Συνταγές Μαγειρικής

Ορτύκια με Ρύζι

Image

Πως τα πάμε με το κυνήγι; Για το συγκεκριμένο είδος φαγητού θα βρείτε λίγους, αλλά εκλεκτούς φανατικούς που γνωρίζουν τα μυστικά αυτών των γεύσεων. Δυσεύρετο ή όχι, αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια τροφή. Εάν είστε λάτρεις του ‘αθλήματος’ σας προτείνουμε μια εξαιρετική συνταγή.

 

Προετοιμασία

    Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ορτύκια από το πτέρωμα. Είναι μια δύσκολη δουλειά, διότι το λίπος κάτω απ’ το δέρμα εμποδίζει το καλό καθάρισμα ώστε να μένει ανέπαφη η πέτσα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κυνηγό, όταν θηρεύει ένα ορτύκι και πριν το βάλει στην τσάντα του, καλό θα είναι να ξεπουπουλιάζει τον λαιμό του. Είναι το σημείο με το περισσότερο λίπος και καθαρίζεται πολύ εύκολα όταν είναι ζεστό! Στην συνέχεια αφαιρούμε τα εντόσθια και ξεπλένουμε τα πουλιά καλά με νερό. Αφήνουμε μετά τα ορτύκια σ’ ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν.

 

    Μαγείρεμα

    Tσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σ’ ένα βαθύ σκεύος, έχοντάς τα κόψει προηγουμένως σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε το σκόρδο σε κομμάτια, καθώς και τις πιπεριές επίσης σε ροδέλες. Ρίχνουμε κατόπιν τα ορτύκια γυρίζοντάς συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για 3- 5 λεπτά. Προσθέτουμε τότε το ανάλογο νερό, τις ντομάτες αλεσμένες σε τρίφτη και σκεπάζουμε το σκεύος, αφήνοντας το φαγητό να ψηθεί πάντα σε χαμηλή φωτιά.

{loadposition banner_con}

    Παρακολουθούμε βεβαίως τακτικά το ζουμί, που πρέπει να διατηρείται αρκετό ώστε να σκεπάζει τα πουλιά. Όταν τα ορτύκια έχουν σχεδόν ψηθεί, προσθέτουμε το ρύζι και το ανάλογο νερό ώστε όταν βράσει το ρύζι, να μείνει αρκετά ζουμερό το φαγητό, δηλ το ρύζι να μην είναι στεγνό γιατί σταδιακά θα απορροφήσει το ζουμί από μόνο του. Επιτυχημένο φαγητό θεωρείται εκείνο που παρουσιάζει το ρύζι σπυρωτό μεν αλλά όχι εντελώς στεγνό.

    Το φαγητό προσφέρεται ως κύριο πιάτο ζεστό, ενώ κάθε μερίδα αποτελείται από δύο ορτύκια και μια περίπου κούπα ρύζι, γαρνιρισμένο με γλασσαρισμένα καροτάκια. Συνοδευτικά προσφέρονται λευκά τυριά, σαλάτα εποχής και κρασί κόκκινο – μπρούσκο.

    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

    Προσοχή στο βράσιμο των ορτυκιών. Πρέπει να ψηθούν αρκετά ώστε να είναι τόσο μαλακά ώστε να λυγίζουν πολύ εύκολα οι φτερούγες τους, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα σκληρά πουλιά, αν ξεχαστούμε θα μαλακώσουν πολύ και δεν θα μπορέσουμε να τα σερβίρουμε ολόκληρα.

    Προαιρετικά μέσα στην σάλτσα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί, μυρωδικά (βασιλικό, κανέλα, κάρι, καυτερή πιπεριά ή πάπρικα) αν θέλουμε να δώσουμε πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό. Ας έχουμε βέβαια κατά νου ότι τα άγρια ορτύκια διαφέρουν σε γεύση και σκληράδα από τα ήμερα εκτροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Ας μην ξεγελαστούμε λοιπόν σε τακτική και χρόνο βρασίματος έχοντας ως παράδειγμα τα ορτύκια του εμπορίου.

 

 

Υ Λ Ι Κ Α

10 Ορτύκια

3 Kούπες ρύζι

2-3 Φρέσκιες ντομάτες

2-3 Φρέσκες πράσινες πιπεριές

Λάδι

Αλάτι, Πιπέρι

2 Mεγάλα κρεμμύδια

1-2 Σκελίδες σκόρδο

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply