Οι εννέα μήνες του μωρού σας

Οι εννέα μήνες του μωρού σας

Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα η πιο ευτυχισμένη περίοδος μιας γυναίκας, ακόμη και αν έρθει σε στιγμή που δεν το περιμένατε ή δεν το επιδιώκατε. Λίγο πριν ή και μετά το γάμο είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το πιο χαρμόσυνο νέο τόσο για τους μέλλοντες γονείς όσο και για τους μέλλοντες παππούδες. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε με ένα περιεκτικό τρόπο τα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, για να ξέρετε τι να περιμένετε κάθε μήνα κύησης που διανύετε, αναλύοντάς τον στις αντίστοιχες εβδομάδες. Το ότι μετράμε την κύηση σε εβδομάδες είναι το πρώτο πράγμα που θα σας μάθει ο γιατρός, όπως επίσης ότι ολοκληρώνεται σε 40 εβδομάδες αρχίζοντας να μετράμε από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου.

1-5 Εβδομάδες

Το έμβρυο είναι μια μικρή κουκίδα κι εσείς ίσως να έχετε τις πρώτες υποψίες μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης μετά τις 4 εβδομάδες. Το μικρό κόμμα με το οποίο μοιάζει το έμβρυο είναι η βάση απ όπου θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται τα όργανά του και οι λειτουργίες του. Αρχίζουν να σχηματίζονται ο σκελετός, τα χεράκια και η μυτούλα και τα ματάκια του. Η καρδιά είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη φάση και πολύ σύντομα θα αρχίσει να χτυπά.

6-9 Εβδομάδες

Το κεφαλάκι του αρχίζει να σχηματίζεται, καθώς και το πρόσωπό του.  Το παχύ έντερο, τα δαχτυλάκια του στα χέρια και τα πόδια, η ουροδόχος κύστη ενώ αρχίζουν να σχηματίζονται και τα γεννητικά του όργανα που ακόμη βέβαια δεν είναι εμφανή σε εσάς και το γιατρό σας. Η καρδούλα του, χωρίζεται σε τέσσερα διαμερίσματα-κοιλότητες και αρχίζει να χτυπά στο τέλος της 6ης ή στην 7η εβδομάδα. Θα την ακούσετε να χτυπά δυνατά και γρήγορα στο προγραμματισμένο υπερηχογράφημα και θα δείτε πως θα χτυπάει και η δική σας. Προς το τέλος του μήνα το μωρό σας θα έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά.

10-13 Εβδομάδες

Η ανάπτυξη των οργάνων συνεχίζεται σταδιακά, διανύετε το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όπου γίνονται ταχύτατα πάρα πολλές διεργασίες στο μωρό και στο σώμα σας και αποτελεί μια αρκετά κρίσιμη και εξαιρετικά σημαντική περίοδο. Στον υπέρηχο αυτού του μήνα θα δείτε πως το κεφαλάκι του είναι μεγάλο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του, ενώ τα μάτια του απέχουν αρκετά ακόμη μεταξύ τους. Η καρδιά του χτυπά πολύ γρήγορα μπορεί και ως 180 φορές το λεπτό, ενώ αυτό εξαρτάται και από το φύλλο του μωρού. Στο κεφάλι του μπορείτε να διακρίνετε πολύ μικρά αυτάκια, μύτη, χείλη κι ένα μέτωπο που προεξέχει αρκετά. Τα δάχτυλά του είναι ενωμένα μεταξύ τους και τα νύχια αρχίζουν να δημιουργούνται. Τα ζωτικά όργανά του, όπως το στομάχι, το συκώτι, τα νεφρά, αλλά και η σπονδυλική στήλη αναπτύσσονται ταχύτατα. Το μωρό αρχίζει ήδη να κινείτε μέσα στον αμνιακό σάκο, μόνο που εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε ακόμη, ενώ έχει μήκος περίπου 7 εκατοστά.

14-17 Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει σχηματιστεί πλέον κι έχουν δημιουργηθεί τα όργανά του, ο σκελετός του και τα χαρακτηριστικά του. Η ανάπτυξή τους συνεχίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά το δερματάκι του είναι ακόμη μια διάφανη μεμβράνη. Οι κινήσεις του είναι πλέον περισσότερες κι επειδή έχει μεγαλώσει αρκετά, είναι περίπου 13 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια, αρχίζετε να το νιώθετε και αυτό σας γεμίζει χαρά και σιγουριά ότι όλα πάνε καλά. Από αυτή τη στιγμή και μετά μέχρι και τη γέννησή του θα είναι η παρέα σας που θα δίνει καθημερινά το παρόν χωρίς να σκέφτεται τι ώρα είναι. Ήδη ξεκινά τις πρόβες του για τον θηλασμό που θα το θρέψει μόλις γεννηθεί, θηλάζοντας τον αντίχειρά του. Αρχίζει να διακρίνει το φως, αν και τα βλέφαρά του είναι κλειστά και αρχίζει να ακούει.

18-21 Εβδομάδες

Τώρα είστε πια σίγουρη ότι αυτό που νιώθετε δεν μπορεί να είναι τα έντερά σας, αλλά το μωρό σας που όσο περνάει ο καιρός ζωηρεύει περισσότερο. Η δική σας κίνηση πιστεύεται ότι το νανουρίζει κι έτσι συνήθως κινείται περισσότερο όταν εσείς είστε ήρεμη και ξεκουράζεστε. Φτάνει περίπου τα 27 εκατοστά σε μήκος και ένα χνούδι καλύπτει το σώμα του. Εσείς πλέον αρχίζετε να φαίνεστε ότι είστε έγκυος, καθώς το αμνιακό υγρό αυξάνεται αρκετά. Τα όργανα του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν, ενώ μερικά από αυτό βρίσκονται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης. Είναι πιθανό στο υπερηχογράφημα να διαπιστώσετε και το φύλλο του παιδιού. Λεπτομέρειες όπως είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα δοντάκια που σχηματίζονται μέσα στα ούλα, η γεύση είναι πια πραγματικότητα για το παιδί σας.

22-26 Εβδομάδες

Το μωρό σας ακούει πλέον πολύ καλύτερα και μάλιστα στον 6ο μήνα που διανύετε ανοίγει τα μάτια του και αντικρίζει το περιβάλλον που το φιλοξενεί. Τώρα αρχίζει να μαθαίνει τη φωνή σας αλλά και να αναστατώνεται από δυνατούς ή απότομους θορύβους, γι αυτό καλό είναι να αποφεύγεται ταινίες περιπέτειας στο cinema και τις διαφημίσεις που προηγούνται μιας προβολής. Το μωρό ακούει έντονους ήχους και από το σώμα σας και τις λειτουργίες του, ακούει για παράδειγμα την κυκλοφορία του αίματός σας και γενικά οι ήχοι είναι πολύ έντονοι λόγω του υγρού μέσα στο οποίο βρίσκεται. Η σχέση γίνεται διαδραστική, μπορεί να σας απαντήσει με ένα χτύπημα στην κοιλιά αν εσείς προηγούμενα την έχετε πιέσει σε σημείο που να το καταλάβει. Συχνά το πιάνει λόξιγκας, κάτι που θα συνεχιστεί έντονα μέχρι και τον 3ο μήνα μετά τη γέννα, ή βήχας, αν και οι πνεύμονές του είναι το λιγότερο αναπτυγμένο όργανο λόγω του αμνιακού υγρού με το οποίο είναι γεμάτοι. Θα αδειάσουν μόλις το μωρό σας γεννηθεί, με τη βοήθεια της μαίας που το παραλαμβάνει για τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζεται και η καρδιά του χτυπάει λίγο πιο αργά με παλμούς ως 140 το λεπτό. Το μήκος του φτάνει τα 34 εκατοστά περίπου.

27-31 Εβδομάδες

Η ανάπτυξη συνεχίζεται για τα περισσότερα όργανα και λειτουργίες και το σώμα του καλύπτεται από ένα λευκό στρώμα μιας ουσίας που το κάνει αδιάβροχο στο αμνιακό υγρό. Συνεχίζεται επίσης η διανοητική του ανάπτυξη με γρηγορότερο ρυθμό και η ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Είναι η περίοδος που το μωρό σας βάζει πλέον βάρος και ψηλώνει μέχρι τα 40 περίπου εκατοστά. Αν και είναι πολύ ευάλωτο σε αυτή τη φάση και θα χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή και θερμοκοιτίδα, θα μπορούσε να ζήσει στην περίπτωση ενός πρόωρου τοκετού.

32-36 Εβδομάδες

Αυτόν τον μήνα θα διαπιστώσετε ότι δεν συμβαίνουν και πολλά νέα πράγματα, αφού η φύση σε αυτή τη φάση φροντίζει ώστε το μωρό να κερδίζει βάρος και πόντους για να φτάσει περίπου τους 47 μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρόσωπό του γίνεται λείο, καθώς χάνονται οι ρυτίδες που είχε ως τώρα, αφού αρχίζει να αποκτά λίπος κάτω από το δέρμα του. Μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται στο κεφαλάκι του ή το πρώτο χνούδι. Είναι αρκετά ζωηρό ως προς τις κινήσεις του, αλλά δεν μπορεί πλέον εύκολα να κάνει τούμπες, καθώς έχει μεγαλώσει αρκετά και ο χώρος το περιορίζει. Ξεχωρίζει πολύ καλά πλέον τις αλλαγές στο φωτισμό, ενώ του αρέσει η στάση όπου τα χεράκια και τα ποδαράκια του είναι μαζεμένα. Αν γεννηθεί προς το τέλος του 8ου μήνα, θα μπορούσε να ζήσει χωρίς να μπει σε θερμοκοιτίδα.

37-40 Εβδομάδες

Κάτω από το δέρμα του έχει αποκτήσει πλέον λίπος, ζυγίζει περίπου 3 κιλά και φτάνει τους 50 πόντους σε ύψος. Αν και θέλει πολύ να ζωηρό, δεν μπορεί πλέον να κινείται εύκολα καθώς έχει μεγαλώσει αρκετά. Η θέση του πρέπει να είναι πλέον η σωστή για τη μεγάλη έξοδο με το κεφαλάκι προς τα κάτω. Όσο περνάνε οι εβδομάδες και φτάνετε πιο κοντά στον τοκετό τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρει θέση αν δεν το έχει κάνει ήδη. Το μωρό σας έχει την μορφή με την οποία θα το πρωτοαντικρύσετε, το δέρμα του είναι λείο, το χνούδι έχει πέσει, τα μαγουλάκια του είναι κόκκινα, ενώ ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Οποιαδήποτε στιγμή από την 37η εβδομάδα μπορεί να γεννήσετε. Προετοιμάστε τα πράγματά σας και τον εαυτό σας για να κρατήσετε στην αγκαλιά σας αυτό το τρυφερό πλάσμα που είναι το παιδί σας.

 

Με σύντομο τρόπο προσπαθήσαμε να σας ενημερώσουμε για τα βασικότερα από όσα συμβαίνουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στο έμβρυο. Σημαντικό είναι να μην κουράζεστε όλη αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες, να είστε ήρεμη και να συμβουλεύστε και ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας. Όλα τότε θα πάνε καλά και εσείς μετά από 40 εβδομάδες κύησης θα κρατάτε το αγγελούδι σας στην αγκαλιά σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.