τι συμβολίζουν οι βέρες γάμου

Τι συμβολίζουν οι βέρες

Οι βέρες, το σύμβολο που μας ενώνει για την υπόλοιη ζωή με τον σύντροφό μας, είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του γάμου. Ευλογούνται από τον ιερέα πάνω στο ευαγγέλιο, ενώ στη συνέχεια ο ιερέας, με τις βέρες στο χέρι, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια των νεόνυμφων εναλλάξ και τα τοποθετεί στο δάκτυλο του δεξιού τους χεριού. Οι κουμπάροι, ανταλλάσσουν τις βέρες μεταξύ τους τρεις φορές. Οι βέρες, αλλιώς τα δακτυλίδια, χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, σαν σύμβολα της υπόσχεσης για γάμο, και συχνά τα συναντούμε στην Παλαιά Διαθήκη. Εκτός όμως από σύμβολα του δεσμού μεταξύ των δύο, είναι και σύμβολα εξουσίας και τιμής.

Στην αρχαία εποχή, ο άνδρας έδινε με το δακτυλίδι την εξουσία στη γυναίκα του, να είναι αρχηγός μέσα στο σπίτι του.Η εξουσία και η τιμή που συμβολίζεται από τη βέρα φαίνεται και στην παραβολή του ασώτου, όπου ο πατέρας διατάζει να βάλουν δακτυλίδι στο δεξί χέρι του μετανοημένου γιου του, ως ένδειξη ότι τον δέχεται ξανά ως γιο του ελεύθερο και όχι ως δούλο.

Η ανταλλαγή των δακτυλιδιών συμβολίζει επίσης την εξάρτηση του ενός από τον άλλο, την αγάπη που θα μοιράζονται στο εξής και την δέσμευση να παραμένουν πιστοί ο ένας στον άλλο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.