Αρχική » Οργάνωση γάμου » Ρόλοι & Αρμοδιότητες » Κουμπάροι – Ζευγάρι: Σχέση ζωής
koubaroi_sxesi_zois

Κουμπάροι – Ζευγάρι: Σχέση ζωής

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ζευγαριού και των κουμπάρων του, θα πρέπει να είναι μοναδική. Γι’ αυτό και η απόφαση για το ποιος θα είναι κουμπάρος στον γάμο μας και αντίστοιχα ποιο ζευγάρι θα παντρέψω και θα γίνω κουμπάρος τους, είναι σημαντική και άμεσα συνδεδεμένη και με τις δύο πλευρές. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι κοντά, να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ξέρουν ότι όποτε χρειαστεί, ο ένας θα είναι δίπλα στον άλλο. Με τον κουμπάρο πρέπει να νιώθεις άνετα, γιατί είναι και ο άνθρωπος που προστατεύει τον γάμο του ζευγαριού και τους βοηθά με τη συμβουλή του σε κάθε δύσκολη στιγμή. Γι’ αυτό η επιλογή του δεν πρέπει να γίνεται με βάση την οικονομική του κατάσταση ή με το σκεπτικό να προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια για τον γάμο.

Και το τονίζουμε αυτό, επειδή πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ ζευγαριών και των κουμπάρων τους, ξεκινούν από τα οικονομικά. Δεν θα πρέπει το οικονομικό σκέλος να φέρει σε δύσκολη θέση κανένα, ούτε τους μελλόνυμφους, ούτε και τους κουμπάρους. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, καλό είναι να συζητηθεί ανοιχτά από την αρχή το κόστος που έχει την ευχέρεια να καλύψει ένας κουμπάρος, για τις ανάγκες του μυστηρίου.Για να αποφεύγονται επίσης παρεξηγήσεις, πρέπει να ξέρουν και οι δύο πλευρές τι οφείλουν να κάνουν και πώς να φερθούν. Ένας κουμπάρος πρέπει να νιώθει τιμή που ένα ζευγάρι του πρότεινε να το παντρέψει και ένα ζευγάρι δεν πρέπει να απαιτεί τίποτα από τον κουμπάρο του, γιατί είναι ο άνθρωπος που τους κάνει αντίστοιχα την τιμή να τους παντρέψει.

O κουμπάρος οφείλει να αγοράσει τις λαμπάδες, τα στέφανα και ένα μπουκάλι ανάμα (μαυροδάφνη) και αν οι λαμπάδες χρειάζονται στολισμό, αναλαμβάνει να τις στολίσει. Επειδή είναι και καλεσμένος στον γάμο, θα πρέπει να προσφέρει και …

…ένα δώρο στο ζευγάρι και να πληρώσει τα έξοδα της εκκλησίας για τη μέρα του γάμου. Οτιδήποτε άλλο είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το προσφέρει, εφόσον επιθυμεί και δύναται οικονομικά, οπότε το ζευγάρι πρέπει να προσεκτικό σε ότι περιμένει ότι θα του προσφέρει ο κουμπάρος του.

Ο δίσκος για τα κουφέτα, η καράφα και το ποτήρι, είναι προαιρετικά αντικείμενα, καθώς είναι ιερά σκεύη και υπάρχουν γι’ αυτό τον λόγο σε κάθε εκκλησία. Επίσης ο στολισμός της εκκλησίας δεν είναι υποχρέωση του κουμπάρου. Μπορεί όμως αν θέλει να προσφέρει όλο το στολισμό της εκκλησίας ή μέρος του, αντί για άλλο δώρο στο ζευγάρι.

Επίσης μπορεί να προμηθευτεί τα είδη γάμου, από όποιο κατάστημα θέλει και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη σας. Συνηθίζεται όμως να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού και του κουμπάρου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε για να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση λόγω χρημάτων ή άλλων λεπτών ζητημάτων.

Αν ο κουμπάρος σας δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε περισσότερο από τις συμβατικές του υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει να απογοητεύεστε. Σημασία έχει να είστε κοντά και μπορείτε να συνεννοείστε ως άνθρωποι. Αν γίνεται κουμπάρος συνειδητά και εσείς από την πλευρά σας ξέρετε ότι κάνατε καλή επιλογή – γιατί πάνω απ’ όλα είναι η σχέση που έχετε μαζί του – τότε είναι βέβαιο ότι δεν κάνει κάτι παραπάνω γιατί δεν μπορεί και όχι γιατί δεν θέλει.

Τέλος, για τον κουμπάρο σας θα πρέπει να υπολογίσετε κάποια extra προσκλητήρια για να καλέσει στον γάμο τους δικούς του ανθρώπους, την οικογένειά του τουλάχιστον, αλλά και μερικά άτομα από την πλευρά του που θα έρθουν και στη δεξίωση. Τα κόστη σε αυτή την περίπτωση είναι δικά σας, αλλά δίνετε εσείς τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να προσκαλέσει στη δεξίωση. Για παράδειγμα υπολογίζετε 10-20 άτομα. Μην παραλείψετε να κάνετε κάτι τέτοιο, γιατί θα ήταν πολύ προσβλητικό να είναι ο κουμπάρος ενός γάμου και να μην έχει κοντά την οικογένειά του.

Δεν πρέπει επίσης να αφήσετε για την τελευταία στιγμή το δώρο που πρέπει να κάνετε στον κουμπάρο σας, για να τον ευχαριστήσετε για την τιμή που σας κάνει. 

Τέλος η κουμπάρα, θα πρέπει να προσέξει πολύ την εμφάνισή της, ώστε να μην κλέβει την παράσταση από τη νύφη. Γι’ αυτό και πρέπει να επιδιώξει να έχει μια άποψη για το στυλ του νυφικού και του χτενίσματος της νύφης. Έχουν υπάρξει γάμοι που η κουμπάρα είχε εμφάνιση «υπερπαραγωγή» και η νύφη ήταν απλή και λιτή στο σύνολό της. Επίσης θα πρέπει να προσέχει την συμπεριφορά της, γιατί επίσης έχουν τύχει γάμοι, στους οποίους για παράδειγμα αντί να χορέψει η νύφη με τον γαμπρό τον πρώτο χορό, χόρεψε η κουμπάρα με τον αρραβωνιαστικό της!

Επιλέξτε λοιπόν ως κουμπάρο σας έναν άνθρωπο που θα έχετε μαζί του μια σχέση ζωής με όλη τη σημασία και όχι έναν άνθρωπο που θα πληρώσει – πέρα από όσα υποχρεούται – και τον στολισμό της εκκλησίας. Αν τα κριτήριά σας είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα τόσο στην προετοιμασία όσο και την ημέρα του γάμου σας.

Για το www.teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.