Οι γονείς του ζευγαριού και ο ρόλος τους στον γάμο

Ο ρόλος των γονέων στην οργάνωση του γάμου

Από τη στιγμή που ανακοινώνετε τα ευχάριστα νέα για τον επικείμενο γάμο, η ατμόσφαιρα είναι συγκινησιακά φορτισμένη. Ένα ευχάριστο γεγονός, ένας γάμος πλησιάζει. Φυσικά, οι μελλόνυμφοι έχουν τον πρώτο λόγο και αποφασίζουν για τις προετοιμασίες. Όμως και οι γονείς κατακλύζονται από τεράστιο άγχος και έντονη επιθυμία να προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Ακολουθώντας το ένστικτό σας και καλλιεργώντας διάθεση συνεργασίας, μπορείτε να προχωρήσετε στις ετοιμασίες, εντείνοντας τη χαρά της αναμονής του γάμου στην οικογένεια.

Οι χαρές των γονέων είναι μυστικές
Το ίδιο συμβαίνει και με τις θλίψεις και τους φόβους τους

 - Francis Bacon

Πώς συμμετέχουν οι οικογένειες του ζευγαριού στα έξοδα του γάμου

Το πώς και πόσο συμμετέχουν οι οικογένειες του ζευγαριού στα έξοδα του γάμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι παραδόσεις είναι ένας από αυτούς. Τι συνηθίζεται να γίνεται στα μέρη από όπου κατάγονται ο γαμπρός και η νύφη; Ποια έξοδα αναλαμβάνει κάθε οικογένεια, παραδοσιακά;

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι επιθυμίες των οικογενειών, ανεξάρτητα από το τι επιτάσσουν οι παραδόσεις. Θα μπορούσε, δηλαδή, μια οικογένεια να επιθυμεί να συνεισφέρει σε κάποιο πεδίο που δεν είναι δική της υποχρέωση, βάσει παραδόσεων.

Ο οικονομικός παράγοντας είναι, επίσης, κρίσιμος σε ό, τι σχετίζεται με τη συμμετοχή των γονιών στον γάμο των παιδιών τους. Πόσο μπορούν να συνεισφέρουν; Μέχρι ποιο ύψος ποσού; Μήπως έχουν γνωριμίες που θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν προς όφελος των παιδιών τους; Πώς θα τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των δύο οικογενειών;

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, η συμμετοχή των γονιών μπορεί να περιοριστεί στις ευλογίες και στις ευχές τους, όταν είναι αδύνατο να συνεισφέρουν οικονομικά. Μπορεί, όμως, να επεκταθεί πολύ περισσότερο μέχρι τον προγραμματισμό και την οικονομική βοήθεια και στήριξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένουν ως πιο σημαντικά η επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ των μελλοντικών οικογενειακών μελών.

Ποιες είναι οι συνήθεις αρμοδιότητες των γονιών

Η μητέρα της νύφης και η μητέρα του γαμπρού

Παραδοσιακά, η μητέρα της νύφης είναι δίπλα της σε ρόλο συμβούλου. Τη βοηθά στην επιλογή του ύφους και της ατμόσφαιρας που θα αποπνέει ο γάμος. Αυτό περιλαμβάνει τα πιθανά σχέδια του νυφικού, το πώς θα ντυθούν οι γυναίκες της οικογένειας, τη λίστα των καλεσμένων από την πλευρά της νύφης. Η νύφη και η μητέρα της ανακοινώνουν από κοινού ορισμένα νέα ή προσκαλούν συγγενείς και φίλους σε pre-wedding events.

Η μητέρα και η νύφη, επίσης, αποφασίζουν συχνά ορισμένες λεπτομέρειες για το μενού της δεξίωσης. Οι μπομπονιέρες, τα γλυκά και τα χτενίσματα για τη μέρα του γάμου, είναι επίσης πεδία στα οποία εμπλέκεται η μητέρα της νύφης.

Η μητέρα του γαμπρού συμμετέχει σε όλα τα παραπάνω, εφόσον η νύφη της το θέλει. Παραδοσιακά, είναι εκείνη που πληρώνει για τα νυφικά παπούτσια και το νυφικό φόρεμα. Μαζί με τη νύφη, αποφασίζουν για την εμφάνιση των γυναικών από την πλευρά του γαμπρού και το ύφος που θα ακολουθεί. Στηρίζει τον γιο της με τις συμβουλές της και συμβάλλει στη δημιουργία της λίστας καλεσμένων από την πλευρά του γαμπρού. Τέλος, μοιράζεται τη γνώμη της σε ό, τι της ζητηθεί σε σχέση με το μενού της δεξίωσης.

Ο πατέρας της νύφης και ο πατέρας του γαμπρού

Ο πατέρας της νύφης απολαμβάνει τη μεγάλη στιγμή, που γεμάτος υπερηφάνεια και συγκίνηση, περπατάει μαζί με την κόρη του για να την παραδώσει στον γαμπρό. Σε εκείνον αναλογεί κατά παράδοση το κόστος της δεξίωσης, όμως στην πράξη τα πράγματα έχουν αλλάξει σχεδόν πλήρως. Πάντως, αν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει, θα είναι αξιέπαινος στην περίπτωση που επιτρέψει στο ζευγάρι να οργανώσει το γάμο του όπως έχει ονειρευτεί.

Ο πατέρας του γαμπρού καλύπτει μια σειρά άλλων εξόδων για το σπίτι του ζευγαριού, ενώ οι οικογένειες μοιράζονται από κοινού έξοδα όπως τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες.

Τι ισχύει στην πράξη

Τα παραπάνω ισχύουν κατά παράδοση. Στην πράξη, όλα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά και κάθε ζευγάρι να κάνει τις δικές του επιλογές. Οι οικογένειες συχνά μοιράζονται το κόστος της δεξίωσης σε αναλογία των καλεσμένων κάθε οικογένειας. Τα ζευγάρια καλύπτουν τα έξοδα, χωρίς την οικονομική βοήθεια των γονιών τους. Οι γονείς δωρίζουν ένα ποσό στα παιδιά τους και εκείνα το διαχειρίζονται όπως κρίνουν ότι είναι καλύτερο. Κάθε περίπτωση διαφέρει.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να συναντηθούν, μετά την απόφαση των παιδιών να παντρευτούν και να μοιράσουν αρμοδιότητες. Έτσι, θα αποφύγουν στενάχωρες και δυσάρεστες καταστάσεις και όλα θα κυλήσουν ομαλά και με συντονισμό.

Οι γονείς, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας και την έμπειρη ματιά τους, μπορούν να δείξουν στο ζευγάρι πώς να αποφύγει τις συχνότερες παγίδες γύρω από τον γάμο. Να αποφύγουν, για παράδειγμα ένα ελάττωμα στη ραφή του νυφικού. Λουλούδια που θα μοιάζουν μαραμένα. Το άγχος της γαμήλιας ημέρας που δεν θα τους αφήσει να την απολαύσουν.

Με αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν τον έγγαμο βίο τους με ευχάριστες αναμνήσεις. Χωρίς να τους επιβάλλουν τις απόψεις και τις επιθυμίες τους. Στηρίζοντας τις αποφάσεις και υπηρετώντας τις επιθυμίες του ζευγαριού.

Photo by Chip Vincent on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.