κουμπάρος koumpara kai zevgari, mia sxesi zois

Ζευγάρι – κουμπάρος : Σχέση ζωής

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ζευγαριού και των κουμπάρων του είναι μοναδική. Γι’ αυτό και η απόφαση για το ποιος θα είναι κουμπάρος στον γάμο μας είναι σημαντική. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η απόφαση το ποιο ζευγάρι θα παντρέψω και θα γίνω κουμπάρος τους. Μάλιστα, οι αποφάσεις αυτές, αν και λαμβάνονται από τη μια πλευρά η καθεμιά, συνδέονται άμεσα και με τις δύο.

Υπάρχουν σωστά και λάθος κριτήρια για να διαλέξετε κουμπάρο

Ζευγάρι και κουμπάροι, λοιπόν, θα πρέπει να είναι κοντά, να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Να ξέρουν ότι όποτε χρειαστεί, ο ένας θα είναι δίπλα στον άλλο. Με τον κουμπάρο πρέπει να νιώθεις άνετα, γιατί ανάμεσα σε άλλα είναι και ο άνθρωπος που προστατεύει τον γάμο του ζευγαριού. Που τους βοηθά με τη συμβουλή και τη στήριξή του σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Γι’ αυτό η επιλογή του δεν πρέπει να γίνεται με βάση την οικονομική του κατάσταση. Ούτε και με το σκεπτικό να προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια για τον γάμο. Και το τονίζουμε αυτό, επειδή πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ ζευγαριών και των κουμπάρων τους, ξεκινούν από τα οικονομικά. Δεν θα πρέπει το οικονομικό σκέλος να φέρει σε δύσκολη θέση κανένα. Ούτε τους μελλόνυμφους, ούτε και τους κουμπάρους.

Πώς να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις ο κουμπάρος και το ζευγάρι

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, καλό είναι να συζητηθεί ανοιχτά από την αρχή το κόστος που έχει την ευχέρεια να καλύψει ένας κουμπάρος. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι σε ποιο σημείο “συναντώνται”. Έτσι, ούτε το ζευγάρι θα κοιτάζει πιο ψηλά από αυτό το σημείο, ούτε και οι κουμπάροι θα είναι εκτός πραγματικότητας με ένα ποσό που δεν καλύπτει βασικές υποχρεώσεις.

Για να αποφεύγονται επίσης παρεξηγήσεις, καλό είναι να ξέρουν και οι δύο πλευρές τι οφείλουν να κάνουν και πώς να φερθούν.

Ένας κουμπάρος, λοιπόν, νιώθει τιμή που ένα ζευγάρι του πρότεινε να το παντρέψει. Και ένα ζευγάρι δεν είναι σε θέση να απαιτεί οτιδήποτε από τον κουμπάρο του. Γιατί είναι ο άνθρωπος που τους κάνει αντίστοιχα την τιμή να τους παντρέψει.

Τυπικές υποχρεώσεις ενός κουμπάρου

O κουμπάρος οφείλει να αγοράσει τις λαμπάδες, τα στέφανα και ένα μπουκάλι ανάμα (μαυροδάφνη). Αν οι λαμπάδες χρειάζονται στολισμό, αναλαμβάνει να τις στολίσει. Επειδή είναι και καλεσμένος στον γάμο, θα πρέπει να προσφέρει και ένα δώρο στο ζευγάρι. Και να πληρώσει τα έξοδα της εκκλησίας για τη μέρα του γάμου.

Οτιδήποτε άλλο είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το προσφέρει, εφόσον επιθυμεί και δύναται οικονομικά. Οπότε, το ζευγάρι πρέπει να είναι προσεκτικό σε ό,τι περιμένει ότι θα του προσφέρει ο κουμπάρος του.

Προαιρετικές παροχές του κουμπάρου για τον γάμο

Ο δίσκος για τα κουφέτα, η καράφα και το ποτήρι είναι προαιρετικά αντικείμενα, καθώς είναι ιερά σκεύη και υπάρχουν γι’ αυτό τον λόγο σε κάθε εκκλησία. Επίσης, ο στολισμός της εκκλησίας δεν είναι υποχρέωση του κουμπάρου. Μπορεί, όμως, αν θέλει να προσφέρει όλο το στολισμό της εκκλησίας ή μέρος του, αντί για άλλο δώρο στο ζευγάρι.

Επίσης, μπορεί να προμηθευτεί τα είδη γάμου, από όποιο κατάστημα θέλει και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του ζευγαριού. Συνηθίζεται, όμως, να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού και του κουμπάρου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε, ώστε να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση, λόγω χρημάτων ή άλλων λεπτών ζητημάτων.

Αν ο κουμπάρος σας δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε περισσότερο από τις συμβατικές του υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει να απογοητεύεστε. Σημασία έχει να είστε κοντά και να μπορείτε να συνεννοείστε ως άνθρωποι. Αν γίνεται κουμπάρος συνειδητά και εσείς ξέρετε ότι επιλέξατε σωστά, τότε είναι βέβαιο πως αν δεν κάνει κάτι παραπάνω, αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί. Και όχι γιατί δεν θέλει.

Ειδικά οι κουμπάρες έχουν ένα “χρέος” παραπάνω

Η κουμπάρα θα πρέπει να προσέξει πολύ την εμφάνισή της, ώστε να μην κλέβει την παράσταση από τη νύφη. Γι’ αυτό και πρέπει να επιδιώξει να έχει μια “εικόνα” για το στυλ του νυφικού και του χτενίσματος της νύφης. Έχουν υπάρξει γάμοι που η κουμπάρα είχε εμφάνιση «υπερπαραγωγή» και η νύφη ήταν απλή και λιτή στο σύνολό της. Επίσης, θα πρέπει να προσέχει την συμπεριφορά της, γιατί έχουν υπάρξει γάμοι που η κουμπάρα επιδείκνυε τον εαυτό της εις βάρος του ζευγαριού.  Για παράδειγμα, αντί να χορέψει η νύφη με τον γαμπρό τον πρώτο χορό, χόρεψε η κουμπάρα με τον αρραβωνιαστικό της!

Ο κουμπάρος σας και τι να έχετε υπόψη για τις δικές σας υποχρεώσεις απέναντί του

Για τον κουμπάρο σας θα πρέπει να υπολογίσετε κάποια extra προσκλητήρια για να καλέσει στον γάμο τους δικούς του ανθρώπους. Δηλαδή, την οικογένειά του τουλάχιστον, αλλά και μερικά άτομα από την πλευρά του που θα έρθουν και στη δεξίωση. Τα κόστη σε αυτή την περίπτωση είναι δικά σας, αλλά δίνετε εσείς τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να προσκαλέσει στη δεξίωση. Για παράδειγμα, υπολογίζετε 10-20 άτομα. Δηλαδή 1 ή 2 τραπέζια των 1ο ατόμων. Μην παραλείψετε να κάνετε κάτι τέτοιο, γιατί θα ήταν πολύ προσβλητικό να είναι ο κουμπάρος ενός γάμου και να μην έχει κοντά την οικογένειά του.

Δεν πρέπει επίσης να αφήσετε για την τελευταία στιγμή το δώρο που πρέπει να κάνετε στον κουμπάρο σας. Με αυτό θα τον ευχαριστήσετε για την τιμή που σας κάνει.

Επιλέξτε λοιπόν ως κουμπάρο σας έναν άνθρωπο που θα έχετε μαζί του μια σχέση ζωής με όλη τη σημασία της. Όχι απλά έναν άνθρωπο που θα πληρώσει – πέρα από όσα υποχρεούται – και τον στολισμό της εκκλησίας. Αν τα κριτήριά σας είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου, όλα θα πάνε καλά. Τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε στην προετοιμασία είτε και την ημέρα του γάμου σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για το τι πληρώνει ο κουμπάρος.

Photo by Samantha Gades on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.