Zagori Zagoroxoria Epirus shallow focus photo of person in brown jacket

Ζαγοροχώρια

 

Πάμε στο Νομό Ιωαννίνων σε αυτή μας την απόδραση, στα γραφικά Ζαγοροχώρια, που χωρίζονται στο Ανατολικό Ζαγόρι, το Κεντρικό και το Δυτικό και αποτελούν ένα δίκτυο που απαρτίζεται από 46 χωριά. Σλάβικη σύνθετη λέξη που σημαίνει πίσω από το βουνό, μαρτυρά το σημείο στο οποίο βρίσκοντα. Κάθε εποχή του χρόνου, έχουν αποθέματα φυσικής ομορφιάς και θα σας ανταμείψουν για την απόσταση που θα διανύσετε για να τα επισκεφτείτε και το υψόμετρο που θα ανεβείτε. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει ανακυρηχθεί Εθνικός Δρυμός το 1973.

 

Τα Γιάννενα απέχουν 445 χλμ από την Αθήνα και 363 από την Θεσσαλονίκη. Από τα Γιάννενα και μετά από 40 περίπου χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο Κεντρικό Ζαγόρι, ενώ για το Πάπιγκο θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 66 χλμ. Βέβαια αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε εναλλακτικά να πάτε αεροπορικώς στα Ιωάννινα και εκεί να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο συμβατικό ή και γιατί όχι κάποιο 4x4 που θα σας μεταφέρει σε δύσβατα σημεία απαράμιλλης ομορφιάς.

 

Τι θα δείτε

Η φύση χάρισε ένα άγριο τοπίο στην Ηπειρο, αλλά ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου, το Μιστεκέλι, τον Σμόλικα, την Βασιλίτσα και την Τύμφη, που φθάνουν σε υψόμετρο ως και 2600 μέτρα, έρχεται η αποζημίωση αντικρίζοντας τα γραφικά χωριά με τα πέτρινα σπίτια, τα ποτάμια με τα πετρόχτυστα καμαρωτά γεφύρια, τις χαράδρες, τον Εθνικό Δρυμό του Βίκου, τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια που χτίστηκαν πριν αιώνες σε καταπληκτικές τοποθεσίες.

  

Από τα ομορφότερα χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε στο Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι είναι η Αρίστη, οι Ασπράγγελοι, τα Ανω Πεδινά, η Βίτσα, το Δίλοφο,  η Ελάτη, το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, οι Φραγκάδες, ενώ στο Ανατολικό Ζαγόρι θα συναντήσετε τη Βοβούσα, τη Δόλιανη, την Ιτέα, την Κρυόβρυση, την Πέτρα.

Όλα τα χωριά έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό στοιχείο και την αρχιτεκτονική του τόπου, τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα, μια τέχνη που οι Ελληνες τεχνίτες έχουν εγκαταλείψει και τα έργα αναπαλαίωσης και συντήρησης έχουν αναλάβει μάστορες από τη γειτονική Αλβανία. Ευτυχώς όμως γιατί οι τόποι κρατούν τελικά ζωντανά τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν.

 

Τον 18ο και 19ο βρίσκονται σε ακμή λόγω του εμπορικού περάσματος της εποχής στο οποίο βρίσκονται, και αυτό είναι εμφανές ακόμη και σήμερα από τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά που θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε παρόλο που πέρασαν πολλές δοκιμασίες στον Βαλκανικό πόλεμο και στον Εμφύλιο. Γραφικά πέτρινα δρομάκια θα περπατήσετε στα περισσότερα χωριά και θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες για ντόπιες νοστιμιές, ξακουστές πίτες και ψητά.

 

Περπατήστε στο Φαράγγι του Βίκου, ζήστε αυτή την μοναδική εμπειρία, κατάλληλα προετοιμασμένοι και με τον απαραίτητο αλλά ελαφρύ εξοπλισμό, ξεκινώντας από τη Βίτσα ή το Μονοδένδρι. Στο Μονοδένδρι επισκεφτείτε επίσης μετά από μια μίνι πεζοπορία δίπλα στο φαράγγι, το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που στέκει στην άκρη του βράχου και θαυμάστε τη θέα που προσφέρει το σημείο. Το φαράγγι διασχίζει ο Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου, ο οποίος προσφέρεται για extreme sports αλλά και για περιήγηση κατά μήκος του. Οι πετρόχτιστες γέφυρες είναι χαρακτηριστικό της Ηπείρου γενικότερα και στο Ζαγόρι θα συναντήσετε πολλές. Σας προτείνουμε να περπατήσετε πάνω τους, είναι καταπληκτικό το συναίσθημα που θα νιώσετε όταν θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο τους και θα καταλάβετε πόσο δύσκολο ήταν για τους ανθρώπους να τις διασχίζουν όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες. Προσέξτε ότι κάτω από το ψηλότερη καμάρα μερικών γεφυριών, υπάρχει ένα καμπανάκι, που ειδοποιούσε με το χτύπημά του όταν ο αέρας ήταν δυνατός και καθιστούσε τη διέλευση από το γεφύρι επικίνδυνη.

 

Περάστε από όσα περισσότερα χωριά μπορείτε, όλα έχουν να σας χαρίσουν όμορφα σημεία και επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Τσεπέλοβο τόπος του Δημήτρη Μυράτ και της Μαρίκας Κοτοπούλη, το Μονοδένδρι, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Το άγριο τοπίο των βουνών, και το γκρίζο από την πέτρα που κυριαρχεί στα σπίτια και τους δρόμους θα σας αφήσουν άφωνους. Σε κάθε διαδρομή σας από το ένα χωριό στο άλλο θα ανακαλύπτετε όλο και κάτι νέο, απερίγραπτη φυσική ομορφιά, ποτάμια, γεφύρια, εκκλησίες με ξυλόγλυπτα τέμπλα που δεσπόζουν στο κέντρο των περισσότερων χωριών, Μοναστήρια, καλό φαγητό, ενώ θα γεμίζετε γαλήνη και ηρεμία από το τοπίο.

 

Που θα μείνετε

Στα χωριά του Ζαγορίου θα βρείτε κυρίως παραδοσιακούς ξενώνες για να μείνετε, οι οποίοι διατηρούν όλα τα στοιχεία του τόπου, είναι πέτρινοι, έχουν συνήθως τζάκι στα δωμάτια, υφαντά στους τοίχους, ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και αρκετοί από αυτούς προσφέρουν κάθε είδους πολυτέλεια για να νιώσετε μοναδικοί στο κρεβάτι με ουρανό που μπορεί να σας φιλοξενήσει δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Το πρωινό είναι παραδοσιακό, με ντόπια προϊόντα, πίτες, σπιτικές μαρμελάδες, γιαούρτι με μέλι, πλούσιο θα σας γεμίσει ενέργεια για τις εκδρομές της μέρας. Καλό σημείο για τη διαμονή σας είναι τα Ανω Πεδινά, καθώς προσφέρεται για εξορμήσεις προς το Δυτικό Ζαγόρι, αλλά και το Ανατολικό λόγω της θέσης του και απέχει περίπου 36 χλμ από τα Γιάννενα.

 

Σας προτείνουμε :

 

Πρίμουλα Ξενώνας στα Ανω Πεδινά, εναρμονισμένος με το τοπίο και την αρχιτεκτονική του τόπου, πέτρινος, ιδιαίτερα προσεγμένος, με τζάκι στα δωμάτια, ιδανικό και για γαμήλιο ταξίδι, τηλέφωνο 26510 37210.

Αμέλικο Ξενώνας στα Ανω Πεδινά, τζάκι σε μερικά δωμάτια, μπορεί να φιλοξενήσει οικογένεια ή παρέα καθώς διαθέτει ως και τετράκλινα δωμάτια και πλούσιο πρωινό, τηλέφωνο 26530 71501

Το Σπίτι του Ορέστη Ξενώνας στα ʼνω Πεδινά, με τζάκι στα δωμάτια, παραδοσιακό στυλ και αισθητική, με πλούσιο πρωινό αλλά και εστιατόριο με ντόπια και όχι μόνο πιάτα, τηλέφωνο 26530 71202,  26510 32686

Μονοδένδρι παραδοσιακό μικρό ξενοδοχείο, με εξαιρετικά δωμάτια και 3 σουίτες, άριστη εξυπηρέτηση, παραδοσιακό πρωινό αλλά και εστιατόριο για ντόπιες γεύσεις, τηλέφωνο 26530 71300

Αρχοντικό Ζαρκάδα Ξενώνας στο Μονοδένδρι, με συμπαθητικά δωμάτια και πιο ζεστά όσα διαθέτουν τζάκι, παραδοσιακό πρωινό και εστιατόρια για τα αυπόλοιπα γεύματα της εβδομάδας, τηλέφωνο 26530 71305

Αρχοντικό Αρίστης Μικρό ξενοδοχείο στην Αρίστη κοντά στο Πάπιγκο, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό που διατήρησε την παράδοση, με δωμάτια καλαίσθητα μερικά από τα οποία διαθέτουν τζάκι, υπάρχουν προγράμματα και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και καταπληκτική κουζίνα, τηλέφωνο 26530 42210

Εν χώρα Βεζίτσα Παραδοσιακός ξενώνας στην Βίτσα, με όμορφα δωμάτια με τζάκι, μία σουίτα, ενώ  στο εστιατόριο μπορείτε να δοκιμάσετε και κυνήγι, τηλέφωνο 26530 38091

Αστράκα Ξενώνας και ενοικιαζόμενα στούντιο στο Πάπιγκο, τα δωμάτιά του χαρακτηρίζονται από την παράδοση του τόπου και διαθέτουν τζάκι, τηλέφωνο 26530 41693

Αυραγόνιο Παραδοσιακό ξενώνας στο Μεγάλο Πάπιγκο, ιδιαίτερα προσεγμένος από πλευράς αρχιτεκτονικής, με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με δωμάτια ιδιαίτερης αισθητικής με μοντέρνα στοιχεία, τηλέφωνο 26530 41129. 

Που θα φάτε και θα πιείτε

Το φαγητό θα σας ξετρελάνει στα Ζαγοροχώρια και κυρίως τα ψητά, οι πίτες αλλά και τα γλυκά σιροπιαστά και κουταλιού. Οι επιλογές σας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ταβέρνες και ψησταριές σε παραδοσιακό στυλ, αλλά και κάποια μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες που διαθέτουν και εστιατόριο.

 

Σας προτείνουμε :

 

Η χαράδρα του Βίκου ταβέρνα στο Μονοδένδρι με ψητά και παραδοσιακές πίτες, όπως κασιόπιτα ή αλλιώς αλευρόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα και γλυκά του κουταλιού για επιδόρπιο.

Καφενείο στο κέντρο του Πάπιγκου για καφέ, αλλά και κολατσιό με καταπληκτικές πίτες και γλυκά

Ο κήπος της Ντόβρας στους Ασπραγγέλους για ντόπιο κρέας στη γάστρα και τοπικά πιάτα

Ο Δίας στο Μικρό Πάπιγκο, ένας ξενώνας που διαθέτει όμορφο εστιατόριο με πέτρα και τζάκι και τοπική κουζίνα, μαγειρευτά και φούρνου

Στέρνα στο Καπέσοβο για ανεπανάληπτα γλυκά

Ο Βοϊδομάτης στον ʼγιο Μηνά, ταβέρνα με όμορφο παραδοσιακό εσωτερικό διάκοσμο, τζάκι και μεγάλη αυλή δίπλα στον Βοϊδομάτη, με καταπληκτικές πίτες και φαγητό αλλά και καφέ ή γλυκά του τόπου. Αν η μέρα το επιτρέπει απολαύστε τα στην αυλή δίπλα στο ποτάμι

Αρχοντικό Αρίστης στην Αρίστη που όπως αναφέραμε πιο πάνω διαθέτει μια καταπληκτική κουζίνα με ντόπια πιάτα και πίτες, σπεσιαλιτέ όπως η κρεατόσουπα, αλλά και καφέ ή λικέρ για να χαλαρώσετε σε ένα ζεστό περιβάλλον ή να παίξετε μπιλιάρδο.

 

Αν λοιπόν αγαπάτε τη φύση, αν σας αρέσουν οι extreme δραστηριότητες ή οι περιηγήσεις, αν ζητάτε περισσότερο την ηρεμία παρά πολύβουα σημεία και λατρεύετε το καλό φαγητό, κάθε εποχή του χρόνου προγραμματίστε μια εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια. Θα επιστρέψετε πραγματικά γεμάτοι ψυχικά και συναισθηματικά και σίγουρα περισσότερο ερωτευμένοι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.