Image

Τα μυστικά των χρωμάτων

Το χρώμα απασχολούσε μέχρι πρόσφατα, κυρίως καλλιτέχνες και σχεδιαστές, αλλά τώρα βρίσκεται και αυτό, στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης. Αποδείχθηκε επιστημονικά, ότι τα χρώματα ασκούν συγκεκριμένη επιρροή στα συναισθήματα του ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δυναμική της ήδη υπάρχουσας χρωμοθεραπείας. Μίας θεραπείας, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα χρώματα του ηλιακού φάσματος, χρησιμοποιούνται για την αρμονία, την ισορροπία και την ανακούφιση του σώματος και του πνεύματος.

Το χρώμα είναι η ιδιομορφία κάθε σώματος, να αντανακλά ή να απορροφά όλη τη σύνθετη φωτεινή ακτινοβολία ή μόνο ένα μέρος της, πράγμα που ερεθίζει ανάλογα τα αισθητήρια της όρασης και δημιουργεί ποικιλία οπτικών εντυπώσεων. Το χρώμα στην καθημερινότητά μας, έχει πολλές μεταφορικές έννοιες και χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στη γλώσσα μας. Ακόμη και ο εγκέφαλός μας, αντιδρά διαφορετικά, όπως στη χρωμαισθησία. Πρόκειται για μία παθολογική συναισθησία, κατά την οποία ο ασθενής, συνδυάζει αυτόματα το κάθε χρώμα, με λέξη ή αριθμό ή ήχο.

Το χρώμα είναι δόνηση και ο καθένας ανταποκρίνεται σε πολλά επίπεδα, συνειδητά και ασυνείδητα. Τα χρώματα επηρεάζουν το πόσο άνετα νιώθουμε σε διάφορους χώρους, καθώς και τη διάθεσή μας. Βοηθούν ακόμη να σκεφτόμαστε θετικά, εάν τα χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο.

Εάν εκτεθούμε για 25 λεπτά, σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, μπορεί να αλλάξει η φυσική, διανοητική και συναισθηματική μας κατάσταση. Στη συνέχεια, επηρεάζεται η όρεξή μας, η θερμοκρασία του σώματός μας, η αίσθηση του χρόνου που έχουμε, η αρτηριακή μας πίεση και η μυϊκή μας δύναμη.


Η χρήση του χρώματος εξάλλου από μέρους μας, επηρεάζει το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Όταν χρησιμοποιούμε το χρώμα, εργαζόμαστε επίσης και με το φως, καθώς περιέχει όλα τα χρώματα, το καθένα με τη δική του συχνότητα. Μέσα σε ένα σπίτι, η κατάσταση διαφέρει από δωμάτιο σε δωμάτιο. Η ποιότητα του φωτός, εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος των παραθύρων και τη διακόσμησή τους, από τις πηγές τεχνητού φωτός και από το μέγεθος των δωματίων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο δάπεδο, στη διακόσμηση και στα έπιπλα, έχουν την ικανότητα να ανακλούν και να μεταβιβάζουν φως, ή να το απορροφούν.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα για να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις του μεγέθους (τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο φως από ότι τα ανοιχτά), του βάθους (οι φυσικές βαφές απορροφούν ή ανακλούν φως, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή) και κίνησης (περιοχές χρώματος γύρω στο δωμάτιο, δημιουργούν κίνηση και ενέργεια).

Το κόκκινο είναι χρώμα διεγερτικό, επιβλητικό, δυναμικό και επιθετικό. Έχει δραστικά αποτελέσματα στο σώμα και τη ψυχή και ευνοεί τη χειρονακτική εργασία και την άσκηση. Στο εσωτερικό του σπιτιού είναι διεγερτικό και δεν πρέπει να κυριαρχεί στους χώρους που προορίζονται για χαλάρωση. Κόκκινο σημαίνει καθαρή ενέργεια. Αναζωογονεί το μεταβολισμό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά εάν εκτεθείτε σε αυτό για μεγάλο διάστημα, θα σας προκαλέσει ανησυχία και αίσθημα πνιγμού, ενώ θα σας κάνει οξύθυμους. Ανοίγει την όρεξη και καλό θα ήταν να το αποφύγετε στην κουζίνα σας, εάν δεν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας. Ακόμη, μειώνει το μέγεθος των δωματίων και αυξάνει το μέγεθος των αντικειμένων. Για αυτό είναι χρήσιμο ως χρώμα τονισμού. Συνδέεται με τη θερμότητα, την ευημερία και τη διέγερση, αλλά επίσης τον κίνδυνο, τη ντροπή και το μίσος.

Το πορφυρό ενθαρρύνει τη ζωτικότητα, είναι εντυπωσιακό, μεγαλόπρεπο και πνευματικό. Οι ιδιότητές του είναι διέγερση, πάθος, πρωτοτυπία, αλλά και θρήνος, ένταση. Είναι κατάλληλο για κρεβατοκάμαρες και αίθουσες διαλογισμού, αλλά όχι για λουτρά και κουζίνες.

Το ροζ συνδέεται με την αγνότητα της σκέψης, καθώς επίσης και με την ευτυχία και τον έρωτα, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Και αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεβατοκάμαρες, αλλά όχι σε κουζίνες και λουτρά.

Το πορτοκαλί είναι πανίσχυρο και χαρούμενο χρώμα, ενώ ενθαρρύνει την επικοινωνία. Οι ιδιότητές του είναι ευτυχία, συγκέντρωση, νοημοσύνη, αλλά και επαναστατικότητα. Είναι κατάλληλο για τραπεζαρίες, σαλόνια και χολ, αλλά όχι για μικρά δωμάτια και κρεβατοκάμαρες.

Το ροδακινί είναι επίσης απαγορευτικό χρώμα για την κρεβατοκάμαρα. Ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται από παντρεμένα ζευγάρια. Η «τύχη του ανθού της ροδακινιάς» είναι μία γνωστή παροιμία της Κίνας και υποδηλώνει έναν άνδρα ή μία γυναίκα που ξενοκοιτάζει. Το παντρεμένο άτομο μπορεί να παρασυρθεί σε απιστία, ενώ το μοναχικό θα έχει μία δραστήρια κοινωνική ζωή. Είναι πιθανό όμως να μη βρει σταθερό σύντροφο.

Το κίτρινο συνδέεται με τη φώτιση και τη νοημοσύνη. Διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθάει στην πέψη. Είναι το χρώμα της αισιοδοξίας, της ελαφριάς διάθεσης και της ευθυμίας. Οι ιδιότητές του είναι αισιοδοξία, λογική, αποφασιστικότητα, αλλά και πονηριά, υπερβολή, ακαμψία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χολ και κουζίνες, αλλά όχι σε αίθουσες διαλογισμού και λουτρά. Το κίτρινο κάνει τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα, κινητοποιεί, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και βελτιώνει τις διανοητικές λειτουργίες. Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, να μαθαίνουμε ευκολότερα και να απομνημονεύουμε ταχύτερα. Ενεργοποιεί τις διαδικασίες του εγκεφάλου και ενισχύει τη συζήτηση.

Το καφέ υποδηλώνει σταθερότητα και βάρος. Οι θετικές του ενέργειες είναι ασφάλεια και ευγένεια. Οι αρνητικές είναι νωθρότητα, κατάθλιψη και γηρασμός.


Το μπλε είναι γαλήνιο και ηρεμιστικό. Συνδέεται με την πνευματικότητα, την ενατένιση, το μυστήριο και την υπομονή. Οι ιδιότητές του είναι εμπιστοσύνη, πιστότητα, σταθερότητα, αλλά και υποψία, μελαγχολία. Είναι κατάλληλο για λουτρά και αίθουσες θεραπείας, ακόμη και σαν μέσο αύξησης του χώρου, αλλά όχι για τραπεζαρίες και σπουδαστήρια.

Το πράσινο συμβολίζει την ανάπτυξη, τη γονιμότητα, την ηρεμία, την ασφάλεια και την αρμονία. Κατευνάζει, χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Είναι αναπαυτικό και αναζωογονητικό. Μεταδίδει θετικές δονήσεις στη ψυχή και ξυπνάει την επιθυμία για νέες ανακαλύψεις. Θεωρείται πηγή δημιουργικότητας. Οι ιδιότητές του είναι αισιοδοξία, ελευθερία, ισορροπία, αλλά και φθόνος, εξαπάτηση. Είναι καλό για δωμάτια θεραπείας, αλλά όχι για οικογενειακά δωμάτια, παιχνιδιού και σπουδαστήρια. Το φωτεινό και έντονο πράσινο, είτε προέρχεται από τα φυτά, είτε ως χρώμα στο χώρο, είναι απαραίτητο.

Το λευκό συμβολίζει μία καινούργια αρχή, αγνότητα και αθωότητα. Οι ιδιότητές του είναι καθαρότητα, φρεσκάδα, αλλά και ψυχρότητα, απουσία ζωής, ακαμψία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λουτρά και κουζίνες, αλλά όχι σε παιδικά δωμάτια και τραπεζαρίες.

Το μαύρο είναι μυστηριώδες και ανεξάρτητο. Οι ιδιότητές του είναι περιέργεια, δύναμη, γοητεία, αλλά και θάνατος, σκοτάδι, κακό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε δωμάτια παιδιών, αίθουσες θεραπείας, σπουδαστήρια και σαλόνια.

Μαρία Παύλου

mpavlou@teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 16 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.