Image

Κρεατότουρτα με στάκα

Τι θα λεγάτε για άλλη μια παραδοσιακή συνταγή, που προέρχεται από την εξαιρετική κουζίνα της Κρήτης; Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο στην ανεύρεση κάποιων σημαντικών συστατικών, αλλά σας εγγυούμαστε ότι, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.

Μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης και να προμηθευτείτε όλα σας τα υλικά, χωρίς να κουραστείτε άσκοπα σε κάποιο μεγάλο πολυκατάστημα τροφίμων.

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 30 γραμ. μαγιά μπύρας
  • 1 κρασοπότηρο γάλα
  • 2 αυγά
  • ζωμό από το κρέας (2 φλιτζάνες)
  • 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό κρέας ψαχνό ( αρνί ή κατσίκι )
  • 1 κιλό μυζήθρα μαλάκα
  • 3 κουταλιές στάκα
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 λεμόνι.

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια. Του βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και το αφήνουμε σ’ ένα τρυπητό για μια ώρα. Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζuμώνουμε. Δεν χρησιμοποιούμε νερό αλλά λίγο ζωμό κρέατος. Ανοίγουμε 2 φύλλα μισό εκατοστό στο πάχος. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε το ένα τρίτο της μυζήθρας, αφήνοντας περιθώριο 2 δάχτυλα από το ζυμάρι. Από πάνω βάζουμε το μισό κρέας, συνεχίζουμε με ένα τρίτο της μυζήθρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα. Στο τέλος απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζοντάς τις με τα δάχτυλα για να κλείσει καλά.

Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανό φούρνο για περίπου 2 ώρες.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.