Συνταγές Μαγειρικής

Πάπια γεμιστή με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα

Papia gemisti me poure glykopatatas kai damaskina apo to philoxenia gala catering kai to glyfada Star

Η κα. Ξένια Κωσταριδάκη, Chef του Philoxenia ‘s Gala Catering και υπεύθυνη της αίθουσας δεξιώσεων Glyfada Star μοιράζεται μαζί μας μια γιορτινή συνταγή με πάπια για να περιποιηθείτε γευστικά τους καλεσμένους σας. Η συνταγή για την γεμιστή πάπια με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την παραδοσιακή γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά για τη γεμιστή πάπια

  • 1 πάπια 2- 2 ½ kg
  • 3 πορτοκάλια (το χυμό)
  • 2 λεμόνια (το χυμό)
  • 8-10 φέτες μπέικον
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ. βούτυρο
  • 12 περίπου δαμάσκηνα απύρηνα
  • 1 kg γλυκοπατάτες
  • 50 gr βούτυρο
  • 15 gr χυμό σόγια ή balsamico
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση της συνταγής για τη γεμιστή πάπια

Πλένουμε καλά την πάπια και την στραγγίζουμε. Την αλείφουμε με το μίγμα (πορτοκάλι & λεμόνι) μέσα και έξω και την αφήνουμε για λίγες ώρες να μαριναριστεί.

Την τοποθετούμε σε μία γάστρα ή σε ένα ταψί και την αλατοπιπερώνουμε.

Γυρίζουμε τις φτερούγες της προς τα μέσα, ώστε να βλέπουν το πίσω μέρος της, δηλαδή την ράχη της.  Την δένουμε με βαμβακερή κλωστή ή σπάγκο για να κρατηθεί. 

Προσθέτουμε το υγρό της μαρινάτας, 1 ποτήρι νερό και 2 κουταλιές βούτυρο.

Σκεπάζουμε την πάπια με τις φέτες μπέικον για να μην μας καεί και να αποκτήσει ωραιότερη κρούστα.

Την ψήνουμε για 2 με 2 1/2 ώρες περίπου στους 180′.

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε γάστρα, ψήνουμε την πάπια σκεπασμένη για μία ώρα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Δεν ξεχνάμε να την αλείφουμε κατά διαστήματα με τα υγρά του ταψιού και να ελέγχουμε τα υγρά. 

Την τελευταία ώρα μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε για να πάρει χρώμα αφού αφαιρέσουμε το μπέικον.

Ένα τέταρτο πριν την βγάλουμε απ’ τον φούρνο γεμίζουμε με τα δαμάσκηνα την κοιλιά της για να ψηθούν λίγο. Τα αφαιρούμε αργότερα για να τα χρησιμοποιήσουμε στην διακόσμηση.

Πουρές γλυκοπατάτας

Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το multi.

Σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε άλλο τηγάνι και αφού κάψει, προσθέτουμε το balsamico ή την σόγια. Προσθέτουμε στον πουρέ το υλικό και αλατοπιπερώνουμε. 

Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε ζωμό από την πάπια.

Chef ‘ s Style

Τοποθετούμε την πάπια σε μια πιατέλα ή ταψί και γαρνίρουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας χρησιμοποιώντας κορνέ. Διακοσμούμε με τα δαμάσκηνα!

Ευχαριστούμε την κα Ξένια Κωσταριδάκη από το Philoxenia ‘s Gala Catering και την αίθουσα Glyfada Star για τη γιορτινή συνταγή, που θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.