Συνταγές Μαγειρικής

Πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας {+video}

koulouria pasxalina gia to pasxa

Βιντεοσκοπήσαμε την εκτέλεση της συνταγής για παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας, αφού λόγω του Πάσχα είναι ευκαιρία να φτιάξουμε στο σπίτι παραδοσιακές συνταγές για κουλούρια ή τσουρέκια, ώστε να τα προσφέρουμε στην οικογένειά μας και στους καλεσμένους μας. Μπορούμε ακόμη να τα προσφέρουμε ως χειροποίητα δώρα στους κουμπάρους μας, μαζί με τα πασχαλινά αυγά και τη λαμπάδα, αν έχουμε βαφτίσει κάποιο παιδάκι.

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι για να φτιάξετε περίπου 70 πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας ανά δόση και μας την παρουσιάζει και σε video η κυρά Χριστίνα, που μοιράζεται μαζί μας τις παραδοσιακές συνταγές της από την Αρκαδία.

Διαβάστε τη συνταγή, αλλά παρακολουθείστε και την εκτέλεσή της στο σχετικό video που ακολουθεί.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε για τα πασχαλινά κουλούρια :

  • ½ κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 9 αυγά
  • 5 βανίλιες
  • 45 γρ αμμωνία
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (170 γρ)
  • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πώς να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια:

Ξεκινήστε χτυπώντας με το μίξερ αρκετή ώρα το βούτυρο. Προσθέστε σιγά -σιγά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε ένα – ένα τα 8 αυγά, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ όπου διαλύουμε με ένα κουτάλι την αμμωνία, η οποία αρχίζει να φουσκώνει το μίγμα. Αδειάζουμε αυτό το μίγμα μέσα στο μίγμα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις βανίλιες και σιγά -σιγά το αλεύρι, ενώ αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και στη συνέχεια να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

pasxalina koulouria amonias

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, οπότε θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κρατήσουμε λίγο αλεύρι ή να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμη. Έχει σημασία το μέγεθος των αυγών, όπως μας αποκαλύπτει η κυρά Χριστίνα για το πόσο τελικά αλεύρι θα «πάρει» η ζύμη.

Αφήνουμε 5 λεπτά τη ζύμη να ηρεμήσει και αρχίζουμε αμέσως μετά να πλάθουμε τα κουλούρια και να τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνα που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει για να μη κολλήσουν.

Στο τέλος και πριν τα βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, σπάμε και χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια από κάθε κουλούρι για να πάρει όμορφο χρώμα με το ψήσιμο. Στο φούρνο τα αφήνουμε περίπου 20 λεπτά, αλλά καλό είναι να τα παρακολουθούμε γιατί κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του…

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.