Φωτογράφηση γάμου - βάπτισης Chiaroscuro

Συμβουλές για τη φωτογράφηση σε διπλό μυστήριο (γάμος και βάπτιση)

Η μέρα του γάμου είναι η αφορμή για να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τη χαρά του να μοιράζεσαι τη ζωή με κάποιον που σε αγαπά και υπόσχεται να είναι δίπλα σου για πάντα. Όταν με αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο που έχεις διαλέξει, αποκτάτε παιδί, οι λόγοι για να γιορτάσει κανείς πολλαπλασιάζονται.

Tα ζευγάρια σήμερα προγραμματίζουν – αποενοχοποιημένα πια – να παντρευτούν και να βαφτίσουν το παιδί τους την ίδια μέρα. Αυτή η επιλογή είναι φυσικό να έχει και κάποιες πρακτικές δυσκολίες αλλά και σημαντικά πλεονεκτήματα με πρώτο την εξοικονόμηση χρημάτων από τη δεξίωση.

Εδώ θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα της φωτογραφίας γάμου – βάπτισης μια και δεν αρκεί η καλή οργάνωση και η εμπειρία του φωτογράφου για να καλυφθεί άρτια το γεγονός, αλλά χρειάζεται και το ζευγάρι να διαθέσει λίγο περισσότερο χρόνο και να προσέξει  από πριν κάποια πράγματα.

Σκεφτείτε ότι μεταξύ του γάμου, που κατά κανόνα προηγείται, και της βάφτισης δεν υπάρχει χρόνος να φωτογραφηθεί το μωρό με τους γονείς και τους νονούς όπως γίνεται συνήθως πριν ξεκινήσει η βάφτιση. Επιπλέον η τέλεση των δύο μυστήριων μαζί και η δεξίωση αργότερα συνεπάγεται μία επιπλέον κούραση για το μωρό, οπότε μπορεί εκ των πραγμάτων η φωτογραφία να μπει σε δεύτερη μοίρα. Για το λόγο αυτό προτείνεται στα ζευγάρια μία φωτογράφιση του μωρού πριν από τη βάφτιση, συνήθως στο σπίτι όπου θα νιώθει οικεία ή σε εξωτερικό χώρο (πάρκο, παιδική χαρά κ.λ.π.) με τα αγαπημένα του παιχνίδια. Στη φωτογράφιση θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι νονοί, παππούδες κ.λ.π.

Επίσης, θα πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν του ότι οι καλεσμένοι σε γάμο και βάφτιση θα μείνουν περισσότερη ώρα απ’ότι συνήθως στην εκκλησία και ίσως να δυσανασχετήσουν περιμένοντας να φωτογραφηθείτε με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κι εσείς όμως θα έχετε κουραστεί και ίσως να χρειάζεστε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα πριν τη φωτογράφιση. Είναι μια καλή ιδέα, λοιπόν, να φωτογραφηθεί μόνο το ζευγάρι στην εκκλησία και οι οικογενειακές φωτογραφίες να βγουν στο χώρο της δεξίωσης. Εκεί θα μπορέσετε χωρίς πίεση χρόνου να συγκεντρώσετε τους δικούς σας για να φωτογραφηθούν. Να θυμάστε ότι για τις οικογενειακές φωτογραφίες πρέπει να ορίσετε ένα άτομο υπεύθυνο, γιατί δεν μπορεί η νύφη και ο γαμπρός να τρέχουν να συγκεντρώσουν τους συγγενείς ούτε πρέπει να αφεθεί το ζήτημα στην τύχη, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιος στο τέλος θα λείπει από τις φωτογραφίες.

Εξαιτίας και πάλι της πίεσης χρόνου είναι απαραίτητη η φωτογράφιση του ζευγαριού με το νυφικό και το γαμπριάτικο κοστούμι κάποια άλλη μέρα μετά το γάμο. Με τον τρόπο αυτό το ζευγάρι είναι πιο ελεύθερο και χαλαρό, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι για δύο ώρες, όσο περίπου  διαρκεί η φωτογράφιση, έχουν αφήσει το μικρό τους σε κάποιον και δεν έχουν το άγχος της φροντίδας του.

Φωτογράφιση βάπτισης μετά τον γάμο ChiaroscuroΑυτό που θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του το ζευγάρι τη στιγμή που υπογράφει το συμφωνητικό με το φωτογράφο είναι να εξασφαλίσει ότι οι ώρες κάλυψης θα είναι αρκετές ώστε να συμπεριληφθούν όχι μόνο τα δύο μυστήρια αλλά και ένα μεγάλο μέρος της δεξίωσης. Τέλος, θα πρέπει το ζευγάρι να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όταν θα του παρουσιαστεί το αρχικό υλικό εάν θα πάρει ένα άλμπουμ όπου θα παρουσιάζεται ο γάμος και η βάφτιση μαζί ή δύο ξεχωριστά άλμπουμ για κάθε μυστήριο. Η ιδανική επιλογή κατά την γνώμη μου είναι να υπάρχει ένα άλμπουμ για κάθε μυστήριο, γιατί μετά από χρόνια που θα βλέπετε τις φωτογραφίες  θα θέλετε να θυμάστε τα δύο γεγονότα ολοκληρωμένα και ξεχωριστά και σίγουρα πάντως δε θα θέλετε το δεύτερό σας παιδί να έχει άλμπουμ βάφτισης και το πρώτο να συμπεριλαμβάνεται κάπου στις φωτογραφίες του γάμου σας.

Τελειώνοντας θα πρέπει να σημειωθεί κάτι που επανειλημμένως ίσως το ακούμε ,αλλά δε δίνουμε την απαραίτητη σημασία: οι φωτογραφίες θα είναι το μοναδικό μέσο που θα σας θυμίζει την ξεχωριστή μέρα του γάμου σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες για φωτογράφιση που σας δίνει ο φωτογράφος σας (engagement session, bridal, location shooting κ.λ.π.) και να αποφασίσετε εκ των προτέρων τί είδους και ποιες φωτογραφίες θέλετε. Θα είναι κρίμα π.χ. η μητέρα ή αδελφή σας επειδή θα είναι επιφορτισμένη με διάφορα καθήκοντα την ημέρα του γάμου να μην είναι στις οικογενειακές φωτογραφίες!

Με λίγη οργάνωση λοιπόν από πριν και βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους, στο τέλος της ημέρας του γάμου και της βάφτισης τα δύο γεγονότα θα έχουν καταγραφεί πλήρως, όπως εάν είχαν συμβεί σε διαφορετικές ημέρες.

Ευχαριστούμε τον φωτογράφο Δημήτρη Χωριανόπουλο, ιδρυτή του Chiaroscuro Photography για τις συμβουλές που μας έδωσε μέσα από το άρθρο του.

Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες, αλλά και να απολαύσετε φωτογραφίες του Chiaroscuro Photography.

Τέλειος Γάμος
Επιμέλεια : Βιβή Κωτούλα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.