Λεύκανση δοντιών - άρθρο από τη Μελίνα Κωσταρέλου

Οσα θέλετε να ξέρετε για τη λεύκανση των δοντιών

Ολα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη μέρα! Η νύφη είχε διαλέξει το πιο όμορφο λευκό νυφικό, τον ανθοστολισμό σε χρώμα ιβουάρ, ακόμα και τα παρανυφάκια είχαν ντυθεί στο πιο αθώο και αισιόδοξο άσπρο. Στο αποκορύφωμα της γαμήλιας τελετής, ο φωτογράφος της ζήτησε το πιο λαμπερό της χαμόγελο λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας της ζωής. Χαμογέλασε διάπλατα, όπως δεν είχε χαμογελάσει ποτέ και έφυγε ανυπόμονα για τη δεξίωση. Οι μέρες κύλησαν και με ανυπομονησία έλαβαν τις φωτογραφίες του γάμου, ενθύμια υπέροχων στιγμών.  Η ευτυχία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, όλοι και όλα γύρω τους έλαμπαν…Μόνο μια παραφωνία επισκίασε τις φωτογραφίες: το παραμελημένο τους χαμόγελο, που φάνταζε θαμπό γύρω από τη λάμψη της χαράς τους! «Κρίμα…» ψέλλισε η νύφη, «φαίνεται τόσο άσχημο. Επρεπε να το είχαμε σκεφτεί». Σημείωσε στο μυαλό της να συμβουλευτεί τον οδοντίατρό της το συντομότερο δυνατόν, ώστε σε όλες τις επόμενες φωτογραφίες, η ευτυχία τους να μην υπάρχει μόνο, αλλά και να φαίνεται!

Μελίνα Κωσταρέλου«Λεύκανση θέλετε», της είπε ο οδοντίατρος, «καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικούς». Έκλεισε το τηλέφωνο και έμεινε απορημένη. «Λεύκανση; Κάπου το έχω ξανακούσει, αλλά…». Αποφάσισε να μάθει περισσότερα. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Μήπως κι εσείς ως μέλλουσα νύφη έχετε ξεχάσει το πιο προφανές, το χαμόγελο σας; Απαντήσεις σε όλα όσα θέλετε να μάθετε και δεν σκεφτήκατε να ρωτήσετε ποτέ, εν όψει του γάμου σας.

1. Τι είναι λεύκανση;

Στο ευρύτερο φάσμα της οδοντιατρικής υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι που εξασφαλίζουν την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων δοντιών, ούλων και γνάθων. Σήμερα όμως πέρα από τα παραπάνω προβλήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την αισθητική αποκατάσταση του φραγμού και μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις είναι η λεύκανση των δοντιών. Λέγοντας λεύκανση αναφέρομαι στη χημική διαδικασία η οποία εφαρμόζεται μόνον σε φυσικά δόντια (όχι πάνω σε εμφράξεις, όχι πάνω σε προσθετικές εργασίες όπως είναι οι στεφάνες-θήκες- ή οι γέφυρες) και αφορά στην εξουδετέρωση των χρωστικών που έχει απορροφήσει το δόντι.

2. Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών;

Η απάντηση, με βάση της μελέτες που γίνονται ετησίως από κορυφαίες οδοντιατρικές σχολές ανά τον κόσμο, είναι ένα απόλυτο ΟΧΙ αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας και να σεβόμαστε τα όρια χρήσης των λευκαντικών παραγόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από κάθε αισθητική παρέμβαση είναι η εξασφάλιση της υγείας των δοντιών, ούλων και των μαλακών μορίων στη στοματική κοιλότητα.

3. Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;

Α. Αμεση μέθοδος
Είναι η τεχνική λεύκανσης που γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο ιατρείο. Αφού απομονωθούν τα ούλα με ειδικό απομονωτήρα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα (gel), εφαρμόζουμε το gel στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου. Η διαδικασία αυτή διαρκεί από 30-45 λεπτά και ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να επαναληφθεί και σε  δεύτερη συνεδρία. Μετά το τέλος της λεύκανσης, ο οδοντίατρος απομακρύνει το λευκαντικό gel κι έπειτα τον απομονωτήρα και μαζί με τον ασθενή αξιολογούνε το αποτέλεσμα.

Β. Εμμεση μέθοδος
Είναι η τεχνική λεύκανσης που γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες (μασελάκια) ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Αρχικά ο οδοντίατρος αξιολογεί την κατάσταση του στόματος, ελέγχει το χρώμα των δοντιών και παίρνει αποτυπώματα βάσει των οποίων κατασκευάζει εξατομικευμένους νάρθηκες. Εν συνεχεία παρέχει στον ασθενή το λευκαντικό gel με σαφείς οδηγίες χρήσεις, αφού πρώτα ελέγξει την εφαρμογή του νάρθηκα. Ανάλογα με τη σύσταση του λευκαντικού παράγοντα και τον τρόπο ζωής του εκάστοτε ασθενή ο νάρθηκας εφαρμόζεται για 4-8 ώρες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες οπότε και οδοντίατρος αξιολογεί το τελικό αποτέλεσμα και αν κρίνει μπορεί να σας παρέχει επιπλέον υλικό για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γ. Συνδυασμός άμεσης και έμμεσης τεχνικής
Περιλαμβάνει μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο κι έπειτα εφαρμογή του εξατομικευμένου νάρθηκα με το λευκαντικό gel στο σπίτι από τον ασθενή για περίπου μία εβδομάδα. Μετά το τέλος της λεύκανσης αξιολογείται το αποτέλεσμα από τον οδοντίατρο.

Σε όλες τις μεθόδους, το αποτέλεσμα «μονιμοποιείται» σε 15 ημέρες μετά την τελευταία εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα. Τόσο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης (έμμεση και μικτή μέθοδος) όσο και κατά την περίοδο «μονιμοποίησης» του αποτελέσματος συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών, ροφημάτων, ποτών με έντονες χρωστικές, καθώς και η αποφυγή μανιώδους καπνίσματος.

4. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, το κάπνισμα, η αλόγιστη κατανάλωση ροφημάτων με έντονες χρωστικές (π χ. Κόκκινο κρασί ή καφές) και από την στοματική υγιεινή που εφαρμόζει κάθε ασθενής.

Ωστόσο αν τηρούνται οι οδηγίες του οδοντιάτρου και μαζί με τον ετήσιο καθαρισμό προγραμματίζετε μία «αναμνηστική δόση» του λευκαντικού παράγοντα (λεύκανση στο ιατρείο μικρότερης διάρκειας και κόστους που συντηρεί το αποτέλεσμα) τότε έχετε εξασφαλισμένο ένα λαμπερό χαμόγελο για πολλά χρόνια που θα σας αναδεικνύει και θα φωτίζει κάθε στιγμή της νέας σας ζωής!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.