Image

Λεπτά ζητήματα

Ο γάμος είναι ένα γεγονός, που αμέσως μετά την ανακοίνωση του από τους μελλόνυμφους, περνά σαν οδοστρωτήρας από το μυαλό όλων των άμεσων και μη ανθρώπων γύρω σας. Στην προσπάθεια τους να συμμετέχουν στην χαρά σας και να «βοηθήσουν» εσάς, ώστε όλα να γίνουν υπέροχα , ξεχνούν ορισμένες φορές τους ίδιους τούς ενδιαφερόμενους, δηλαδή εσάς, και μπαίνουν σε περισσότερο αδιάκριτα ζητήματα ή θέματα που δεν τους αφορούν. Έτσι τις περισσότερες φορές καθυστερούν κάποιες εργασίες ή δημιουργούν αρνητική διάθεση απέναντι σας και άθελα τους δεν συμβαδίζουν με αυτά που εσείς έχετε ονειρευτεί για την μεγάλη ημέρα.

 

Πως θα σας φαίνονταν εάν δηλαδή η οικογένεια του μέλλοντα συζύγου σας εκνεύριζε τρομερά; Τι θα γινόταν εάν από αναγγελία του γάμου σας βομβάρδιζαν με απαιτήσεις για προσκλήσεις τρίτων ξαδέρφων, μαζί με τα παιδιά τους στην δεξίωση; Σίγουρα θα σας εκνεύριζαν τόσο που θα λεγάτε ότι θα προτιμούσατε την αναβολή του γάμου! Υπάρχει κάποιος τρόπος για να περάσει κανείς αυτόν τον σκόπελο;

Καλός ή κακός η οικογένεια του μέλλον συζύγου σας ανήκει μέσα στο πακέτο. Επίσης δεν είναι καλό να τα «σπάσετε» με τα νέα μέλη που μπαίνουν στην νέα οικογένεια σας. Η διπλωματία είναι η απάντηση στο πρόβλημα σας. Δείτε ποιοι είναι αυτοί που σας δημιουργούν το πρόβλημα. Αξίζει τον κόπο να ακολουθείτε πάντα την κακή πλευρά  της μακρινής θείας του ή απλά θέλετε να έχετε το παιδί της να είναι άλλος ένας τυπικός καλεσμένος στον γάμο σας; Εάν δεν θέλετε να κλείσετε τους διαύλους επικοινωνίας τελείως, ταχυδρομήστε απλά την πρόσκληση.

Για τα πιο ασήμαντα αιτήματα, μια ευγενική  και αληθινή απάντηση είναι το καλύτερο. Όταν ο πολύ μακρινός ξάδερφος εμφανιστεί(μέσο τηλεφώνου ή email) από το πουθενά, απλά πείτε: «Συγνώμη, αλλά ξέρετε, με τα έξοδα που έχει ένας γάμος είναι αδύνατον να καλέσεις όλους όσους θα ήθελες πραγματικά!».  

Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά τι άλλο πραγματικά μπορείτε να πείτε; Εάν βέβαια έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσετε έναν μεγάλο «εχθρό», ζητήστε από το ταίρι σας την βοήθεια του. ʼλλωστε αυτός γνωρίζει καλύτερα τους συγγενείς του και τι να πει στον καθέναν. Εάν μπορείτε να εξηγήσετε την κατάσταση σε αυτόν με όμορφο τρόπο(π.χ. ‘έχω ανάγκη από την βοήθεια σου’ και όχι ‘είμαι έτοιμη να σπάσω στο ξύλο την αδερφή σου!’) σίγουρα θα τον πάρετε σύμμαχο σας. Πάνω από όλα είναι ο αρραβωνιαστικός σας!

 

Τι θα κάνατε εάν η αδερφή σας ήταν πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία από εσάς και γενικότερα ποτέ δεν είχατε πολύ καλές σχέσεις; Θα ήσασταν υποχρεωμένες να την καλέσετε στο γάμο;

Αυτού του είδους τα οικογενειακά ζητήματα είναι και τα δυσκολότερα. Η ουσία είναι όμως η εξής: Εάν προσκαλώντας την πρόκειται να σας δημιουργήσει κακή διάθεση στην ημέρα του γάμου σας, τότε να το αποφύγετε. Από την άλλη πλευρά εάν η παρουσία της δεν επηρεάζει εσάς, το ότι δεν θα παραβρεθεί στον γάμο σας ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, οπότε και προσκαλέστε την. Θυμηθείτε, επειδή την καλείτε , δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα παραβρεθεί κιόλας. Αν και δεν θα πρέπει να το βλέπετε σαν υποχρέωση, πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά. Μπορείτε επίσης να μοιράσετε τις σκέψεις σας και με τους γονείς σας, για να δείτε τι σκέπτονται και οι ίδιοι. Τελικά όμως μόνο εσείς θα πρέπει να δώσετε την τελική απάντηση.

 

Πως θα απαντούσατε εάν βρισκόσασταν σε ένα πολύ σφιχτό προϋπολογισμό για την δεξίωση του γάμου σας και έχετε αρκετές περιπτώσεις καλεσμένων που είναι μόνοι τους. Θα τους επιτρέψετε να φέρουν μαζί τους και άλλα άτομα ώστε μα μην αισθάνονται μόνοι; Αυτός ο προβληματισμός έχει πολύ μακρά παράδοση. Είναι πολύ όμορφο να δίνει το περιθώριο σε οποίον καλεσμένο επιθυμεί να φέρει κάποιο άτομο επιπλέον  που θα το συνοδεύει. Τι κάνετε όμως όταν το πουγκί σας είναι περιορισμένο; Θα πρέπει να εξετάσετε αυτό το θέμα κατά περίπτωση. Εάν έχετε ανύπαντρους καλεσμένους με μακροχρόνιες σχέσεις θα πρέπει να τους θεωρήσετε ως ζευγάρια, ακόμα και εάν δεν έχουν δεσμευτεί επίσημα. Για τους υπολοίπους καλέστε τους κοντινότερους και τους περισσότερο αγαπημένους, χωρίς το ταίρι τους. Εάν οποιοσδήποτε παραπονεθεί είναι προτιμότερο να τους εξηγήσετε ότι τους θέλετε να είναι μαζί σας εκείνη την ημέρα, αλλά ότι δεν έχετε την δυνατότητα να αντέξετε επιπλέον άτομα. Επιπλέον προσέξτε την διάταξη των καθισμάτων. Βάλτε τους να καθίσουν ανάμεσα και σε άλλους «ελευθέρους» καλεσμένους, ώστε να μην βρεθούν ανάμεσα σε ερωτευμένα ζευγαράκια, διότι θα αισθανθούν άσχημα. Ποιος ξέρει, μπορεί στον γάμο σας κάποιος/α να βρει το ταίρι του!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.