς παράθυρο ή μπαλκονόπορτα. Προφανώς όμως και δε μπορούν οι οσμές της κουζίνας να φεύγουν από τη μπαλκονόπορτα του σαλονιού, χωρίς να μυρίσουν όλα τα έπιπλα και τα υφάσματα που συναντούν στο πέρασμά τους.

Θα προτιμούσα, πριν σου πω τη γνώμη μου, να ήξερα εάν η κουζίνα σου είναι μεγάλη ή μικρή, εάν ο ενιαίος χώρος είναι αναγκαίος λόγω έλλειψης χώρου ή είναι θέμα γούστου και προτιμάς εσύ να το κάνεις έτσι, εάν είναι τετράγωνη ή μακρόστενη και εάν έχει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα ή και τα δύο.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να σε απογοητεύσω γιατί εάν είναι επιλογή σου και αρέσει σε σένα τότε θα αρέσει σε όλους. Ξανασκέψου τις δικές σου ανάγκες λοιπόν …

Εγώ θα σου πρότεινα :

– εάν έχεις πάγκο – τραπέζι για χώρισμα κουζίνας – σαλονιού και έχεις και τραπεζαρία σε άλλο χώρο, να υπερυψώσεις αυτόν τον πάγκο και να βάλεις σκαμπό τύπου μπαρ και από τις δύο πλευρές. Πάνω από τον πάγκο αυτό, βάλε κρεμαστό από το ταβάνι ράφι, με σποτ που θα ρίχνουν φως όπου τα γυρνάς εσύ (εάν θέλεις στην κουζίνα, ή αν έχεις κόσμο στο σαλόνι, για να μη φαίνεται τόσο η κουζίνα). Στη μία άκρη του πάγκου βάλε μία όρθια θήκη για μπουκάλια και από πάνω, στο ράφι, κρέμασε ανάποδα ποτήρια. Το μάτι θα πέφτει πάνω στο μπαρ σου με αυτόν τον τρόπο και δε θα πηγαίνει στο εσωτερικό της κουζίνας.


– εάν έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις λίγο παραπάνω την κουζίνα σου με τα χωρίσματα που θα βάλεις, φτιάξε ένα μεγάλο παράθυρο που θα συνδέει την κουζίνα με το σαλόνι. Στην πλευρά της κουζίνας, θα μπορείς να εκμεταλλευθείς το χώρο κάτω από το παράθυρο, φτιάχνοντας ντουλάπια, πάγκο, ή βάζοντας τραπέζι. Από την πλευρά του σαλονιού, θα μπορείς κάτω από το παράθυρο να βάλεις την τραπεζαρία σου. Ανοίγοντας το παράθυρο θα μπορείς να σερβίρεις από εκεί απευθείας στην τραπεζαρία. Αναλόγως με τη διάταξη του σαλονιού, μπορείς να εκμεταλλευθείς με πολλούς τρόπους το χώρο αυτό. Το παράθυρο θα πρέπει όμως να είναι μεγάλο και να κλείνει, είτε με τζάμι εάν θέλεις απόλυτη απομόνωση και περιορισμό των οσμών, αλλά και κρατώντας φωτεινό όλο το χώρο, είτε με κουρτίνα της αρεσκείας σου, είτε με συρταρωτά πορτάκια. Στην τελευταία περίπτωση, εάν ταιριάζει στο χώρο σου, είναι καλή ιδέα το φυσητό γυαλί. Θα φαίνεται σα πίνακας όταν θα είναι κλειστά.

– εάν οι επιλογές αυτές νομίζεις πως σου κλείνουν το χώρο και θέλεις να μην υπάρχει καθόλου χώρισμα και ο χώρος να είναι ολοκληρωτικά και απόλυτα ενιαίος, μπορείς να εξετάσεις την περίπτωση της κατασκευής ενός μεγάλου ξύλινου παραβάν. Να έχει φύλλα που θα κλείνουν σαν φυσαρμόνικα , όσο εσύ χρειάζεσαι, χωρίς να σου πιάνουν χώρο. Το πρώτο φύλλο όμως θα πρέπει να είναι σταθερό (με άγκιστρα στον τοίχο ή το ταβάνι) για να είναι και ακίνδυνο. Την πλευρά προς το σαλόνι, θα μπορούσες να την εκμεταλλευθείς διακοσμητικά. Να ζωγραφίσεις κάτι, να βάλεις φωτογραφίες, ή να βάλεις υφάσματα που θα δένουν με τον υπόλοιπο χώρο. Είναι μία εύκολη κατασκευή που μπορείς να την κάνεις εσύ. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο εμπόριο. Τα παραβάν είναι ακριβά και μικρά στην αγορά.

 

-εάν τέλος, αυτό που θέλεις να υπάρχει για χώρισμα μεταξύ κουζίνας και σαλονιού, είναι ένα τραπέζι και τίποτε άλλο, τότε εκμεταλλεύσου το ταβάνι σου. Χώρισε το χώρο από το ταβάνι. Βάλε μία μεγάλη μπάρα, ξύλινη, inox, ή όποιο υλικό δένει με το χώρο σου, στο ταβάνι, από τη μία άκρη έως την άλλη, παράλληλα στην έκταση της κουζίνας και του σαλονιού, όπως θα ήταν ένας τοίχος εκεί. Κρέμασε φώτα και διακοσμητικά σε διάφορα μήκη πάνω από τραπέζι και υφάσματα στις άκρες, κοντά στους τοίχους. Το μάτι θα πέφτει εκεί και όχι στο εσωτερικό της κουζίνας. Μπορείς ακόμη να βάλεις ένα ξύλινο κουρτινόξυλο, ψηλά, από τον ένα τοίχο στον άλλο, εκεί που θα ήταν το χώρισμα της κουζίνας με το σαλόνι και να κρεμάσεις μία κουρτίνα. Θα την ανεβάζεις τις καθημερινές και θα την κατεβάζεις όταν θα έχεις κόσμο στο σαλόνι, μέχρι πάνω από το τραπέζι. Εκτός από τήν κουρτίνα που θα κρεμάσεις, ωραία θα ήταν να τυλίξεις χαλαρά και ένα ύφασμα, που θα κάνει αντίθεση το χρώμα του, από τη μία άκρη του κουρτινόξυλου έως την άλλη. Έτσι δε θα μοιάζει απλώς με ένα κουρτινόξυλο που η θέση του είναι πάνω από τη μπαλκονόπορτα.


Ελπίσω να σε έχω βοηθήσει. Αν θέλεις να μου πεις περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο σου και να σκεφτούμε κάτι άλλο, στη διάθεσή σου.

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 16 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.