προσκλητήρια γάμου

Προσκλητήριο σε γάμο

Επειδή τα προσκλητήρια του γάμου αποτελούν και την πρώτη επίσημη αναγγελία του, αλλά προϊδεάζουν και τους προσκεκλημένους για το στυλ του γάμου, απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Τα ονόματα στα προσκλητήρια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα προσκλητήρια πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα των γονιών σας. Παλαιότερα αυτό γινόταν απαραίτητα, γιατί οι γονείς ήταν και αυτοί που πλήρωναν όλα τα έξοδα του γάμου και ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο στον γάμο των παιδιών τους. Στις μέρες μας, έχουν αλλάξει αρκετά οι όροι ως προς το ποιος πληρώνει, καθώς τα ζευγάρια επωμίζονται πλήρως ή το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων.

Παρόλα αυτά, τα ονόματα των γονιών αναφέρονται και πάλι, τιμής ένεκεν θα λέγαμε, αλλά και επειδή προσκλητήριο θα λάβουν και καλεσμένοι που ανήκουν στον κύκλο τους και πιθανότατα το ζευγάρι να μην τους γνωρίζει καν. Αν οι γονείς σας έχουν χωρίσει ή έχουν ξαναπαντρευτεί, θα πρέπει και πάλι να αναφερθούν, απλά πιθανότατα να χρειαστείτε προσκλητήρια σε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αν δεν είστε βέβαιοι για το όνομα κάποιου καλεσμένου σας ή για το όνομα του συντρόφου του, θα εκτιμηθεί περισσότερο αν ρωτήσετε ακόμη και τον ίδιο, από το να το γράψετε λάθος ή να παραλείψετε να αναγράψετε το όνομα της αρραβωνιαστικιάς του, για παράδειγμα. Μια καλή λύση είναι να ξεκινήσετε με μια απλή ερώτηση σε κάποιο κοινό γνωστό σας.

Όταν αποφασίζετε το κείμενο του προσκλητήριου, πρέπει να είστε σίγουροι ότι αντιπροσωπεύει τόσο εσάς τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές σας, αλλά και το στυλ του γάμου σας. Δεν πρέπει να επιλέξετε ένα χιουμοριστικό κείμενο, όταν ο γάμος σας θα είναι επίσημος κατά άλλα. Κάτι τέτοιο δεν θα δώσει το στίγμα στους καλεσμένους και δεν θα τους βοηθήσει στις επιλογές τους, τόσο σε δώρο όσο ακόμη και σε ντύσιμο για την ημέρα του γάμου σας. Γι’ αυτό ταιριάξτε το κείμενο με το στυλ του γάμου και εσάς τους ίδιους.

Εφόσον αποφασίσετε να ανοίξετε λίστα γάμου, είναι προτιμότερο να μην τυπώσετε τίποτε σχετικό με αυτή στο προσκλητήριο, αλλά να ετοιμάσετε ένα μικρότερο καρτελάκι που θα βάλετε στον φάκελο. Έτσι θα έχετε την ευελιξία να το προσθέσετε μόνο σε όσα προσκλητήρια θέλετε και δεν θα συνδέσετε άμεσα το δώρο με το ότι προσκαλείτε κάποιον στον γάμο σας. Για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρείται ακόμη άκομψο να τυπώσετε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, αντί δώρου ή λίστας γάμου.

Και θα κλείσουμε με ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της έγκαιρης ενημέρωσης για την παρουσία στην δεξίωση. Θα πρέπει να δώσετε μια καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι καλεσμένοι θα πρέπει να ενημερώσουν σε συγκεκριμένα τηλέφωνα, αν θα παραστούν στη δεξίωση. Θα πρέπει να σας δηλώσουν τον αριθμό των ατόμων, με ιδιαίτερη αναφορά στα μικρά παιδιά, ή να κάνετε εκ των προτέρων συγκεκριμένο τον αριθμό που έχετε προϋπολογίσει για κάθε προσκλητήριο. Αν για παράδειγμα είναι μόνο το ζευγάρι καλεσμένο χωρίς τα παιδιά, μπορείτε να γράψετε στο καρτελάκι της δεξίωσης, άτομα 2. Αν απευθύνεστε σε μια οικογένεια με 2 μεγάλα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι και θέλετε μόνο τα παιδιά να είναι στη δεξίωσή σας, γιατί αυτά είναι φίλοι σας, θα πρέπει να έχετε ένα προσκλητήριο για τους γονείς τους, χωρίς πρόσκληση για τη δεξίωση και ένα άλλο για τα παιδιά που θα τα προσκαλείτε και στη δεξίωση.

Αν αποφασίσετε να το αφήσετε ανοιχτό, θα πρέπει να ρωτάτε αν θα έρθουν και τα παιδιά, καθώς και την ηλικία τους, ώστε να γνωρίζετε τον συνολικό αριθμό τους και να σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για να περάσουν καλά τόσο αυτά, όσο και οι γονείς τους, αλλά κι εσείς και συνεπώς και όλοι οι άλλοι καλεσμένοι σας.

Για το www.teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.