Συνταγές Μαγειρικής

Βραστό χοιρινό με λάχανο τουρσί

Image

Τα φαγητά από όλη την Ελλάδα, που συνηθίζεται να μαγειρεύονται τις Άγιες Ημέρες, εμπλουτίζουν τις συνταγές της κουζίνας μας. Η επόμενη συνταγή μας έρχεται από την περιοχή του Πηλίου και είναι βραστό χοιρινό με λάχανο τουρσί.

Υλικά

  • 2 κιλά λάχανο τουρσί
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πολτό ντομάτας ή 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 με 3 μακριές καυτές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες ή 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κομμάτια καυτό πιπέρι (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ½ κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, κομμένο για βράσιμο
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι κατ’ επιλογή
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλιτζανιού ξηρό κόκκινο κρασί
  • χυμός 2 λεμονιών

{loadposition banner_con}Τρόπος παρασκευής 

Μουλιάζετε το λάχανο σε άφθονο νερό για 6 ώρες, αλλάζοντας συχνά το νερό, για να αποβάλλει το αλάτι. 

Στραγγίζετε. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε το λάχανο. 

Ανακατεύετε τον πολτό ντομάτας ή την πάπρικα, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι, το σκεπάζετε και το μαλακώνετε στο λάδι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαραθεί.

Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες καυτές πιπεριές, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τις σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι στο χοιρινό και το πασπαλίζετε ελαφρώς με αλεύρι.

Το βάζετε στο τηγάνι με τις πιπεριές ή, αν προτιμάτε τη λιγότερο πικάντικη εκδοχή, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αυτό το σημείο, σοτάρετε το χοιρινό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. (Αν θέλετε, μπορείτε να το πασπαλίσετε με τα κομμάτια καυτού πιπεριού). 

Χύνετε το κρασί και βγάζετε το χοιρινό από τη φωτιά, μόλις αρχίζει να καίγεται.

Βγάζετε το μισό λάχανο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε το χοιρινό στην κατσαρόλα πάνω στο λάχανο και το καλύπτετε με το υπόλοιπο λάχανο. 

Χύνετε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για μιάμιση περίπου ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά.

Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply