Θα ετοιμάσετε μόνοι σας τα φαγητά για το γλέντι του γάμου σας;

Θα αναλαμβάνατε μόνοι σας το catering;

Αν και παλιότερα ο μοναδικός τρόπος προετοιμασίας των φαγητών για το γλέντι του γάμου, ήταν να την αναλάβουν οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι, στις μέρες μας αυτό έχει πάψει να είναι και τόσο διαδεδομένο.

Μια μικρή αναδρομή

Φωτογραφίες και διηγήσεις που μας μεταφέρουν αρκετά χρόνια στο παρελθόν, μας θυμίζουν ότι τότε οι άνθρωποι μαγείρευαν βραστό κρέας και ρύζι σε καζάνια και έψηναν αρνιά, κατσίκια και γουρουνόπουλα στις σούβλες, για να γλεντήσουν μετά από ένα γάμο όλοι μαζί στην πλατεία του χωριού ή στην αυλές των σπιτιών. Τότε δεν υπήρχε η πολυτέλεια να αναλάβει κάποιος άλλος αυτή τη σημαντική δουλειά. Τα μπρατίμια (οι μπράτιμοι = φίλοι του γαμπρού και οι μπρατίμισσες = φίλες της νύφης) ή οι συχαρικιάριδες και οι “βοηθοί” με διάφορες άλλες ονομασίες που συναντούμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ήταν οι άνθρωποι που βοηθούσαν στον γάμο και στο γλέντι. Στις μέρες μας βέβαια υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες catering που αναλαμβάνουν το φαγητό και μάλιστα  αυτή η λύση επιλέγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, αφού απαλλάσσει το ζευγάρι από άλλη μια σκοτούρα, σε όποιο τόπο και αν γίνεται ο γάμος. Ακόμη και για ένα γάμο στο χωριό, κάποιο catering από την κοντινή πόλη ή η ταβέρνα της πλατείας, θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.

Σκεφτείτε το καλά πριν το αποφασίσετε

Παρόλα αυτά όμως ορισμένοι σκέφτεστε να ασχοληθείτε εσείς οι ίδιοι με την τροφοδοσία της δεξίωσης ή του γλεντιού που θα ακολουθήσει το γάμο, αν και θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι τεράστια ευθύνη, έχει πολλές δυσκολίες και πάρα πολύ κούραση. Γι’ αυτό ετοιμαστείτε να είστε φοβερά οργανωτικοί, να επιλέξετε μια πολύ καλή ομάδα, μαγείρων, βοηθών και σερβιτόρων, την οποία θα διευθύνετε εσείς και να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς για τις ποσότητες και τους χρόνους προετοιμασίας και σερβιρίσματος. Θα πρέπει να έχετε προνοήσει για επάρκεια σκευών προετοιμασίας, μαγειρέματος και σερβιρίσματος, όπως και για τα τραπέζια τις καρέκλες και τα σερβίτσια των καλεσμένων, που είναι βασικό να αισθάνονται άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια. Αν αναλάβετε μια τέτοια ευθύνη, φροντίστε τουλάχιστον οι καλεσμένοι σας να μην ξεπερνούν τους 80 ή 100, γιατί για περισσότερα άτομα, μόνο τα ψητά στη σούβλα θα σας σώσουν. Επίσης, ίσως να ήταν προτιμότερο να το επιχειρήσετε για το γλέντι της βάπτισης, που συνήθως τα άτομα είναι λιγότερα ή μπορείτε να τα περιορίσετε αρκετά, χωρίς παρεξηγήσεις.

Προγραμματίστε το μενού, τα είδη φαγητών και τους χρόνους

Για τα φαγητά που μπορείτε να προετοιμάσετε πολύ νωρίτερα, δεν υπάρχουν απεριόριστες επιλογές και αυτό καλό είναι να το λάβετε υπ’ όψιν σας, ειδικά αν οι καλεσμένοι σας είναι αρκετοί. Φυσικά και ο χώρος είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί πολύ πριν φθάσουν οι καλεσμένοι, ώστε τα τραπέζια να είναι στρωμένα και ο χώρος στολισμένος. Η επάρκεια και η καλή εμφάνιση των φαγητών, όπως και το γρήγορο service είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία. Ελπίζουμε να καταλάβατε ήδη ότι χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και πολύς χρόνος για να φέρετε εις πέρας το δύσκολο έργο της τροφοδοσίας και της οργάνωσης της δεξίωσης – γλεντιού. Οι καλεσμένοι είναι πολλοί, τα φαγητά σε μεγάλες ποσότητες, οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό αυξημένες και οι πρόθυμοι για βοήθεια φίλοι και συγγενείς απαραίτητοι.

Μάλλον όμως θα είναι πιο οικονομική λύση από κάποιες άλλες, αφού το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα είναι έμμισθο, μετρ θα μπορούσε να είναι κάποιος φίλος σας, που θα έχει οργανωτικές ικανότητες και θα προσφερθεί να βοηθήσει, ενώ θα είναι μειωμένο και το κόστος των φαγητών, αφού θα έχετε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες. Ταυτόχρονα με την κούραση, όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί και διασκεδαστικό εγχείρημα, αν το δείτε σαν μια περιπέτεια με τους φίλους και μια ευκαιρία να κάνετε κάτι διαφορετικό. Αν προτιμήσετε το καθιστό δείπνο τότε σίγουρα θα έχετε ένα επιπλέον κόστος, αυτό των σερβιτόρων και των βοηθών τους, που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των καλεσμένων σας. Αν φυσικά έχετε πολλούς καλούς φίλους που προσφέρονται να βοηθήσουν και ξέρουν να σερβίρουν γρήγορα πολύ κόσμο, τότε ίσως να περιορίσετε λιγάκι τα έξοδά σας.

Δείτε τον μπουφέ ως εναλλακτική λύση

Σίγουρα θα είναι πιο απλό να αναλάβετε μόνοι σας το catering, αν αποφασίσετε να στήσετε ένα μπουφέ, αντί να σερβίρετε τα φαγητά στο τραπέζι, ώστε και μεγαλύτερη ποικιλία να υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες, απ’ ότι αν υπήρχαν ένα ή δύο κύρια φαγητά και να γλιτώσετε το σερβίρισμα, οπότε να χρειαστείτε λιγότερους βοηθούς. Είναι πιο εύκολο άλλωστε να υπολογίσετε έτσι και την ποσότητα φαγητών που θα σας καλύψει, αν θεωρήσετε ό,τι και οι επαγγελματίες. Δηλαδή, ότι κάθε άτομο θα καταναλώσει δεκαπέντε με είκοσι τεμάχια από τα φαγητά του μπουφέ, άρα αρκεί να το πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των καλεσμένων σας. Στην περίπτωση αυτή σας χρειάζονται αρκετά σκεύη σερβιρίσματος, γι’ αυτό αν δεν διαθέτετε τόσα φροντίστε να νοικιάσετε για εκείνη τη μέρα. Σας χρειάζονται βέβαια και πολλά τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντιλα, μαχαιροπήρουνα, σερβίτσια και ποτήρια, γι’ αυτό νοικιάστε εγκαίρως αν δεν επαρκούν αυτά που διαθέτετε, ή δανειστείτε απο το σπίτι της μητέρας σας και της πεθεράς σας.

Η διακόσμηση σε απλούστερη μορφή

Η διακόσμηση μπορεί να είναι απλή και όμορφη με λίγα λουλούδια για πιο παραδοσιακές ψυχές και μερικά κεριά που θα δημιουργούν ρομαντική ατμόσφαιρα για πιο μοντέρνες καταστάσεις. Σε μια τέτοια “κατάσταση” σημασία δεν έχει τόσο η διακόσμηση, αλλά η καλή διάθεση, η χαρά, ο χορός, το καλό φαί και το καλό κρασί. Συνεπώς όσο πιο λιτός είναι ο στολισμός, τόσο μεγαλύτερο βάρος έχει η ουσία.

Όπως και να είναι πάντως, σκεφτείτε πολύ πριν αποφασίσετε να το αναλάβετε μόνοι σας, διότι θα έχετε χιλιάδες πράγματα στο μυαλό σας για να διευθετήσετε και αυτό θα σας επιβαρύνει περισσότερο. Μάλλον όμως θα σας ελαφρύνει οικονομικά. Βάλτε τα στη ζυγαριά και αποφασίστε. Καλό κουράγιο!

Η συντακτική ομάδα του www.teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.